Pin It

Πέρα από τη μάχη για το Ελληνικό, επιχειρηματικοί όμιλοι διεκδικούν τώρα την αξιοποίηση μεγάλης έκτασης στο Καβούρι και την κατασκευή νέου λιμανιού για κρουαζιερόπλοια. Ενδοκυβερνητικές κόντρες για τις διαδικασίες ανάθεσης

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

geSARONIKOSΘέση μάχης έχουν πάρει τα μεγάλα «μαχαίρια» για τα παραλιακά φιλέτα του Σαρωνικού, από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ώς το Σούνιο. Εκτός από τους ενδιαφερόμενους -ελληνικούς και ξένους- ομίλους, στην κόντρα έχουν μπει κορυφαίοι κυβερνητικοί παράγοντες για το ποιος θα έχει το πάνω χέρι στις διαδικασίες ανάθεσης.

 

Στα μεγαλόπνοα σχέδια για την ελληνική «Ριβιέρα» περιλαμβάνονται μαρίνες, λιμάνια για κρουαζιερόπλοια, επτάστερα ξενοδοχεία, πολυτελείς κατοικίες, αλλά και ένα νέο καζίνο. Το πρόγραμμα διαχειρίζεται ολιγομελής ομάδα τεχνοκρατών της απολύτου επιλογής του πρωθυπουργού, αλλά δεν λείπουν και κινήσεις διάσπασης των κέντρων αποφάσεων.

 

Ο δυνατός παίκτης είναι το ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος της δημόσιας περιουσίας, από ακίνητα έως αυτοκινητόδρομους. Παρ' όλα αυτά δεν είναι υποχρεωμένο να δίνει αναφορά για τις πράξεις του μέσω του συστήματος «Διαύγεια» που ισχύει για όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Δεν είναι γνωστές ούτε καν οι αμοιβές της διοίκησης και των συνεργατών του, απλώς δημοσιοποιούνται τα αποτελέσματα χρήσης, όπως ισχύει για τις ιδιωτικές εταιρείες. Το περασμένο καλοκαίρι, με μια τροπολογία εξαφάνισε τη νεοϊδρυθείσα κρατική εταιρεία «Ελληνικόν Α.Ε.», που έχει περιοριστεί σε ρόλο μελετητή και τελευταία τού… διαμαρτυρόμενου. Μέσω του Ελληνικού, απέκτησε τον έλεγχο παραλίας μήκους 3,5 χλμ. στον Αγιο Κοσμά, έχοντας βάλει πλώρη και για την υπόλοιπη.

 

Με αυτό το σκεπτικό δεν είδε με καλό μάτι το νομοσχέδιο που επεξεργάστηκε ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης, με το οποίο ιδρύεται νέα εταιρεία, το «Παράκτιο Μέτωπο Α.Ε.». Δεν είναι τυχαίο ότι η πρόταση δεν έχει φτάσει ώς τώρα στη Βουλή, ενώ στα συναρμόδια υπουργεία δόθηκε νέο σχέδιο στο οποίο προστέθηκε διάταξη που ορίζει σαφώς ότι όλα τα σχέδια εκχώρησης υπόκεινται στην έγκριση του ΤΑΙΠΕΔ. Ηδη ακούγεται ότι από την παραλιακή ζώνη πρόκειται να αποκοπεί η μεγάλη μαρίνα του Αλίμου, με το επιχείρημα ότι πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί άμεσα και επομένως πρέπει να περιέλθει πλήρως στο ήδη οργανωμένο ΤΑΙΠΕΔ.

 

Δύο είναι τα κομμάτια που προκαλούν τις αντικρουόμενες επιλογές της κυβέρνησης:

 

*Το μεγάλο ακίνητο στο Καβούρι, που περιλαμβάνει τις εγκαταστάσεις του Αστέρα Βουλιαγμένης (ιδιοκτησίας της Εθνικής Τράπεζας), το ξενοδοχείο «Αφροδίτη», τη μαρίνα, τον Ναυτικό Ομιλο και την πλαζ που διαχειρίζεται το ΤΑΙΠΕΔ. Τα ακίνητα αυτά καλύπτουν έκταση 2.350 στρεμμάτων. Ενδιαφέρον για την απόκτηση του συγκροτήματος έχουν εκδηλώσει η Qatar Investment Authority και οι αμερικανικές Carlton Group και NAI Global, που δραστηριοποιούνται χρόνια στη διαχείριση μεγάλων τουριστικών κέντρων στη Δυτική Ευρώπη. Και οι τρεις αυτοί όμιλοι ενδιαφέρονται και για το Ελληνικό. Στην κούρσα της διεκδίκησης εμφανίζονται επίσης εταιρεία συμφερόντων Ελληνα εφοπλιστή, καθώς και η καναδική Fairfax Holding, στην οποία μετέχει με 20% θυγατρική της Eurobank. Στην ίδια ενότητα βρίσκεται πευκόφυτο ακίνητο 80 στρεμμάτων, μαζί με το πρώτο Οικοτροφείο της χώρας, που ανήκουν στην Εκκλησία. Με το σημερινό καθεστώς δεν μπορεί να οικοδομηθεί, αλλά με την ένταξή του στο πακέτο του ΤΑΙΠΕΔ όλα μπορούν να αλλάξουν, και μάλιστα σε ρυθμό fast track χάριν των επίδοξων επενδυτών. Για το συγκεκριμένο φιλέτο στα τέλη του 2011 είχε επισκεφθεί το Κατάρ ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.

 

*Η περιοχή του φαληρικού Δέλτα, που αφορά τη ζώνη κάτω από την παραλιακή λεωφόρο και βρίσκεται στο μικροσκόπιο για τη δημιουργία νέου λιμανιού για κρουαζιερόπλοια. Η διοίκηση του ΟΛΠ και ο Δήμος Πειραιά τη θέλουν μέσα στο σημερινό λιμάνι. Εχουν πάρει ήδη έγκριση για τη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, αλλά πληθαίνουν οι φωνές που το χωροθετούν στο Φάληρο. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο εκ των πραγμάτων δημιουργεί παρενέργειες στον νέο πόλο πολιτισμού που δημιουργείται στον χώρο του παλιού Ιππόδρομου, με την κατασκευή του συγκροτήματος για τη Λυρική Σκηνή και τη Βιβλιοθήκη με χρηματοδότηση του ιδρύματος «Στ. Νιάρχος». Η ενδιάμεση λύση που κερδίζει έδαφος είναι να δημιουργηθούν δύο, από τις συνολικά έξι, θέσεις στο Τροκαντερό. Μάλιστα ετοιμάζονται αντισταθμιστικά οφέλη προς τον Δήμο Παλαιού Φαλήρου.

 

Scroll to top