11/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Eυρωπαϊκή Επιτροπή με ιεραρχία

Η νέα Κομισιόν του Γιούνκερ διαθέτει 7 αντιπροέδρους, οι οποίοι συντονίζουν τους επίτροπους, με έναν εξ αυτών, τον Ολλανδό Φρανς Τίμερμανς, να είναι γενικός δερβέναγας, αφού όλα περνάνε απ’ αυτόν.
      Pin It

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ Του Κ. Μοσχονά

 

Η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή του Λουξεμβούργιου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα έχει ως βασικό πυρήνα 7 αντιπροέδρους, ένας εκ των οποίων θα είναι ο γενικός δερβέναγας, και οι υπόλοιποι επίτροποι θα είναι περιστρεφόμενοι δορυφόροι. Νέα δομή, λοιπόν, που θα στηρίζεται σε μια κλιμακωτή ιεραρχία μεταξύ των επιτρόπων, είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της Επιτροπής Γιούνκερ, στην οποία ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της μετανάστευσης. Αυτό ήθελε, αυτό πήρε. Και δεν είναι κακό χαρτοφυλάκιο…

 

Η εισαγωγή μιας ιεραρχημένης Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί παλαιό σχέδιο που δεν προχώρησε λόγω αντιδράσεων των μικρών χωρών. Προέβλεπε να κινεί τα νήματα μια ομάδα επιτρόπων μεγάλων χωρών και τους υπόλοιπους να παίζουν δευτερεύνοτα ρόλο. Ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ, όμως, χειρίστηκε διαφορετικά το όλο θέμα και με διπλωματική δεξιότητα. Και το πέρασε..

 

Το κόλπο του Γιούνκερ

 

Μέχρι σήμερα, οι αντιπρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έπαιξαν διακοσμητικό ρόλο και μόνο ο μισθός τους ήταν υψηλότερος. Ο Λουξεμβούργιος κατάλαβε ότι μια ιεραρχημένη Επιτροπή δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή εάν τοποθετήσει στην υψηλότερη κλίμακα επιτρόπους μεγάλων χωρών, οι οποίοι θα δίνουν εντολές και τη «λάντζα» στους συναδέλφους τους των μικρών χωρών.

 

Τοποθέτησε, λοιπόν, στο υψηλότερο σκαλί 7 αντιπροέδρους που προέρχονται από την Ολλανδία, την Ιταλία, αλλά και τη Βουλγαρία, τη Λετονία, τη Φιλανδία, τη Σλοβενία και την Εσθονία. Μάλιστα, δύο από αυτούς προέρχονται από τις χώρες της Βαλτικής. Μια κίνηση που έχει τη σημασία της σήμερα με την κρίση στην Ουκρανία και την επιδείνωση των σχέσεων με τη Μόσχα. Βέβαια, υπεράνω όλων τοποθέτησε τον Ολλανδό Φράνς Τίμερμανς, ο οποίος ως πρώτος αντιπρόεδρος θα είναι «το δεξί χέρι» του Ζ.-Κ. Γιούνκερ.

 

Οι 6+1 αντιπρόεδροι θα είναι οι «συντονιστές» των υπολοίπων. Καθένας θα αναλάβει τον συντονισμό μίας ομάδας επιτρόπων. Δεν πρόκειται για «επόπτες» αλλά «συντονιστές», διευκρίνισε ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ. Από την άλλη πλευρά, όμως, επισήμανε ότι, για να φθάσει ένα θέμα στην ημερήσια διάταξη της ολομέλειας των επιτρόπων, πρέπει να δώσει το «πράσινο φώς» ο αντιπρόεδρος-συντονιστής και εννοείται ο Ολλανδός σούπερ-αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς, από τον οποίο θα φιλτράρονται τα πάντα, πριν φθάσουν στον «μεγάλο συντονιστή», όπως αποκάλεσε τον εαυτό του ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ.Κάτι δεν πάει καλά όμως με το σύστημα του Λουξεμβούργιου, ο οποίος δήλωσε ότι πρώτο μέλημά του είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή…

 

Ως προς τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, ο Ζ.-Κ.Γιούνκερ δήλωσε ότι το χαρτοφυλάκιο που αναλαμβάνει ο έλληνας Επίτροπος συστήθηκε «για να καθοριστούν οι προτεραιότητες που θα διέπουν μία νέα πολιτική στον τομέα της μετανάστευσης, με στόχο την αποτελεσματική καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, καθιστώντας παράλληλα την Ευρώπη έναν προσελκυστικό προορισμό για τα καλύτερα ταλέντα…»

 

Σύμφωνα με τον Ζ.-Κ.Γιούνκερ, η νέα Επιτροπή οφείλει να εργαστεί συλλογικά και είναι η τελευταία ευκαιρία για την Ευρώπη να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών της. Η Επιτροπή πρέπει να φέρει την Ε.Ε. πιο κοντά στον πολίτη, κάτι που δεν το έχει πετύχει μέχρι τώρα…. «Πολλά πράγματα δεν πάνε καλά σήμερα στην Ευρώπη» είπε ο Λουξεμβούργιος.

 

Στην Επιτροπή Γιούνκερ δεν υπάρχει χαρτοφυλάκιο για τη διεύρυνση της Ε.Ε. Ο Λουξεμβούργιος έχει αποσαφηνίσει ότι κατά την 5ετία της θητείας του δεν προγραμματίζεται νέα διεύρυνση. Αλλωστε, κανείς δεν επιθυμεί σήμερα την είσοδο νέων μελών στην ευρω­παϊκή οικογένεια. Βέβαια, οι διαπραγματεύσεις με τις υποψήφιες χώρες θα συνεχιστούν…

 

Ο νέος επικεφαλής της Ομάδας Εκπροσώπων Τύπου και εκπρόσωπος του Ζ.-Κ.Γιούνκερ είναι ο Ελληνας Μαργαρίτης Σχινάς, χρόνια στέλεχος στην Κομισιόν, με μεγάλη εμπειρία και επιτυχημένο πέρασμα στα πόστα που έχει αναλάβει. Πρόκειται αναμφισβήτητα για μία επιτυχία της χώρας μας.

 

……………………………………………

Ο Σαμαράς για το success story με Αβραμόπουλο

 

«Εξαιρετικά τιμητική για την Ελλάδα, δείγμα εμπιστοσύνης στη χώρα μας» χαρακτηρίζει με δήλωσή του ο πρωθυπουργός την απόφαση του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ «να εμπιστευτεί στην Ελλάδα και στον Δ. Αβραμόπουλο ένα από τα πιο κρίσιμα χαρτοφυλάκια».

 

Ο Αντ. Σαμαράς τονίζει ότι «το χαρτοφυλάκιο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης αποτελεί επιβράβευση μιας πολύχρονης και επίπονης προσπάθειας ώστε να αναληφθεί κεντρική ευρωπαϊκή δράση που θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το πρόβλημα».

 

Αντίστοιχη δήλωση έκανε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Σοφία Βούλτεψη.

 

Scroll to top