09/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νερό με αρσενικό και μόλυβδο

ΣΚΟΥΡΙΕΣ - Εγγραφο της Διεύθυνσης Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας διαψεύδει τον Χρ. Πάχτα, αποδεικνύοντας ότι το υδατικό υποσύστημα της περιοχής είναι ρυπασμένο εξαιτίας των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων.
      Pin It
«Η αύξηση της συγκέντρωσης αρσενικού συμπίπτει χρονικά με την πραγματοποίηση δεκάδων ερευνητικών γεωτρήσεων από την Ελληνικός Χρυσός» καταγγέλλουν βουλευτές

«Η αύξηση της συγκέντρωσης αρσενικού συμπίπτει χρονικά με την πραγματοποίηση δεκάδων ερευνητικών γεωτρήσεων από την Ελληνικός Χρυσός» καταγγέλλουν βουλευτές

Της Ντίνας Δασκαλοπούλου

 

Με τον πιο επίσημο τρόπο, το ελληνικό κράτος παραδέχεται τη ρύπανση νερών στον Δήμο Αριστοτέλη λόγω της μεταλλευτικής δραστηριότητας. Εγγραφο με ημερομηνία 4/8/2014 της Διεύθυνσης Υδάτων Κεντρικής Μακεδονίας αποδεικνύει ότι όλο το υπόγειο υδατικό υποσύστημα «Σκουριές – Μαύρες Πέτρες», το οποίο τροφοδοτεί με νερό το Νεοχώρι, το Παλαιοχώρι, τα Στάγειρα και τη Στρατονίκη, είναι ρυπασμένο με αρσενικό και μόλυβδο.

 

Στις αρχές Αυγούστου, η Δ/νση Υδάτων απέρριψε αίτημα για γεώτρηση που είχε υποβάλει ο τότε δήμαρχος Χρήστος Πάχτας, τονίζοντας ότι «στο Υπόγειο Ρωγματικό Υδατικό Υποσύστημα Σκουριές – Μαύρες Πέτρες, η ποιοτική κατάσταση χαρακτηρίζεται κακή λόγω συγκεντρώσεων μολύβδου και αρσενικού».

 

Τα ανθρωπογενή αίτια

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, οι ΑΝ.ΕΛΛ. είχαν καταθέσει ερωτήσεις για το θέμα, ενώ ο κύριος Πάχτας –αφού σε πρώτο χρόνο συμβούλευε τους δημότες του να… πίνουν εμφιαλωμένο- διαβεβαίωνε στη συνέχεια ότι οι «συγκεντρώσεις των όποιων βαρέων μετάλλων οφείλoνται σε γηγενή στοιχεία του εδάφους και δεν πρέπει αυτό να συγχέεται με ανθρωπογενείς δραστηριότητες». Και σε αυτό τον διαψεύδει η αρμόδια υπηρεσία: «Οι συγκεντρώσεις οφείλονται σε ανθρωπογενή αίτια (μεταλλευτική δραστηριότητα)».

 

Με νόμο του 2004, επιτρέπεται στην Ελληνικός Χρυσός να προβαίνει σε ερευνητικές γεωτρήσεις χωρίς Μελέτη Περιβαλλοντικών Ορων (κάτι που απαγορεύεται για ιδιώτες). Ηδη από τον Σεπτέμβριο του 2013 οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είχαν επισημάνει στα αρμόδια υπουργεία υπέρβαση των θεσμοθετημένων ορίων αρσενικού σε γεωτρήσεις, πηγές και το υδρευτικό δίκτυο του Νεοχωρίου. Οπως κατήγγειλε τότε η βουλευτής Χαλκιδικής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κατερίνα Ιγγλέζη, «η αύξηση της συγκέντρωσης αρσενικού συμπίπτει χρονικά με την πραγματοποίηση δεκάδων ερευνητικών γεωτρήσεων από την Ελληνικός Χρυσός».

