09/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Το αντίο αντίο και η έδρα έδρα

Μετά και την ανεξαρτητοποίηση του Σπύρου Λυκούδη τις προσεχείς ημέρες, πάνω από το 40% της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας θα έχει απολέσει η ΔΗΜΑΡ από τις εκλογές του 2012 μέχρι σήμερα.
      Pin It

ΣΠΥΡΟΣ ΛΥΚΟΥΔΗΣΤου Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Ανεξάρτητος βουλευτής θα λογίζεται από τις προσεχείς ημέρες ο βουλευτής Επικρατείας της ΔΗΜΑΡ και πρώην γραμματέας του κόμματος, Σπύρος Λυκούδης, διευρύνοντας τις απώλειες για την ήδη αισθητά συρρικνωμένη Κοινοβουλευτική Ομάδα της Αγίου Κωνσταντίνου. Οι αρχικές σκέψεις περί παραίτησης δεν φαίνεται να ευδοκιμούν, παρά το γεγονός ότι κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες (π.χ. Θόδωρος Μαργαρίτης) τον κάλεσαν δημοσίως να παραδώσει την έδρα στο κόμμα.

 

Προπομπός αποχώρησης

 

Προπομπό της επικείμενης ανεξαρτητοποίησης του κ. Λυκούδη αποτελεί η χθεσινή κλειστή σύσκεψη μελών της μειοψηφικής Μεταρρυθμιστικής Τάσης της ΔΗΜΑΡ, κατά τη διάρκεια της οποίας εξετάστηκαν οι περαιτέρω ενέργειες, εκτός κόμματος πλέον, αφού ως γνωστόν η μειοψηφία (εξαιτίας έντονων διαφωνιών στρατηγικού προσανατολισμού με την ηγεσία) δεν θα λάβει μέρος στο συνέδριο του Οκτωβρίου και ως εκ τούτου δεν θα μπορεί από εδώ και στο εξής να συμμετέχει σε όργανα και στη λήψη αποφάσεων.

 

«Βασική μας κατεύθυνση είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών στον ευρύτερο προοδευτικό και δημοκρατικό χώρο», δήλωσε προσερχόμενος στη σύσκεψη ο Σπύρος Λυκούδης, δίνοντας το στίγμα των κινήσεων του ίδιου και των στελεχών που θα τον ακολουθήσουν στη νέα μοναχική πορεία, μετά τη συντελούμενη διάσπαση, τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση της ΔΗΜΑΡ. Σημειώνεται ότι ο βουλευτής Επικρατείας τάσσεται υπέρ της συμπόρευσης με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, αντιτίθεται στην προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ πριν από τη συγκρότηση της «Δημοκρατικής Σοσιαλιστικής Παράταξης» και επιθυμεί την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή.

 

Κύκλοι προσκείμενοι στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, λειτουργώντας θεσμικά, δεν θέλησαν να προβούν σε επίσημο σχολιασμό πριν οι αποφάσεις Λυκούδη-μειοψηφίας οριστικοποιηθούν, αναφέροντας ότι κατεβλήθη κάθε δυνατή προσπάθεια για να αποσοβηθούν οι αποχωρήσεις. «Οι πολιτικές διαφορές επιλύονται μόνο με προσφυγή στη βάση, ο καθένας κρίνεται», σημείωναν μέσω της «Εφ.Συν.».

 

Ποιοι κούνησαν μαντίλι

 

Πάνω από το 40% της Κοινοβουλευτικής της Ομάδας απώλεσε η ΔΗΜΑΡ από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012 μέχρι σήμερα, χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών. Συγκεκριμένα, από τους 17 βουλευτές που εξέλεξε τότε η Αγίου Κωνσταντίνου αριθμεί σήμερα μόλις 11 και με τη δρομολογημένη ανεξαρτητοποίηση του Σπύρου Λυκούδη θα πέσουν στους 10, συνυπολογίζοντας και τον πρόεδρο του κόμματος, Φώτη Κουβέλη.

 

Τον χορό των ανεξαρτητοποιήσεων άνοιξε τον Οκτώβριο του 2012 ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Στις αρχές του 2013 η συρρίκνωση δυνάμεων συνεχίστηκε, καθώς οι Οδυσσέας Βουδούρης και Πάρις Μουτσινάς τέθηκαν εκτός Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ακολούθησε νέα «αιμορραγία» με την ανεξαρτητοποίηση του Βασίλη Οικονόμου, λίγες ημέρες μετά τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Αιφνιδιαστικά, ανακοίνωσε ότι θα πορευτεί σε χωριστούς δρόμους η Κατερίνα Μάρκου, ενώ στο κύμα φυγής των τελευταίων μηνών προστέθηκε το όνομα του Γρηγόρη Ψαριανού.

 

Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ παραμένουν μέχρι σήμερα οι Γιάννης Πανούσης, Μαρία Ρεπούση, Μαρία Γιαννακάκη, Νίκος Τσούκαλης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Ασημίνα Ξυροτύρη, Θωμάς Ψύρρας, Γιώργος Κυρίτσης, Νίκη Φούντα και φυσικά ο πρόεδρος του κόμματος, Φώτης Κουβέλης. Με το ένα πόδι εκτός, καθώς θεωρείται θέμα χρόνου η ανεξαρτητοποίησή του, βρίσκεται ο βουλευτής Επικρατείας, Σπύρος Λυκούδης.

 

Εκτός και πολλά στελέχη

 

Οι απώλειες που έχει υποστεί η Αγίου Κωνσταντίνου δεν περιορίζονται σε επίπεδο βουλευτών. Διόλου ευκαταφρόνητος αριθμών στελεχών, που είτε συνδιαμόρφωναν την κομματική γραμμή είτε συμμετείχαν σε κορυφαία όργανα, εγκατέλειψαν την Αγίου Κωνσταντίνου. Μεταξύ άλλων εκτός ΔΗΜΑΡ βρέθηκαν στις αρχές του καλοκαιριού, καταγγέλλοντας τη διαγραφή του Γρηγόρη Ψαριανού, ο πρώην εκπρόσωπος Τύπου, Ανδρέας Παπαδόπουλος, και ο Γεράσιμος Γεωργάτος, που είχε διατελέσει μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. «Διαζύγιο» με τον Φώτη Κουβέλη είχαν λάβει πολύ νωρίτερα (περί την άνοιξη του 2013) οι Ανδρέας Νεφελούδης και Στέφανος Μπαγιώργος, αντιδρώντας στη συνέχιση της συμμετοχής της ΔΗΜΑΡ στην τρικομματική «και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζει».

 

Scroll to top