
Ο εργοδότης θα πληρώνει παράβολο 150 ευρώ για κάθε εργάτη που θα εισάγει, αλλά και τις εισφορές στον ΟΓΑ ανά δίμηνο. Θα είναι επίσης υποχρεωμένος να αποδεικνύει πού διαμένουν οι εργαζόμενοι, αν νοικιάζουν κάποιο σπίτι, ή να συνάπτει με αυτούς συμβόλαιο ενοικίασης στην περίπτωση που μένουν σε δικό του κατάλυμα
Της Αντας Ψαρρά
Τη στιγμή που έμπαινε στο αρχείο η δεύτερη μήνυση κατά του φραουλοπαραγωγού από τους αλλοδαπούς εργάτες της Μανωλάδας, έρχεται τώρα ένα νέο νομοσχέδιο που φιλοδοξεί να βάλει μια τάξη στην ασυδοσία κάποιων εργοδοτών και στην αποκατάσταση των νόμιμων δικαιωμάτων των εποχικών εισαγόμενων εργατών.
Να μειώσει τη φτηνή, αδήλωτη και ανεξέλεγκτη εργασία και κατά συνέπεια ίσως να δημιουργήσει ευκαιρίες απασχόλησης σε άνεργους Ελληνες και αλλοδαπούς εργαζομένους που έχουν μόνιμες ή προσωρινές άδειες παραμονής.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που τέθηκε σε διαβούλευση στις 5/9/2014 μέχρι και σήμερα, ενσωματώνει -καθυστερημένα- δύο οδηγίες της Ε.Ε. (2011/98 και 2011/36) που αφορούν την ενιαία διαδικασία υποβολής αίτησης για τη χορήγηση σε πολίτες τρίτων χωρών άδειας διαμονής και εργασίας και στην Ελλάδα, αλλά κυρίως επιχειρεί να ρυθμίσει το καθεστώς εργασίας και διαμονής όσων έρχονται με εργοδοτικά αιτήματα στη χώρα για εποχικές εργασίες.
Διορθωτικές παραμβάσεις
Το σχέδιο νόμου -όπως αναφέρει σε εισαγωγικό σημείωμα ο υφυπουργός Γ. Ντόλιος- περιέχει και κάποιες διορθωτικές παρεμβάσεις στον Ν. 4152/2014 (Κώδικας Μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης), ενώ παράλληλα ενσωματώνονται στον Κώδικα ρυθμίσεις για τη χορήγηση αδειών για ανθρωπιστικούς λόγους. Τέλος, εισάγονται διατάξεις σχετικά με το πλαίσιο λειτουργίας των υπηρεσιών μετανάστευσης.
Στη σημερινή Ελλάδα, με την ανεργία να καλπάζει, με τους Ελληνες και αλλοδαπούς εργάτες (με μόνιμες ή προσωρινές άδειες παραμονής και εργασίας) να είναι τα μεγάλα θύματα της κρίσης, είναι απόλυτα αναγκαία μια προσπάθεια ρύθμισης της αδήλωτης, φτηνής και στην ουσία ανεξέλεγκτης εισαγόμενης εργατικής δύναμης.
Το άρθρο 2 του σχεδίου νόμου έρχεται να ρυθμίσει, σύμφωνα και με την ευρωπαϊκή οδηγία, το καθεστώς των «Μανωλάδων». Το πρόσχημα της εξειδικευμένης -τάχα- εργασίας που προβλέπεται για την εισαγωγή εποχικών εργατών ήταν μέχρι σήμερα ο τέλειος τρόπος για να πληρώνει ο κάθε εργοδότης το 1/3 του ποσού που θα πλήρωνε αν απασχολούσε εργαζομένους που ζουν στην Ελλάδα και καλύπτονται από τους εργατικούς και ασφαλιστικούς νόμους.
Οι ελάχιστες εργοδοτικές εισφορές για εποχικούς -που προεκλογικά ο σημερινός πρωθυπουργός δήλωνε ότι θα μειωθούν κι άλλο ώστε το κόστος των εποχικών εισαγόμενων μεταναστών να πέσει στο μισό- οδήγησαν και οδηγούν ακόμα κάθε λογής εργοδότες να προτιμούν την εισαγωγή «αόρατων» από την απασχόληση των ορατών ανέργων.