 

Το υπουργείο Υγείας επιβεβαίωσε την υπέρβαση στην τιμή του αρσενικού. Η Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Μακεδονίας συνέστησε στον Δήμο Αριστοτέλη τη λήψη μέτρων (άλλη πηγή υδροδότησης, ενημέρωση καταναλωτών). Κι ενώ το υπουργείο Υγείας ισχυρίζεται όλα τα παραπάνω, το ΥΠΕΚΑ ισχυρίζεται ότι δεν τεκμηριώνεται με ποιον τρόπο σχετίζεται η ποιότητα του πόσιμου νερού με τις μεταλλευτικές δραστηριότητες. Η δε αρμόδια επιτροπή για την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων από την Ελληνικός Χρυσός δήλωσε ότι δεν έχει εξετάσει το θέμα, επικαλούμενη διαδικαστικό πρόβλημα κάλυψης λειτουργικών δαπανών. Το Τμήμα Περιβαλλοντικής Υγιεινής & Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας περιορίζεται στη διαπίστωση της ρύπανσης.

 

Τον Ιανουάριο του 2014 θεωρείται από το ΥΠΕΚΑ το Σχέδιο Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών του Υδατικού Διαμερίσματος Κ. Μακεδονίας, που συντάχθηκε από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων. Σ’ αυτό: «καταγράφεται ποιοτική επιβάρυνση των υδάτων, η οποία αποδίδεται στη φυσική μεταλλοφορία της περιοχής, στη συσσώρευση στην επιφάνεια του εδάφους υλικών που προέρχονται από την προγενέστερη μεταλλευτική δραστηριότητα και, τέλος, στην επιφανειακή απορροή από τις περιοχές απόθεσης (προσωρινές και μόνιμες) ιδιαίτερα των σωρών αρσενοπυρίτη». Παρακάτω το σχέδιο αναφέρει: «Οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες που ασκούνται στα υπόγεια υδατικά συστήματα της ΛΑΠ Χαλκιδικής είναι, μεταξύ άλλων, η μεταλλευτική δραστηριότητα που καταγράφεται από την αρχαιότητα έως σήμερα στην περιοχή των μεταλλείων ΒΑ Χαλκιδικής (μεταλλεία Ολυμπιάδας, Μαντέμ Λάκκου – Μαύρες Πέτρες, Σκουριών). Η δραστηριότητα αυτή επηρεάζει τα υποσυστήματα και είναι πιθανό να συνδέεται με τις αυξημένες τιμές των ιχνοστοιχείων Fe, Mn, As, Pb και Cd».

 

Ανύπαρκτοι οι έλεγχοι

 

«Από τη στιγμή που το ΥΠΕΚΑ αδειοδότησε το “Επενδυτικό Σχέδιο” της “Ελληνικός Χρυσός” διαβεβαίωνε τους κατοίκους ότι κανένα πρόβλημα δεν θα υπάρχει με τα νερά της περιοχής και οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς. Δυστυχώς, οι ανησυχίες μας επαληθεύτηκαν δραματικά», λέει σήμερα στην «Εφ.Συν.» η κ. Ιγγλέζη. «Τα νερά της περιοχής δηλητηριάστηκαν με αρσενικό και μόλυβδο και οι έλεγχοι είναι ανύπαρκτοι. Το ΥΠΕΚΑ δίνει, στην κυριολεξία, γη και ύδωρ στην Eldorado Gold. Η μνημονιακή κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για το περιβαλλοντικό έγκλημα που συντελείται στη Χαλκιδική. Είναι επικίνδυνοι. Στο όνομα της εξυπηρέτησης των συμφερόντων μιας πολυεθνικής εταιρείας βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή των κατοίκων μιας ολόκληρης περιοχής. Η επερχόμενη κυβέρνηση της Αριστεράς θα σταματήσει αυτό το έγκλημα και οι υπεύθυνοι θα λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη».

 

Scroll to top