12/02/13 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Εδοξάσθη κρυπτόμενος»

      Pin It

Η φράση του Γεωργίου Παπανδρέου για τον Γ. Γρίβα ταιριάζει γάντι στον πρωθυπουργό, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ που στοχεύει να τον βγάλει απ' την κρύπτη του

 

Του Φώτη Παπούλια

 

Τη φράση του Γεωργίου Παπανδρέου για τον Γ. Γρίβα θυμούνται, όχι χωρίς λόγο, στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο «Γέρος της Δημοκρατίας» είχε πει για τον στρατηγό της ΕΟΚΑ, μετά την αποτυχημένη του εμφάνιση στην πολιτική σκηνή «εδοξάσθη κρυπτόμενος και κατεποντίσθη εμφανιζόμενος». Στο μότο αυτό θα στηρίξουν και την αντιπολιτευτική τους τακτική απέναντι στον πρωθυπουργό, με δεδομένο ότι οι δύο «συνεταίροι» της κυβέρνησης δεν «κάνουν παιχνίδι» και απλώς λειτουργούν συμπληρωματικά ή στην καλύτερη περίπτωση γι' αυτούς παραπληρωματικά στην κυβέρνηση.

 

Συνεργάτες του Α. Τσίπρα εκτιμούν ότι η τακτική που ακολουθεί ο πρωθυπουργός, δηλαδή να μην εμφανίζεται στη Βουλή, να κυβερνά κρυπτόμενος πίσω από «πράξεις νομοθετικού περιεχομένου», να έχει δημιουργήσει γύρω του «μαξιλαράκια ασφαλείας», με υπουργούς έτοιμους να δοθούν βορά σε επικείμενο ανασχηματισμό, και με τους δύο εταίρους σε ρόλο υποστηρικτών της δικής του πολιτικής, ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης μάλλον αρχίζει να μετράει αντίστροφα.

 

«Η διαρκώς αυξανόμενη ένταση στο κοινωνικό επίπεδο, η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, το στραγγάλισμα θεμελιωδών κατακτήσεων, όπως η μεθοδευόμενη απαγόρευση των απεργιών και η επαναφορά του λοκ-άουτ, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα», επισημαίνουν στελέχη του κόμματος, τα οποία προβλέπουν «γρήγορα πολιτικές εξελίξεις». Μάλιστα τονίζουν με έμφαση την πλήρη απαξίωση που επιδεικνύει προς την Βουλή ο Α. Σαμαράς αφού ακόμα και στην πολύπαθη «ώρα του πρωθυπουργού δεν παραβρίσκεται».

 

Σε κομβικό σημείο για τους επιτελείς της Κουμουνδούρου αναγορεύονται οι εντάσεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της κυβέρνησης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίες οι συχνές αναφορές, ακόμα και του Α. Τσίπρα για την πενταετία του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, την οποία σε σχέση με τη διακυβέρνηση του Α. Σαμαρά την αποκαλούν ως «εποχή της σοβαρής Κεντροδεξιάς». Εκτιμούν λοιπόν ότι δύσκολα οι ήδη διαταραγμένες σχέσεις των «Καραμανλικών» με το πρωθυπουργικό περιβάλλον θα περάσουν σε φάση ύφεσης, εκτίμηση που αν επιβεβαιωθεί τότε το κλίμα στο εσωτερικό της κυβέρνησης θα οξυνθεί ακόμα περισσότερο. Μάλιστα συνεκτιμώντας και τις πληροφορίες που φέρουν τον Α. Σαμαρά να «σκέφτεται τη δημιουργία ενός ελληνικού τύπου χριστιανοδημοκρατικό κόμμα», οδηγούνται στο συμπέρασμα ότι «η διαρκής ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού σε συνδυασμό με την κοινωνική δυναμική που αυξάνεται θα δυσκολεύει τους χειρισμούς της κυβέρνησης».

 

Στο κλίμα αυτό προτεραιότητα για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ είναι η ανάπτυξη του κοινωνικού μετώπου. «Αυτή τη στιγμή δεν μας ενδιαφέρουν οι συζητήσεις κορυφής, αλλά η δυναμική που θα αναπτύξει η ίδια η κοινωνία» τονίζουν στελέχη του, τα οποία παρακολουθούν με έντονο ενδιαφέρον τις διεργασίες στο μέτωπο των κινητοποιήσεων. Θέτουν δε ως ημερομηνία ορόσημο την 20ή Φεβρουαρίου, ημέρα της γενικής απεργίας, η «οποία μπορεί να αποτελέσει την απαρχή εξελίξεων». Και όπως ισχυρίζονται στελέχη του κόμματος, «όσο θα ρίχνουμε το βάρος μας στην κοινωνία και τα προβλήματά της τόσο αυτό θα μας δυναμώνει», πρακτική που όπως ισχυρίζονται αρχίζει να αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις.

 

Scroll to top