10/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αδειασε και πάλι τον Γ. Παπακωνσταντίνου

Ο Ιωάννης Καπελέρης αφέθηκε ελεύθερος μετά την απολογία του για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Οπως ανέφερε, πήρε εντολή από τον τότε υπ. Οικονομικών να ελέγξει φορολογικά μόνο δέκα ονόματα.
      Pin It

kapelerisΤης Μαρίας Δήμα

 

Ελεύθερος, χωρίς την επιβολή περιοριστικών όρων, αφέθηκε τελικά από τους ανακριτές κατά της διαφθοράς, μετά την απολογία του, ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Καπελέρης, για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της περιβόητης λίστας Λαγκάρντ.

 

Το αδίκημα που φέρεται να έχει διαπράξει ο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, και για το οποίο απολογήθηκε χθες στους ανακριτές Ι. Παπακώστα και Δ. Καβαλάρη, είναι αυτό της απιστίας στην υπηρεσία, καθώς δεν διενήργησε φορολογικό έλεγχο για τους 2.062 Ελληνες καταθέτες στο υποκατάστημα της HSBC στην Ελβετία, που αναφέρονταν στη λίστα που παρέδωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

 

Ο Ιωάννης Διώτης

 

Για την ίδια υπόθεση αναμένεται να απολογηθεί σήμερα (σ.σ. μετά από νέα προθεσμία που ζήτησε και έλαβε χθες) και ο έτερος πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ιωάννης Διώτης.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Καπελέρης «άδειασε» ακόμα μια φορά τον τότε υπουργό Οικονομικών, καθώς επανέλαβε πως πήρε εντολή από τον Γ. Παπακωνσταντίνου να ελέγξει το φορολογικό προφίλ δέκα ονομάτων που περιλαμβάνονται στη λίστα και ότι ουδέποτε του δόθηκε εντολή να κάνει φορολογικό έλεγχο. Οπως είπε, μάλιστα, κατά την απολογία του, στη σύσκεψη που έγινε στις 24.1.2011, με τη συμμετοχή και του τότε υπουργού, ο κ. Παπακωνσταντίνου τούς είπε ότι θα γίνει έλεγχος αλλά θα τους ενημερώσει εκείνος για το ποια υπηρεσία θα τον διεξαγάγει.

 

Ειδικότερα, στο απολογητικό του υπόμνημα, ο κατηγορούμενος υποστηρίζει ότι «δεν έλαβε ποτέ εντολή από τον υπουργό για να κάνει φορολογικό έλεγχο κανενός προσώπου». Του ζητήθηκε -όπως λέει- να ελέγξει το φορολογικό προφίλ δέκα και μόνον προσώπων με μεγάλες καταθέσεις στο εξωτερικό, χωρίς να του γνωστοποιηθεί το ποσό των καταθέσεων και το όνομα της τράπεζας. Επίσης, δεν του αναφέρθηκε ποτέ η ύπαρξη ή όχι λίστας καταθετών. Λίγες μέρες μετά έγινε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών παρουσία του υπουργού και άλλων υπηρεσιακών παραγόντων όπου εκεί για πρώτη φορά άκουσε για την ύπαρξη της λίστας Λαγκάρντ.

 

«Εκεί αποφασίστηκε να ελεγχθούν όλα τα ονόματα της σχετικής λίστας. Ο υπουργός, όμως, είπε ότι θα αποφασίσει ποια υπηρεσία θα διενεργήσει τον έλεγχο, αν θα είναι το ΣΔΟΕ, ειδικά κλιμάκια ελέγχου ή η εφορία μεγάλου πλούτου. Τον Μάρτιο του 2011 αποχώρησε από το ΣΔΟΕ, χωρίς να του έχει δοθεί καμία εντολή σχετικά με το θέμα αυτό».

 

Στον Αρειο Πάγο

 

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι το σκέλος της υπόθεσης που αφορά την αλλοίωση της λίστας, στο οποίο εμπλέκονται τόσο ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου όσο και τα συγγενικά του πρόσωπα (τα ονόματα των οποίων, σύμφωνα με την κατηγορία, «αφαιρέθηκαν» από την επίμαχη λίστα) βρίσκεται στον Αρειο Πάγο και εκκρεμεί η κρίση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου για την παραπομπή του ή μη στο Ειδικό Δικαστήριο (η πρόταση του εισαγγελέα Β. Πλιώτα ήταν υπέρ της παραπομπής του).

 

Scroll to top