11/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Σήμερα πέφτει ο πέλεκυς στα νοσοκομεία

Το νομοσχέδιο του Μ. Βορίδη, σύμφωνα με το οποίο Α.Ε. θα κοστολογούν τις ιατρικές πράξεις, ψηφίζεται, παρά τις αντιδράσεις ότι πετσοκόβει εξετάσεις και πρόληψη.
      Pin It

Με τις έντονες αντιδράσεις του ιατρικού κόσμου και της αντιπολίτευσης ολοκληρώνεται σήμερα η συζήτηση και ψηφοφορία του νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, το οποίο προβλέπει τη δημιουργία ανώνυμης εταιρείας με μετόχους το Δημόσιο και τους ιδιώτες, η οποία θα αναλάβει να κοστολογήσει τις ιατρικές πράξεις στα νοσοκομεία.

 

Ο υπουργός Υγείας ανέφερε χθες στη Βουλή ότι στη νέα εταιρεία θα μετέχουν και οι ιατρικοί σύλλογοι, όμως συνάντησε τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων, τόσο για το νομοσχέδιο όσο και για την υπουργική απόφαση που «πετσοκόβει» τις διαγνωστικές εξετάσεις.

 

«Η κυβέρνηση προχωράει σε δολοφονικές περικοπές. Το Δημόσιο αποσύρεται από τη χρηματοδότηση και το βασικό ανθρώπινο δικαίωμα στην υγεία θα υπακούει πλέον σε δημοσιονομικές προτεραιότητες», επισήμανε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Ζαχαριάς. Παράλληλα υπογράμμισε ότι η «η κυβέρνηση σκοτώνει την πρόληψη», επικαλούμενος το προχθεσινό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εφ.Συν.», το οποίο και κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής.

 

«Βαφτίζετε τις περικοπές εξορθολογισμό», σημείωσε ο Γ. Λαμπρούλης (ΚΚΕ), ενώ η Ελ. Κουντουρά (ΑΝ.ΕΛΛ.) τόνισε ότι «τα εγκληματικά αποτελέσματα των μνημονιακών πολιτικών τα πληρώνει ο πολίτης πολλές φορές με τη ζωή του». «Μήπως θέλετε να αφήσουμε την πρόληψη στο Θεό τον ίδιο», αναρωτήθηκε ο Γ. Κυρίτσης (ΔΗΜΑΡ).

 

Απαντώντας στην κριτική που ακούστηκε, ο Μάκης Βορίδης επισήμανε ότι εισάγεται ένα σύγχρονο κοστολογικό σύστημα που εφαρμόζεται ήδη σε χώρες όπως η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και ο Καναδάς. «Αυτό δίνει με ακριβή τρόπο το κόστος νοσηλείας, ώστε να φτιαχτούν ακριβείς προϋπολογισμοί των νοσοκομείων», ενώ παρατήρησε ότι «οι ιδιώτες δεν θέλουν αυτήν τη συζήτηση, γιατί προτιμούν μια πολιτική διαπραγμάτευση μέσω ομάδων πίεσης, ενώ τώρα υποχρεώνονται να φέρουν συγκεκριμένα κοστολογικά στοιχεία».

 

Αναφερόμενος εκ νέου στην υπουργική απόφαση που περιορίζει τις προληπτικές εξετάσεις, επισήμανε ότι «δεν μπαίνει κάποιου είδος κόφτης, απλά δημιουργείται ένα ελεγκτικό πεδίο. Οποιος γιατρός έχει συνταγογραφική πεποίθηση, γράφει». Οπως είπε, το 2012 δόθηκαν 429 εκατ. για διαγνωστικές εξετάσεις. Το 2013 έγιναν 603 εκατ. και το πρώτο 7μηνο του 2014 έχουν ήδη καταβληθεί 393 εκατ. και το έτος θα κλείσει κοντά στα 700 εκατ. «Υπάρχει κανένας πραγματικός υγειονομικός λόγος;», αναρωτήθηκε και απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση, σημείωσε: «Δεν μπορείτε από τη μία να καταγγέλλετε τα τρωκτικά και από την άλλη, όταν πάμε να πάρουμε κάποια μέτρα, να φωνάζετε».

 

•Με αφορμή το νομοσχέδιο, χθες πραγματοποιήθηκε η 4ωρη στάση της ΠΟΕΔΗΝ και συγκέντρωση μπροστά από τη Βουλή. Οπως σημειώνουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, «με τη σύσταση της Εταιρείας μπαίνει ταφόπλακα στο ΕΣΥ. Καταργείται η θεμελιώδης αρχή σύστασής του, που είναι η δωρεάν και καθολική πρόσβαση».

 

Χ. Ιωάννου

 

Scroll to top