Pin It

Συνεχείς διορθώσεις θα πρέπει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών για να αρθούν οι μεγάλες αδικίες του ΕΝΦΙΑ και να κλείσουν τα «κενά» που προκύπτουν σε πολλές περιπτώσεις τις οποίες δεν προέβλεψε ο νομοθέτης.

 

Οπως επισημαίνουν παράγοντες που προσπαθούν να ερμηνεύσουν τον νόμο, δεν έχει γίνει καμιά πρόβλεψη, προκειμένου να προστατευθούν όσοι χάνουν τα σπίτια τους σε πλειστηριασμούς.

 

Ετσι όποιος έχασε ή θα χάσει φέτος το σπίτι του σε πλειστηριασμό θα κληθεί να πληρώσει κανονικά τον φόρο στο κράτος, γιατί ο φόρος εισπράττεται μεν το 2014, αλλά επιβάλλεται για την περιουσία που κατείχε ο υπόχρεος το 2013.

 

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο φορολογούμενος θα πληρώσει ΕΝΦΙΑ για το ακίνητο που είχε πέρυσι, χωρίς να μετρά καθόλου το γεγονός ότι φέτος το έχασε.

 

Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν στη Βουλή για τον ΕΝΦΙΑ κρύβουν και άλλους… παραλογισμούς.

 

Για τα ξενοίκιαστα, συμβαίνει το παράδοξο να χάνει κάποιος την έκπτωση 20%, ακόμα κι αν το ακίνητο του ηλεκτροδοτήθηκε κατά το 2013 για ένα 24ωρο.

 

Στον αντίποδα, ακίνητο που πέρυσι ήταν ξενοίκιαστο αλλά φέτος αποφέρει εισόδημα, θα έχει έκπτωση 20%.

 

Αλλο ακίνητο, το οποίο μένει «κενό» από την αρχή του χρόνου αλλά πέρυσι ήταν νοικιασμένο, δεν έχει την παραμικρή έκπτωση, αφού κριτήριο είναι η κατάσταση του 2013.

 

Επίσης, άγνωστη παραμένει ουσιαστικά ακόμα η διαδικασία για την πιστοποίηση του «ξενοίκιαστου και μη ηλεκτροδοτούμενου», για την οποία θα αποφασίσει η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.

 

Τη μεγαλύτερη ωστόσο παγίδα αποτελούν τα τεκμήρια. Ενα νοικοκυριό με χαμηλό εισόδημα, διαμέρισμα 80 τ.μ. και Ι.Χ. 1.400 κ.ε. δεκαετίας, δεν έχει το δικαίωμα καμιάς έκπτωσης.

 

Διότι το συνολικό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα το οποίο θα λαμβάνεται υπόψη για να διαπιστωθεί εάν ένας φορολογούμενος δικαιούται της μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ θα είναι το μεγαλύτερο ποσό εισοδήματος μεταξύ του πραγματικού και του τεκμαρτού.

 

Κ.ΤΣ.

 

Scroll to top