10/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΤΑ ΜΑΖΕΨΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

«Ενδεικτικές υποδείξεις προς τους γιατρούς»

      Pin It


43-3

«Δεν αποτελούν κλειστό και περιοριστικό πεδίο οι κατευθυντήριες οδηγίες… Δεν σημαίνει δηλαδή ότι επειδή υπάρχει αυτή η κατεύθυνση, κάποιος δεν μπορεί να ορίσει ότι θα γίνει μια εξέταση. Μπορεί. Δεν είναι πλαφόν… Υπάρχει η δυνατότητα του γιατρού να λειτουργήσει παρά τις οδηγίες… Φτιάξαμε μια στατιστική περιοχή ελέγχου της συνταγογράφησης…» Αυτά δήλωσε μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης χθες στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. Υπαναχώρηση -στα λόγια μόνο;- μετά την αναστάτωση που προκάλεσε στο υπουργείο Υγείας το δημοσίευμα της «Εφ.Συν.» για τις απάνθρωπες, πέρα από αντιεπιστημονικές, εισαγόμενες από άλλα συστήματα υγείας -της Βρετανίας, των ΗΠΑ και του Καναδά- νέες κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ για τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

 

Στο ίδιο κλίμα κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Δημήτρης Κοντός, ο οποίος χαρακτήρισε «ενδεικτικές και όχι υποχρεωτικές» τις υποδείξεις προς τους γιατρούς για τον περιορισμό κάποιων εξετάσεων. «Αν κρίνει ο γιατρός ότι πρέπει να γίνουν κάποιες εξετάσεις, θα γίνουν», διαβεβαίωσε ο ίδιος.

 

Το πετσόκομμα, όπως γράφαμε χθες, της πρόληψης, και μάλιστα για καρκίνους που θερίζουν τον πληθυσμό, όπως του μαστού, του προστάτη, των ωοθηκών, της μήτρας και του τραχήλου, του θυρεοειδούς, αλλά και εξετάσεων κρίσιμων για τη ζωή, όπως το τρίπλεξ καρδιάς, ακόμα και σε χειρουργημένους ασθενείς, με άξονα για ακόμη μία φορά τη μείωση του κόστους, αφήνει τον υπουργό Υγείας εκτεθειμένο.

 

Φανερά εκνευρισμένος με την έκταση που έλαβε το θέμα, ο υπουργός Υγείας έθετε χθες ερωτήματα στα οποία στη συνέχεια απαντούσε, θυμίζοντας κάτι από Αδωνι: «Υπάρχει, λοιπόν, η δυνατότητα στον γιατρό να πει ότι, παρά τις συγκεκριμένες κατευθύνσεις και οδηγίες, παρά ταύτα πρέπει να γίνει μια εξέταση; Η απάντηση είναι «ναι».

 

»Μα τότε, τι το βάζεις; Απάντηση: διότι τότε εμπίπτει σε ένα πεδίο ελέγχου ο γιατρός. Το δικαίωμα αυτού του ελέγχου ο ΕΟΠΥΥ το αποκτά όταν υπάρξει υπέρβαση αυτού του ορίου; Απάντηση: όχι.

 

»Γιατί τότε αυτό το όριο; Γιατί δημιουργεί μια στατιστική περιοχή πιθανών υπερβάσεων, η οποία θα ελέγχεται, ας το πω για να είμαι απολύτως ειλικρινής, περισσότερο από κάποιες άλλες.

 

Πού τις βρήκατε αυτές τις οδηγίες; Προφανώς δεν τις έβγαλε κανείς από το μυαλό του. Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα σε αυτή την υπουργική απόφαση, ένα αξιοπερίεργο: κάνει βιβλιογραφική μνεία, έχει βιβλιογραφική αναφορά. Παρατίθεται αυτούσιος ο διαδικτυακός τόπος στον οποίο υπάρχει η βιβλιογραφική αυτή ενημέρωση»!

