Με διακοπή απειλείται η πορθμειακή γραμμή Ωρωπού-Ερέτριας καθώς οι πλοιοκτήτες αποσύρουν τα πλοία τους από τις 31 Οκτωβρίου 2014 έως τον Μάρτιο του 2015 λόγω των ζημιογόνων αποτελεσμάτων που παρουσίασαν οι εταιρείες τους το χρονικό αυτό διάστημα πέρυσι. Αυτό καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), ο πρόεδρος της οποίας, Αντώνης Νταλακογεώργος, παραβρέθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη στην Ερέτρια με τη συμμετοχή βουλευτών, εκπροσώπων της περιφέρειας Αττικής, Κεντρικής Ελλάδας, Εύβοιας, της δημάρχου Ερέτριας, εκπροσώπων δημοτικών αρχών, εμπορικών συλλόγων, κοινωνικών φορέων και συλλογικοτήτων των δύο περιοχών.
Ολοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη τόνισαν ότι η πορθμειακή γραμμή έχει τεράστια συμβολή στην οικιστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής αλλά και στην πολύπλευρη οικονομική και κοινωνική πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια. Ομόφωνα οι τοπικοί φορείς αποφάσισαν να συντονίσουν τη δράση τους, να αναπτύξουν αγώνες και πολύμορφες κινητοποιήσεις για να «μην περάσουν οι σχεδιασμοί πλοιοκτησίας και υπουργείου Ναυτιλίας για τη διακοπή της πορθμειακής γραμμής».
Για τον σκοπό αυτόν, εγκρίθηκε σχετικό ψήφισμα και συμφωνήθηκε να γίνουν συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα, ενώ τις επόμενες μέρες θα καθοριστεί ημερομηνία για τη μετάβαση των κατοίκων και την πραγματοποίηση μαζικού διαβήματος στο υπουργείο Ναυτιλίας. Ο πρόεδρος της ΠΕΝΕΝ από την πλευρά του αναφέρθηκε στις πρόσφατες αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο που έγιναν με τον νόμο 4150/2013, οι οποίες στο σύνολό τους δημιουργούν σοβαρότατα προβλήματα σε όλο το ακτοπλοϊκό δίκτυο της χώρας μας και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί δύο περιοχές να βιώνουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα από τον εκβιασμό των εφοπλιστών τα τελευταία 2-3 χρόνια για τη λειτουργία των πορθμείων και, όπως είπε, η συγκεκριμένη πορθμειακή γραμμή δεν μπορεί να διακόψει τη λειτουργία της έστω και για μία μέρα χωρίς να υπάρχει επεξεργασμένη λύση εναλλακτικής μεταφοράς.
Ανέφερε ακόμα ότι το μοντέλο της ιδιωτικής πρωτοβουλίας στην ακτοπλοΐα, που είχε και έχει πρωταρχικό σκοπό το κέρδος, έχει εξαντλήσει τον ρόλο του και επιβάλλεται ένας ριζικός θεσμικός μετασχηματισμός στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.
Χρειάζεται -σημείωσε- οι θαλάσσιες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες να περάσουν κάτω από δημόσιο κοινωνικό έλεγχο που αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική προοπτική στη σημερινή εικόνα διάλυσης και αποδιοργάνωσης που έχει επιβάλει η ιδιωτική πρωτοβουλία στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Χρ. Παπασταθοπούλου