akinita-authaireta-spitia

10/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λιγότεροι δικαιούχοι λόγω… διορθώσεων στον ΕΝΦΙΑ

«Παγίδες» κρύβει η τροπολογία για την αποκατάσταση των αδικιών που προέκυψαν από τον υπολογισμό του φόρου. Αμετάβλητος παραμένει ο εισπρακτικός στόχος. Τι προβλέπει για τα κενά ακίνητα και τους 4.000 οικισμούς.
      Pin It

Νέους περιορισμούς στη χορήγηση απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ περιλαμβάνει η διάταξη που κατέθεσε χθες (Τρίτη) η κυβέρνηση στη Βουλή προκειμένου να «κόψει» όσο γίνεται περισσότερους δικαιούχους.

Για τους οικονομικά ασθενείς δεν θα λαμβάνεται υπόψη μόνο το εισοδηματικό κριτήριο (των 9.000 ευρώ) και τα τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων (να μην υπερβαίνουν τα 150 τ. μ.), αλλά και η αξία της περιουσίας που διαθέτουν.

Σύμφωνα με το πρόσθετο κριτήριο, η απαλλαγή του 50% δεν θα δίδεται εάν η αντικειμενική αξία της ακίνητης περιουσίας υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τους άγαμους, τις 150.000 ευρώ για τους έγγαμους και τις 200.000 ευρώ για τους έγγαμους με 1 ή 2 παιδιά.

enfiaΗ πρόσθετη προϋπόθεση για την αξία της ακίνητης περιουσίας δεν ισχύει για την άλλη κατηγορία δικαιούχων απαλλαγής, δηλαδή για τους τρίτεκνους, τους πολύτεκνους και τους ανάπηρους με βαθμό 80% και άνω, για τους οποίους προβλέπεται έκπτωση 100% (σ.σ. το συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν πρέπει να ξεπερνά τα 12.000 ευρώ προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε παιδί).

Η κυβέρνηση «επιστρατεύει» και τα τεκμήρια, τα οποία για ένα μεγάλο ποσοστό φορολογουμένων θα λειτουργήσουν ως ένας ακόμα «κόφτης» για να μην τύχουν των απαλλαγών και ελαφρύνσεων που προβλέπει ο νόμος για τον ΕΝΦΙΑ.

Το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα που θα λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (φτωχούς, τρίτεκνους, πολύτεκνους, ανάπηρους κ.λπ.) θα είναι το μεγαλύτερο μεταξύ του συνολικού πραγματικού εισοδήματος -στο οποίο περιλαμβάνονται ακόμα και τα αυτοτελώς φορολογούμενα ή φοροαπαλλασσόμενα ποσά (επιδόματα ανεργίας, ΕΚΑΣ, τόκοι καταθέσεων, μερίσματα κ.λπ.)- και του τεκμαρτού, το οποίο προκύπτει με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης για κατοικίες, ΙΧ αυτοκίνητα, σκάφη κ.λπ. περιουσιακά στοιχεία κάθε φορολογούμενου.

Οσον αφορά τα ακίνητα που ήταν ξενοίκιαστα και χωρίς ρεύμα καθ' όλο το 2013, η έκπτωση από τον φόρο θα είναι μόλις 20% και θα δοθεί (θα συμψηφιστεί ουσιαστικά) όταν και όποτε εντοπιστούν τα ακίνητα αυτά. Η προϋπόθεση να μην είχε το ακίνητο ρεύμα ούτε για μία ημέρα σε όλη τη διάρκεια του περασμένου έτους βγάζει εκτός της έκπτωσης όσα ακίνητα έχουν αποπερατωθεί και δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ποτέ, όπως και όσα ακίνητα είναι κενά ή ανοίκιαστα, αλλά οι ιδιοκτήτες δεν είχαν διακόψει την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Κατά τ' άλλα, η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να αποφύγει έναν νέο γύρο αντιδράσεων από τους φορολογούμενους, προχωράει στη μείωση των φορολογητέων αξιών και των επιβαρύνσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων (συγκεκριμένα οικοπέδων) στις περίπου 450 περιοχές που βρίσκονται εκτός αντικειμενικού συστήματος. Επίσης, καταργεί την υποχρέωση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας για όσους απαλλάσσονται. Είτε πρόκειται για φτωχούς είτε για ανάπηρους και πολύτεκνους. Δεν επιβάλλεται για το 2014 ΕΝΦΙΑ στα σεισμόπληκτα κτίρια (και τα οικόπεδα στα οποία βρίσκονται) της Κεφαλονιάς, της Φθιώτιδας και της Φωκίδας.

 

Ολόκληρη η τροπολογία: ΕΔΩ

 

* Αναλυτικό ρεπορτάζ, στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, Τετάρτη 10 Σεπτεμβρίου.

 

 

efsyn.gr

Scroll to top