 

Τι κι αν υπάρχει το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) που λειτουργεί με τη συμβολή των επιστημονικών εταιρειών, οι οποίες έχουν την επιστημονική τεκμηρίωση, ενημερώνονται από τη διεθνή βιβλιογραφία, μελετούν τον πληθυσμό και κρίνουν τι του αρμόζει. Ο υπουργός, όπως επέμεινε, έχει μιλήσει με «όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς»! Οι οδηγίες του υπουργείου Υγείας, δίχως επιστημονική τεκμηρίωση ή μεθοδολογία που να βασίζεται στα ελληνικά δημογραφικά και πληθυσμιακά στοιχεία, στην ποιότητα της περίθαλψης, στο νομικό πλαίσιο της χώρας μας, είναι αντιγραφή από διάφορους ξένους ιστότοπους -που δεν είναι οι επιστημονικά διεθνώς αναγνωρισμένοι και καθ’ ύλην αρμόδιοι, όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ή οι ευρωπαϊκές επιστημονικές εταιρίες -όπως φαίνεται καθαρά στο σχετικό ΦΕΚ, Αρ. Φύλλου 2243 της 18ης Αυγούστου 2014.

 

Ντ. Βέργου

 

………………………………….

 43-2ΚΡΕΜΑΣΤΙΝΟΣ ΣΤΗΝ «ΕΦ.ΣΥΝ.»

 

«Αυθαίρετοι περιορισμοί»

 

«Οι αυθαίρετοι περιορισμοί δεν θα πρέπει με κανέναν τρόπο να γίνουν», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο καθηγητής Καρδιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Κρεμαστινός. Ο κορυφαίος καρδιολόγος φέρνει ως παράδειγμα τον ασθενή που έχει κάνει εγχείρηση μπαϊπάς. «Το να κάνει υπερηχογράφημα κάθε πέντε χρόνια είναι υπερβολικό. Το πολύ κάθε δύο χρόνια. Μπορεί ωστόσο ένας τέτοιος ασθενής να χρειαστεί να κάνει την εξέταση κάθε έξι μήνες. Σε αυτό δεν μπαίνει καλούπι», τονίζει.

 

«Ο περιορισμός των διαγνωστικών εξετάσεων θα πρέπει να είναι σύμφωνος με τις υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και τις κατευθυντήριες οδηγίες που διεθνώς γίνονται αποδεκτές, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας. Εφόσον ο περιορισμός γίνεται με βάση τις κατευθυντήριες οδηγίες, έχει στόχο να αποτρέψει τον μεγάλο αριθμό εξετάσεων που όχι μόνο δεν βοηθούν τον άρρωστο, αλλά πολλές φορές, αν συνδέονται με τη χρήση ακτινοβολιών, είναι και βλαπτικές», εξηγεί, διαφωνώντας με τον τρόπο (επιπόλαιη αντιγραφή ξένων προτύπων) που διαμορφώθηκαν οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες του ΕΟΠΥΥ για τις προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις στην πρωτοβάθμια περίθαλψη.

 

«Ενα δεύτερο θέμα», επισημαίνει ο καθηγητής, «είναι η εκπαίδευση του γιατρού και η μετεκπαίδευσή του. Ο γιατρός εκπαιδεύεται και μετεκπαιδεύεται σε συνέδρια που υποστηρίζονται από φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες φαρμακευτικών προϊόντων. Εκπαίδευση που πρέπει να γίνεται υπό την αυστηρή εποπτεία των υπουργείων Υγείας και Παιδείας, διότι έτσι δεν θα γίνεται πλύση εγκεφάλου του γιατρού για να ζητά υπερβολικό αριθμό εξετάσεων που δεν τις χρειάζεται ο άρρωστος».

 

Για τον Δ. Κρεμαστινό, «αν τηρηθούν οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις (συμμόρφωση στις κατευθυντήριες οδηγίες και σωστή εκπαίδευση του γιατρού), τότε ο τελικός σκοπός θα επιτευχθεί: και οι άρρωστοι θα κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις που χρειάζονται και τα ασφαλιστικά ταμεία και οι οργανισμοί δεν θα πληρώνουν υπερβολικές εξετάσεις που, αν μη τι άλλο, δεν ωφελούν τον ασθενή».

 

 

 

 

 

Scroll to top