Τα προϊόντα από την Κίνα μπορεί να κατακλύζουν την ελληνική αγορά, πόσες ταινίες της κινεζικής βιομηχανίας, όμως, είδατε τελευταία; Με σταθερή συμμετοχή στα ευρωπαϊκά φεστιβάλ και διακρίσεις, οι ταινίες της αχανούς χώρας όλο και πιο σπάνια φτάνουν τις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσες.
Η Εβδομάδα Κινεζικού Κινηματογράφου που ξεκινάει τη Δευτέρα (από 15 έως και 18/9) στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος (Ιερά Οδός 48, Κεραμεικός, τηλ. 210 3609695) περιλαμβάνει οκτώ ταινίες, που συγκαταλέγονται στα highlights της τελευταίας τριετίας. Τις σκηνοθέτησαν διάσημοι Κινέζοι δημιουργοί, ορισμένες έχουν αποσπάσει διακρίσεις σε διεθνή φεστιβάλ και καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα: κωμωδίες, περιπέτειες, δραματικές, πολεμικών τεχνών κ.ά.
Ταινία έναρξης είναι το «Love Story στο Πεκίνο» του Τσεν Σιτσένγκ, μέρος της οποίας γυρίστηκε στη Σαντορίνη! Πρόκειται για σπονδυλωτό φιλμ, που καταγράφει τις ιστορίες πέντε ζευγαριών από διαφορετικές γενιές και σε διαφορετικές φάσεις της ζωής τους. Η πρεμιέρα της έγινε στο φετινό φεστιβάλ της Σανγκάης, ενώ προβλήθηκε και στο «Far East Film Festival» στην Ιταλία (2014). Ο σκηνοθέτης Τσεν Σιτσένγκ θα παρευρεθεί στη βραδιά έναρξης, καθώς θα ταξιδέψει στην Αθήνα μαζί με αντιπροσωπεία έντεκα καλλιτεχνών. Στόχος της αποστολής είναι να διευρυνθούν οι σχέσεις των δύο κρατών στον τομέα του πολιτισμού και ειδικότερα του κινηματογράφου.
Οι νέοι Κινέζοι σκηνοθέτες κινηματογραφούν ιστορίες εστιασμένες στα προβλήματα της μεταβαλλόμενης κοινωνίας τους, ενδιαφέρονται για τις σχέσεις των δύο φύλων, για απτά ζητήματα της καθημερινότητας, γυρίζοντας την πλάτη στον εξωτικό χαρακτήρα που είχε προσδοθεί στην κινηματογραφική παραγωγή τους τις προηγούμενες δεκαετίες. Ιδιαίτερα μετά το ’90 και την έκρηξη που συντελέστηκε στη Δύση μέσα από τις ταινίες του Τσεν Κάιγκε και κυρίως του Ζανγκ Γιμού, σκηνοθέτη που διέπρεψε στη Δύση, αρχικά το «κακό παιδί» του κινεζικού κινηματογράφου που ορισμένες ταινίες του απαγορεύτηκαν στην πατρίδα του.
Η διοργάνωση γίνεται από το υπουργείο Πολιτισμού, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το Τμήμα Κινηματογραφίας της Κρατικής Διοίκησης Τύπου, Δημοσιεύσεων, Ραδιοφώνου, Κινηματογράφου και Τηλεόρασης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Στο αφιέρωμα περιλαμβάνονται οι ταινίες: «The Grandmaster» του Γουόν Καρ Γάι (2013), «Τα συνεταιράκια» του Πίτερ Τσαν (2013), «Αστυνομικό Ημερολόγιο» της Νινγκ Γινγκ (2013), «Πες Ναι» του Λέστε Τσεν (2013)», «Chinese» του Τζάκι Τσαν (2012), «Full Circle» του Ζανγκ Γιανγκ (2012), «Το χτύπημα του δράκου» του Τσούι Χαρκ (2011, 120′). Οι προβολές θα γίνουν με ελληνικούς υπότιτλους. Τιμή εισόδου 4 €.
Β.ΤΖ.