Του Δημήτρη Τερζή
Βρήκε τον θάνατο στο μεροκάματο όταν τον πλάκωσε ένας τοίχος. Με ηλικία εκεί γύρω στα 36–37, προερχόμενος από την Αλβανία, πατέρας τριών παιδιών που τα είχε αφήσει με τη γυναίκα του πίσω. Ο Αφρίμ Ραπακιού γύρισε στο σπίτι του μέσα σε φέρετρο. Χωρίς μεροκάματο, μια ζωή τελείωσε έτσι απλά το τελευταίο Σάββατο του καλοκαιριού. Και όμως, έως χθες κανείς δεν είχε αναφέρει το δυστύχημα στο ΙΚΑ Ζακύνθου.
Το περιστατικό συνέβη στην τοποθεσία Λυκούδι, λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Χώρα της Ζακύνθου, το Σάββατο 30 Αυγούστου. Ωστόσο, οι συνάδελφοί του από το σωματείο οικοδόμων του νησιού το έμαθαν τρεις μέρες μετά. Ο Αφρίμ καταπλακώθηκε από έναν τοίχο και έως ότου μεταφερθεί στο νοσοκομείο είχε εκπνεύσει. Ο εργολάβος των εργασιών, αλβανικής καταγωγής και ο ίδιος, σύμφωνα με όσα είπε στην «Εφ.Συν.» ο αντιπρόεδρος του σωματείου οικοδόμων, Γ. Σταθόπουλος, αποφεύγει να μιλήσει στο τηλέφωνο. Κανείς δεν ξέρει τα βασικά, εάν π.χ. ο άτυχος εργάτης ήταν ασφαλισμένος, εάν τα χαρτιά του ήταν νόμιμα ώστε η οικογένειά του να διεκδικήσει κάποια αποζημίωση, τίποτε. «Προσπαθούμε να βρούμε την άκρη, δεν μπορεί να περάσει έτσι αυτό», λέει ο κ. Σταθόπουλος.
«Δεν μας έχει γίνει καμία αναφορά για τέτοιο δυστύχημα», μας είπε χθες η προϊσταμένη του ΙΚΑ Ζακύνθου, Α. Κιοσσέ. «Ο νόμος λέει πως σε 5 μέρες από τη στιγμή που έγινε ένα ατύχημα πρέπει να δηλωθεί, είτε από τον παθόντα, είτε από κάποιον συγγενή του, είτε από την αστυνομία. Ακόμα και κάποιος άσχετος που έχει γνώση του συμβάντος μπορεί να κάνει καταγγελία».
Από το Α.Τ. Ζακύνθου με το οποίο επικοινωνήσαμε χθες μας πληροφόρησαν ότι έγινε αυτοψία από αστυνομικούς, εκλήθη το ΚΕΠΕΚ (Κέντρο Πρόληψης Επαγγελματικού Κινδύνου), το οποίο έκανε επίσης αυτοψία, και ότι όλα τα στοιχεία θα σταλούν στον εισαγγελέα για την προανάκριση. Μας ενημέρωσαν επίσης πως μέσω υπηρεσιακής αλληλογραφίας ενημερώθηκε το ΙΚΑ αλλά, όπως φαίνεται, η γραφειοκρατία στην Ελλάδα καλά κρατεί, καθώς το δυστύχημα συνέβη στις 30 Αυγούστου και έως χθες, 8 Σεπτέμβρη, το ΙΚΑ δεν είχε λάβει καμία γνώση.
Το δυστύχημα επιβεβαιώθηκε από το ΚΕΠΕΚ Δυτικής Ελλάδας με το οποίο επίσης επικοινωνήσαμε, ωστόσο οι υπάλληλοι δεν μπορούσαν να μας διαφωτίσουν περισσότερο καθώς η έκθεση-αυτοψία που έκαναν είναι εμπιστευτική μέχρι να φτάσει στα χέρια του εισαγγελέα.
Οσον αφορά τη σορό του άτυχου άνδρα, όπως μας είπε ο κ. Σταθόπουλος, πραγματοποιήθηκε ένας έρανος από ομοεθνείς του στη Ζάκυνθο και μεταφέρθηκε ήδη στην Αλβανία προκειμένου να ταφεί.
Η περίπτωση του Αφρίμ Ραπακιού δεν είναι η μοναδική που έχουν καταγράψει οι αρμόδιες υπηρεσίες. Σύμφωνα με όσα μας είπαν τόσο από το ΙΚΑ Ζακύνθου όσο και από το ΚΕΠΕΚ, δεν είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο να μη γίνει γνωστοποίηση ενός δυστυχήματος ή να αποδειχθεί στη συνέχεια πως ο εργάτης δούλευε χωρίς ασφάλιση από τον εργολάβο. «Η κρίση χτύπησε πολύ την οικοδομή, όλοι το ξέρουμε αυτό. Ο καθένας ψάχνει για το μεροκάματο και κάποιοι δέχονται να πάνε και ανασφάλιστοι, μόνο και μόνο για να πάρουν τα λεφτά», συμπληρώνει ο κ. Σταθόπουλος, που μετράει δεκαετίες πια στην οικοδομή.