Του Νίκου Σβέρκου
«Κόκκινος συναγερμός» έχει σημάνει στον Περισσό μετά την κατάθεση του νομοσχεδίου, που προβλέπει ραγδαίες αλλαγές στον τρόπο χρηματοδότησης των κομμάτων. Το ΚΚΕ, με εκτενή χθεσινή του ανακοίνωση, κάλεσε «την εργατική τάξη, όλους τους εργαζόμενους, το λαό, τη νεολαία, να συνεχίσουν να ενισχύουν οικονομικά» το κόμμα, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να ακολουθήσει τις νόρμες που προβλέπει ο νόμος.
Σύμφωνα με το ΚΚΕ, το νομοσχέδιο «όχι μόνο δεν έχει στόχο την αντιμετώπιση της διαπλοκής, αλλά αντίθετα νομιμοποιεί και θεσμοθετεί τις συναλλαγές κομμάτων και βουλευτών με μεγάλα συμφέροντα και επιχειρηματικούς ομίλους, στο όνομα δήθεν της διαφάνειας», ενώ σε αυτό υλοποιούνται οι κατευθύνσεις της Ε.Ε. και του Συμβουλίου της Ευρώπης για το «φακέλωμα των μελών και φίλων ενός κόμματος». Το ΚΚΕ ψέγει μάλιστα το νομοσχέδιο, αφού ενισχύει την «κρατική παρέμβαση στη λειτουργία, ιδιαίτερα εκείνων των κομμάτων που αγωνίζονται ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα και την εξουσία του κεφαλαίου».
Ο Περισσός ούτως ή άλλως βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική κατάσταση, που τον έχει αναγκάσει στο παρελθόν να προχωρήσει σε ευρείες περικοπές στις επιχειρήσεις του (αίτηση πτώχευσης της Τυποεκδοτικής, πώληση του «902», απολύσεις και μειώσεις μισθών στους εργαζόμενους στο κόμμα και τον «Ριζοσπάστη»).
Στην ανακοίνωσή του, ωστόσο, περιγράφονται αναλυτικά οι πολιτικές και πρακτικές προεκτάσεις του νομοθετήματος. Σύμφωνα με την εκτενή ανακοίνωσή του, θα επιτρέπεται πλέον και επίσημα «η χρηματοδότηση κομμάτων και βουλευτών από επιχειρήσεις, θεσπίζοντας μάλιστα και αφορολόγητο για αυτά ποσά».
Οσον αφορά, δε, το «φακέλωμα», προχώρησε και σε μια σαφή δήλωση: Το ΚΚΕ «δεν πρόκειται να δεχτεί, με όποιες συνέπειες προβλέπει το νομοσχέδιο (π.χ. διακοπή κρατικής χρηματοδότησης), να δίνει σε τράπεζες ή κρατικές υπηρεσίες τα ονόματα και τα προσωπικά στοιχεία των μελών και φίλων του ΚΚΕ, των ανθρώπων που στηρίζουν το Κόμμα από το υστέρημά τους, επειδή εκτιμούν τη δράση και τους αγώνες του, ακόμη κι αν δεν το ψηφίζουν», εκτός και αν το επιθυμούν οι ίδιοι. Εκτός των κομμάτων της συγκυβέρνησης, το ΚΚΕ επέρριψε ευθύνες και σε «εκείνα τα κόμματα, που τηρούν επιφυλάξεις και δεν εναντιώνονται με σαφήνεια στο νομοσχέδιο».