
Η πολυαναμενόμενη ταινία «Boxtrolls», που δημιούργησε φέτος το στούντιο «LAIKA» θα προβληθεί σε πανελλήνια πρεμιέρα
Τα γενέθλια των 150 χρόνων του γιορτάζει φέτος το περίφημο θέατρο Απόλλων στην Ερμούπολη της Σύρου, που εγκαινιάστηκε στις 20 Απριλίου με τον «Ριγκολέτο» του Βέρντι. Στις αρχές Οκτωβρίου (2-6/10), ωστόσο, οι εξαιρετικοί αρχιτεκτονικοί χώροι και η σκηνή του θα κατακλυστούν από τους αγαπημένους ήρωες κινουμένων σχεδίων, τους δημιουργούς τους και, φυσικά, το ανήσυχο, κυρίως νεανικό, κοινό του.
Είναι ο κυρίως τόπος συνάντησης του «7ου Διεθνούς Φεστιβάλ και Φόρουμ Κινουμένων Σχεδίων, animasyros». ΟΙ διοργανωτές του υπόσχονται και φέτος μια φαντασμαγορική διοργάνωση κάτω από τον τίτλο: «Sail with the anima spirit». Το Φεστιβάλ της Σύρου έχει ανοδική πορεία χρόνο με τον χρόνο και είναι ιδιαίτερα διάσημο στους νέους, όχι μόνον της Αθήνας αλλά και άλλων περιοχών της χώρας, που δίνουν ετήσιο ραντεβού. Ολες οι προβολές και οι εκδηλώσεις είναι με ελεύθερη είσοδο. Κατά τις πέντε ημέρες της διοργάνωσης θα προβληθούν περισσότερες από 100 ταινίες, ανάμεσά τους πολλές πρεμιέρες, θα διοργανωθούν παιδικές προβολές, εργαστήρια για μαθητές δημοτικού, ενήλικους ερασιτέχνες και σπουδαστές του είδους και, φυσικά, τα απαραίτητα πάρτι, όπου σημειώνεται το αδιαχώρητο.
Ελληνικές και ξένες καινούργιες παραγωγές θα συμμετάσχουν στα διαγωνιστικά τμήματά του (Διεθνές και Φοιτητικό). Το στούντιο «LAIKA» φέρνει στο επίκεντρο του Φεστιβάλ τον ήρωα Eggs και τα συμπαθέστατα τέρατα φίλους του, πρωταγωνιστές της πολυαναμενόμενης ταινίας «Boxtrolls» των Γκρέιαμ Αναμπλ και Αντονι Στάτσι, που θα προβληθεί σε πανελλήνια πρεμιέρα. Βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του Αλαν Σνόου και διαδραματίζεται στη βικτοριανή εποχή. Τα Boxtrolls ζουν υπόγεια και παρά την κακή φήμη τους είναι, στην πραγματικότητα, γλυκύτατα τερατάκια που μεγαλώνουν ένα ορφανό παιδί σαν δικό τους. Οταν θα απειληθούν από έναν κακό διώκτη τους, ο Εggs θα βάλει τα δυνατά του να τα σώσει. Θα τα καταφέρει; Προσκεκλημένος του Φεστιβάλ είναι ο εκπρόσωπος του στούντιο, ο Μαρκ Σαπίρο, που θα δώσει το «παρών» σε Αθήνα και Ερμούπολη.
Η γυναικεία δημιουργία θα αναδειχθεί στο αφιέρωμα «Woman in Anima» με προβολές ταινιών της διεθνούς φήμης Signe Baumane. Λετονή στην καταγωγή εικαστικός, εικονογράφος και συγγραφέας, ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη (μέλος της Ακαδημίας Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών). Στις ταινίες της επικεντρώνεται σε ζητήματα που αντιμετωπίζει η σύγχρονη γυναίκα. Ανάμεσα στα φιλμ της που θα δει το κοινό είναι η καινούργια δουλειά της, το βραβευμένο στο Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρι «Rocks in my pockets» (2014).
Θα προβληθούν κι άλλες ταινίες γυναικών, όπως «Sita sings the blues», της Αμερικανίδας σκιτσογράφου και ακτιβίστριας Νίνα Πέιλι (παραγωγής 2003-2008). Η ταινία βασίζεται στο ινδικό έπος Ραμαγιάνα κι επικεντρώνεται στη Σίτα, τη σύζυγο του Ράμα. Η δημιουργός εμπλούτιζε ανά τακτά διαστήματα την ταινία με διάφορα επεισόδια και η τελική μορφή της έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Βερολίνου το 2008.
Διατηρώντας τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό του, το animasyros διοργανώνει αφιέρωμα στον μεγάλο Γάλλο δημιουργό ταινιών animation, Ζακ-Ρεμί Ζιρέρ, ιδρυτή του περίφημου στούντιο «Folimage». Θα προβληθεί η ταινία του «Tante Hilda», όπου η ομώνυμη ηρωίδα πασχίζει να σώσει τον κόσμο από μια επικείμενη οικολογική καταστροφή, καθώς και το «Mia et Migou». Ανάμεσα στα αφιερώματα ξεχωρίζει εκείνο στο Animafest Zagreb (Κροατία), το δεύτερο παλαιότερο φεστιβάλ animation στην Ευρώπη (1972). Την τιμητική της έχει και η «δραστήρια» Εσθονία, με ειδικό αφιέρωμα στο δικό της Φεστιβάλ.
Το κοινό της Αθήνας θα πάρει μια πρόγευση της διοργάνωσης στην πρώτη προ-φεστιβαλική εκδήλωση, στις 29 Σεπτεμβρίου, στο Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο Πειραιώς), παρουσία του Μαρκ Σαπίρο και άλλων δημιουργών. Παράλληλα, για πρώτη φορά οι διοργανωτές δίνουν την ευκαιρία σε όσους δεν έχουν τη δυνατότητα να μετακινηθούν στην υπέροχη Σύρο να παρακολουθήσουν αναμεταδόσεις αρκετών προβολών μέσω live streaming. Η συνδιοργάνωση γίνεται με τον Δήμο Σύρου και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με τη συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης – Πρόγραμμα Δημιουργική Ευρώπη Media.
Βασιλική Τζεβελέκου