12/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παραιτήσεις στη ΝΕΡΙΤ λόγω κυβερνητικών παρεμβάσεων

Ο Αντώνης Μακρυδημήτρης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ) και ο Ροδόλφος Μορώνης (αναπληρωτής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος) με επιστολές τους παραιτήθηκαν αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για ασφυκτικές πιέσεις.
      Pin It

ΣΗΜΑ ΝΕΡΙΤΤου Σωτήρη Μανιάτη

 

«Φωτιές» άναψαν οι Αντώνης Μακρυδημήτρης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ) και Ροδόλφος Μορώνης (αναπληρωτής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος, υπεύθυνος για τον σχεδιασμό του προγράμματος της ΝΕΡΙΤ) με τις παραιτήσεις τους, τις οποίες κατέθεσαν στο Εποπτικό Συμβούλιο μία μόλις ημέρα πριν από τη λήξη της υποβολής υποψηφιοτήτων για το νέο Δ.Σ. του δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα. Και σχεδόν αδύνατον είναι να υπάρξουν… πισωγυρίσματα. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η ΝΕΡΙΤ εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση χθες το βράδυ για τις παραιτήσεις των δύο στελεχών.

 

Ο νέος δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας εξακολουθεί να θυμίζει το γιοφύρι της Αρτας, με προβλήματα που αντί να αντιμετωπίζονται και να μειώνονται ολοένα διογκώνονται. Μετά το «χαστούκι» από την EBU, την εισαγγελική έρευνα που έχει διαταχθεί για τον διαγωνισμό σχετικά με τις προσλήψεις δημοσιογράφων στη ΝΕΡΙΤ και τις αποφάσεις που συνεχώς δικαιώνουν εργαζόμενους της πρώην ΕΡΤ, οι δύο παραιτήσεις και μάλιστα για τους λόγους που είναι σαφές ότι γίνονται, δηλαδή λόγω ασφυκτικών κυβερνητικών πιέσεων, τινάζουν στον «αέρα» το όποιο οικοδόμημα.

 

38-2Είναι χαρακτηριστικά πάντως τα όσα σημείωνε ο Ροδόλφος Μορώνης λίγο νωρίτερα στην ιστοσελίδα του στο Facebook: «Αν διακηρύττεις ότι θέλεις να φτιάξεις κάτι ανεξάρτητο, αντικειμενικό και ποιοτικό αλλά δεν το εννοείς, μην το αναθέτεις σε κάποιον που το εννοεί…» Είναι σαφές ότι ο έμπειρος δημοσιογράφος, με θητεία σε διάφορα πόστα, αναφέρεται σε πιέσεις που ασκούνταν και στις οποίες δεν θα μπορούσε να ενδώσει.

 
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρ. Μορώνης είχε ενημερώσει από τις 2 Σεπτεμβρίου τον πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ, Θόδωρο Φορτσάκη, ότι δεν πρόκειται να είναι υποψήφιος για το νέο Δ.Σ., σημειώνοντας όμως και συγκεκριμένα θέματα που ουσιαστικά τον οδηγούν σε αυτήν την απόφαση. Τα πράγματα όμως φαίνεται ότι χειροτέρεψαν, γι’ αυτό και το τελευταίο 48ωρο οδηγήθηκε σε πρόωρη παραίτηση όχι μόνο ο ίδιος, αλλά και ο καθηγητής Αντ. Μακρυδημήτρης, ο οποίος άλλαξε στάση. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις πριν από λίγες μέρες, μιλώντας στον συνάδελφο Δημήτρη Γαλάνη και το «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Μακρυδημήτρης επισήμαινε: «Υπάρχει στη χώρα μας παράδοση δυσπιστίας, όπως υπάρχει και παράδοση του πελατειακού κράτους. Στις ώριμες δημοκρατίες οι πελατειακές σχέσεις φθίνουν και παρακμάζουν. Η Ελλάδα δυστυχώς δεν έχει φτάσει στο επίπεδο της ωρίμασης ώστε να έχει αποβάλει τελείως την πελατειακή πρακτική. Στον οργανισμό αυτόν και στο μέτρο που εγώ ασκώ τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου θα μου επιτρέψετε να διατυπώσω τον ισχυρισμό ότι είναι μακριά από εμένα αυτές οι αντιλήψεις. Πιέσεις ούτε έχω δεχθεί ούτε πρόκειται να δεχθώ…» Τα πράγματα όμως φαίνεται ότι άλλαξαν.

 

38-1Σύμφωνα με άλλες πηγές, πιέσεις ασκούνταν όχι μόνο για διευθυντικές θέσεις και προγράμματα, αλλά ακόμα και για το ποιοι θα καλύπτουν θέματα για τις ειδήσεις. Κάτι βέβαια που δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό. Λέγεται μάλιστα ότι και εντός του Μαξίμου έχουν δημιουργηθεί δύο πόλοι που αντιμάχονται. Από τη μια φαίνεται να βρίσκονται σύμβουλοι του πρωθυπουργού και από την άλλη υπουργοί με αρμοδιότητες για τα ΜΜΕ. Και βέβαια υπάρχει και ο… τρίτος πόλος του συγκυβερνώντος κόμματος, που επίσης επιχειρεί να επιβάλει πρόσωπα σε καίριες θέσεις του νέου φορέα. Με τέτοιες νοοτροπίες πάντως από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας, είναι σαφές ότι μόνο ανεξάρτητος δεν θα είναι αυτός ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας, όπως διατείνονταν οι υπουργοί της συγκυβέρνησης θέλοντας να υπερασπιστούν την αναγκαιότητα του λουκέτου στην ΕΡΤ. Αν μπορέσει να υπάρξει και να λειτουργήσει πραγματικά κάποια στιγμή, καθώς οι «πληγές» του ολοένα πληθαίνουν. Το σαθρό οικοδόμημα κατεδαφίζεται πλήρως καθώς η πολιτική ηγεσία δεν θέλει επ’ ουδενί να αφήσει να λειτουργήσει ελεύθερα, αυτόνομα, ανεξάρτητα έστω και στα βασικά του ο νέος δημόσιος (;) ραδιοτηλεοπτικός φορέας. Και με τέτοιου τύπου συμπεριφορές, ακόμα και τις καλύτερες προθέσεις και διαθέσεις να έχουν όποιοι αναλάβουν προσεχώς τα ηνία της ΝΕΡΙΤ, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσουν για την ανεξαρτησία του οργανισμού.

 

[email protected]

 

Scroll to top