Αρκεί να θυμίσουμε εδώ ότι το 2014 οι γνωστοί φραουλοπαραγωγοί ζήτησαν πάνω από 4.000 εποχικούς εισαγόμενους εργάτες, τη στιγμή που τα ποσοστά ανεργίας στην περιοχή είναι διψήφια.
Το νομοσχέδιο έρχεται να ρυθμίσει αυτή την απαράδεκτη εισαγωγή δούλων χωρίς δικαιώματα, με ελάχιστες εισφορές και κόστος για τον εργοδότη και με συνθήκες παραμονής που εκθέτουν κάθε πολιτισμένη χώρα. Ο εργοδότης θα πληρώνει παράβολο 150 ευρώ για κάθε εργάτη που θα εισάγει αλλά και τις εισφορές στον ΟΓΑ ανά δίμηνο.
Θα είναι υποχρεωμένος να αποδεικνύει πού διαμένουν οι εργαζόμενοι, αν νοικιάζουν κάποιο σπίτι, ή να συνάπτει με αυτούς συμβόλαιο ενοικίασης στην περίπτωση που τους νοικιάζει δικό του κατάλυμα. Αυτό δε το ενοίκιο δεν θα δικαιούται να το παρακρατήσει από το μεροκάματο.
Σε κάθε περίπτωση ο χώρος διαμονής θα πρέπει -όπως προβλέπει και η ευρωπαϊκή οδηγία- να είναι κατάλληλος για διαμονή.
Με δυο λόγια, ο εργοδότης δεν θα μπορεί πλέον να φέρνει κόσμο «αναλώσιμο και αόρατο». Οι εποχικοί εργάτες θα δικαιούνται χαρτιά, ασφάλεια και το δικαίωμα μετακίνησης όλο το διάστημα παραμονής, ίσα δικαιώματα με τους άλλους εργαζομένους, ακόμα και συμμετοχή σε οργάνωση εργαζομένων, και όλα τα δικαιώματα πρόσληψης και απόλυσης για όσο διάστημα παραμένουν εδώ.
Υπενθυμίζουμε ότι τη στιγμή που ο εργοδότης υποχρεώνεται να καταβάλλει για ένα εξάμηνο περίπου 1.000 ευρώ για τον κάθε απασχολούμενο, για τους εποχικούς σήμερα καταβάλλει το ένα τρίτο, ενώ εξαιρείται από τις εισφορές για σύνταξη. Αυτό είναι αντίθετο όχι μόνο με την οδηγία της Ε.Ε. αλλά και με τον ισχύοντα πλέον Κώδικα Μετανάστευσης.
Επίσης ο νόμος δεν δίνει πια το δικαίωμα στον εργοδότη να αποφασίζει πόσες μέρες θα δηλώνει ότι εργάστηκε ο εποχικός, μια και θα δηλώνει πλήρως στην Επιθεώρηση Εργασίας πόσες ώρες την ημέρα και πόσες ημέρες ανά μήνα θα απασχοληθεί ο εργάτης.
Και σύμβαση εργασίας
Η αμοιβή του δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να είναι μικρότερη από εκείνη του ανειδίκευτου εργάτη. Η σύμβαση εργασίας πρέπει να είναι έγκυρη και υπογεγραμμένη από τον εργοδότη.
Σε όλες αυτές τις εποχικές εργασίες οι ημέρες απασχόλησης και οι συνθήκες διαμονής ήταν αποκλειστικό προνόμιο του κάθε εργοδότη και των «μεσαζόντων» που έκαναν κουμάντο στους εισαγόμενους δούλους, με τα γνωστά αποτελέσματα. Το σχέδιο νόμου κινείται στην κατεύθυνση της κατοχύρωσης των δικαιωμάτων των εποχικών αλλοδαπών εργατών για όσο διάστημα διαμένουν στην Ελλάδα, χωρίς διαφοροποιήσεις από κάθε άλλο εργαζόμενο Ελληνα ή μετανάστη.
Με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται τώρα η εισαγωγή του συγκεκριμένου σχεδίου νόμου στη Βουλή, με τις όποιες διορθωτικές παρατηρήσεις, και κυρίως το αν θα καταφέρει, αφού ψηφιστεί, να περιορίσει την εργασιακή ζούγκλα, θύματα της οποίας είναι πρωτίστως οι μετανάστες.