Ας υποθέσουμε ότι σήμερα είναι η 19η Σεπτεμβρίου και ότι η Σκοτία έχει ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας της από τη Βρετανία. Τι γίνεται μετά; Πώς χωρίζει το ζευγάρι την «περιουσία» του, μέσα στους 18 μήνες που θα ακολουθήσουν μέχρι την επίσημη ημερομηνία της ανεξαρτησίας, που θα είναι ο Μάρτιος του 2016; Τι θα απογίνει ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον; Ποιο νόμισμα θα έχει η Σκοτία; Πρόκειται σίγουρα για αχαρτογράφητη περιοχή, αλλά οι ειδικοί στον Guardian προσπάθησαν να βοηθήσουν, μαντεύοντας απαντήσεις σε ορισμένα από τα κρίσιμα ερωτήματα. Σε κάθε περίπτωση -σχολιάζει ο συγγραφέας και αρθρογράφος Τζον Μόνμπιο- «το «ναι» θα απελευθερώσει το πιο επικίνδυνο πράγμα από όλα: την ελπίδα. Η ανεξαρτησία έχει τη δυνατότητα να πυροδοτήσει τον ενθουσιασμό στα προοδευτικά κινήματα της… υπόλοιπης Μεγάλης Βρετανίας».
Ενότητα για να σωθεί η… «Ένωση»
«Θα λυπηθώ κατάκαρδα αν αυτή η οικογένεια (των εθνών) διαλυθεί». Αυτό τόνισε ο Βρετανός πρωθυπουργός χθες το απόγευμα από το Εδιμβούργο, μέσα από μια ομιλία που κάποιοι αναλυτές, εδώ στη Βρετανία, την χαρακτήρισαν «δραματικά απελπισμένη». Ο Ντέιβιντ Κάμερον απευθυνόταν στους Σκοτσέζους, οι οποίοι σε μία εβδομάδα από σήμερα θα ψηφίσουν για την απόσχισή τους ή όχι από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Η παρουσία του στη πρωτεύουσα της Σκοτίας αποτελεί μια ύστατη προσπάθεια να πειστούν οι ψηφοφόροι πως «είναι καλύτερα για όλους η Βρετανία να παραμείνει ενωμένη», όπως ο ίδιος έχει επισημάνει στις αρχές τις εβδομάδας. Στο ταξίδι του τον συνόδευσαν ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και αρχηγός των Φιλελεύθερων Δημοκρατών Νικ Κλεγκ, αλλά και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ηγέτης των Εργατικών, Εντ Μίλιμπαντ. Και οι τρεις αρχηγοί των μεγαλύτερων πολιτικών κομμάτων της Βρετανίας μίλησαν σε διαφορετικά ακροατήρια, αλλά με τον ίδιο σκοπό.
Αναλυτικό ρεπορτάζ στην σελίδες 16-17 της «Εφημερίδας των Συντακτών» που κυκλοφορεί σήμερα, Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου
efsyn.gr