Ανταπόκριση από τη Λευκωσία: Άκης Φάντης
Μετά το ΑΚΕΛ άλλα δυο κόμματα προειδοποιούν τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη για τις πολιτικές συνέπειες που θα έχει τυχόν αναπομπή των έξι προτάσεων νόμου που ψήφισε η Βουλή.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ και πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι ο «πρόεδρος της Δημοκρατίας επέλεξε το δρόμο της υποταγής και της παράδοσης αντί να αξιοποιήσει τις νομοθεσίες που ψήφισε η Βουλή για τις εκποιήσεις με ασφαλιστικές δικλείδες προστασίας των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού και να διαπραγματευτεί με την τρόικα».
Παράλληλα κάνει ξεκάθαρο ότι η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να αποδεχθεί τις αναπομπές. «Ο εκβιασμός με το «πιστόλι στο κρόταφο» πριν από κάθε δόση πρέπει να σταματήσουν. Επιμένουμε σε διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο. Η ανάκαμψη της οικονομίας δεν εξαρτάται μόνο από τη σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος και τη βελτίωση των δημοσιονομικών δεικτών. Η πραγματική ανάκαμψη της οικονομίας μπορεί να θεμελιωθεί μόνο πάνω στην κοινωνική συνοχή. Σε κοινωνικά ερείπια δεν μπορούμε να μιλούμε για βελτίωση των δεικτών», καταλήγει ο Ομήρου.
Εξάλλου, επιστολή στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, απέστειλε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, στην οποία συμπεριέλαβε τις θέσεις και εισηγήσεις του κόμματος στη βάση της πρωτοβουλίας για δημιουργία του εθνικού πλαισίου διαπραγμάτευσης. Σε γραπτή του δήλωση, ο Νικόλας Παπαδόπουλος αναφέρει ότι ο υπουργός Οικονομικών, δυστυχώς επιμένει στον ίδιο λανθασμένο δρόμο που επέλεξε από την αρχή η κυβέρνηση του ΔΗΣΥ.
«Αντί να λειτουργεί με βάση τις ανάγκες και τις προτεραιότητες των πολιτών, λειτουργεί με βάση τις εντολές και τις προτεραιότητες της Τρόικας. Αντί να κάνει την αυτοκριτική του για την αδικαιολόγητη καθυστέρηση της κυβέρνησης να καταθέσει τα νομοσχέδια για το πλαίσιο αφερεγγυότητας, επιτίθεται στη βουλή γιατί με τις αποφάσεις της προστάτεψε τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις μαζικές εκποιήσεις. Αλήθεια, τι εμπόδισε την κυβέρνηση για 15 ολόκληρους μήνες να αναθέσει την ετοιμασία αυτών των νομοσχεδίων και το έκανε την υστάτη αναθέτοντας το σε ιδιώτες;», διερωτάται ο Νικόλας Παπαδόπουλος.
Επιπλέον κατηγορεί τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ότι αντί να δημιουργεί περιβάλλον ασφάλειας για την οικονομία, με άστοχες δηλώσεις καλλιεργεί κλίμα ανασφάλειας και αβεβαιότητας και ακόμα χειρότερα με κάθε ευκαιρία κινδυνολογεί ή επιτρέπει σε άλλους να κινδυνολογούν, με όσα αρνητικά αυτό συνεπάγεται για την κυπριακή οικονομία.
efsyn.gr