Στο Βερολίνο ο Πρόεδρος Παπούλιας για την υπογραφή του προγράμματος «Ταμείο στο Μέλλον»
ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου
Το Βερολίνο επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων έχει οριστικά διευθετηθεί και λήξει, αντίθετα θα μπορούσε να διερευνηθεί από επιστημονικής πλευράς.
Την παραπάνω άποψη εξέφρασε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Μίκαελ Ροτ, στη συνάντηση που είχε με ομάδα δημοσιογράφων από τις «μαρτυρικές πόλεις της Ελλάδας».
«Εχουν διευκρινιστεί…»
Οπως είπε ο Ροτ, «τα ζητήματα αποζημιώσεων από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο έχουν για τη Γερμανία νομικώς διευκρινιστεί οριστικά. Αυτό βέβαια δεν απαλλάσσει τη Γερμανία από την ιστορική ευθύνη να εξετάσει τις φρικαλεότητες και τις αδικίες».
Ο ίδιος θύμισε επίσης το γεγονός ότι για πολλά χρόνια η ελληνική πλευρά δεν έθετε τέτοια θέματα, λέγοντας «για μεγάλο χρονικό διάστημα οι αποζημιώσεις δεν τέθηκαν ως θέμα στις ελληνογερμανικές σχέσεις. Και ελπίζω το θέμα αυτό να μην εμποδίσει σε άλλα ζητήματα τη συνεργασία των δύο χωρών. Να βρούμε και πάλι τον δρόμο προς μια στενή και φιλική συνεργασία».
Ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών είπε πως οι ιστορικοί δεν έχουν ενιαία άποψη σε ό,τι αφορά τις συζητήσεις και τις διαπραγματεύσεις κατά τη δεκαετία του ’50, όπου για τη Γερμανία έκλεισε οριστικά το θέμα των αποζημιώσεων, με τη συμφωνία του 1961 με την κυβέρνηση Καραμανλή.
Ο ίδιος ο υφυπουργός δήλωσε χαρούμενος για το ότι σήμερα θα βρίσκεται στο Βερολίνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος μαζί με τον ομόλογό του, Γιόακιμ Γκάουκ, θα υπογράψουν το πρόγραμμα «Ταμείο για το Μέλλον», το οποίο και χρηματοδοτεί το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών.
Είναι ένα πρόγραμμα που αφορά κυρίως –αλλά όχι μόνον- νέους και θα χρηματοδοτείται με 1 εκατ. ευρώ ετησίως. Πρόκειται για τα επονομαζόμενα προγράμματα συμφιλίωσης, όπου πολίτες από τις δύο χώρες, με ανταλλαγές και επισκέψεις, γνωρίζουν την ιστορία και τον πολιτισμό της άλλης χώρας. Περιλαμβάνει, όμως, και επιστημονικά προγράμματα και προγράμματα εκπαίδευσης.
Ανάλογα προγράμματα έχει στο παρελθόν υπογράψει η Γερμανία κυρίως με χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αλλά και τη Γαλλία.
Σχετικό θέμα: Η απάντηση του Υπ.Εξ. στη Γερμανία για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων