Τη νέα δομή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο 2014 – 2019 ανακοίνωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Η Ε.Ε. θα έχει επτά αντιπροέδρους, αρμόδιους για τη χάραξη και τον συντονισμό των βασικών πολιτικών της ΕΕ, όπως η αντιμετώπιση της ανεργίας, η προώθηση των επενδύσεων, η ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας, η εξωτερική πολιτική, η εσωτερική αγορά κ.ά.
Προς τον σκοπό αυτό, οι αντιπρόεδροι θα προΐστανται συγκεκριμένων ομάδων εργασίας, στις οποίες θα μετέχουν οι Επίτροποι των οποίων τα χαρτοφυλάκια θα σχετίζονται με το αντικείμενο αυτών των ομάδων. Ο αριθμός των ομάδων θα καθορίζεται αναλόγως προς τις πολιτικές ιεραρχήσεις της ΕΕ.
Πρώτος τη τάξει αντιπρόεδρος ορίστηκε ο Ολλανδός Φρανς Τίμερμανς, που θα είναι τρόπον τινά το δεξί χέρι του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.
Το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών Υποθέσεων ανατέθηκε στον Γάλλο Πιέρ Μοσκοβισί, που θα λειτουργεί υπό την εποπτεία του Λετονού τέως πρωθυπουργού Βάλντις Ντομπρόβσκις.
Ο Έλληνας επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο της Μετανάστευσης, ενώ ο Κύπριος Χρήστος Στυλιανίδης, αναλαμβάνει τον τομέα της Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων
Σαμαράς: Προτεραιότητα στη μετανάστευση
Εξαιρετικά τιμητική για την Ελλάδα χαρακτήρισε την απόφαση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να δώσει το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης στον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Όπως σημειώνει ο κ. Σαμαράς, ο Έλληνας επίτροπος αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων, «ένα εντελώς νέο χαρτοφυλάκιο που δημιουργήθηκε από την αρχή, προκειμένου να υπογραμμιστεί η ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στις ευρωπαϊκές πολιτικές μετανάστευσης».
«Η αναγνώριση της ανάγκης να αντιμετωπιστεί η παράνομη μετανάστευση υπήρξε πάντοτε στις προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης. Το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει ο Έλληνας Επίτροπος αποτελεί επιβράβευση μιας πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας, ώστε να αναληφθεί κεντρική ευρωπαϊκή δράση που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
efsyn.gr