Θρυαλλίδα για ευρείες αναδιαρθρώσεις και «τακτοποιήσεις» δανείων βιομηχάνων και εφοπλιστών που δραστηριοποιούνται σε υπερχρεωμένους επιχειρηματικούς κλάδους με μεγάλο ειδικό βάρος στην οικονομία, γίνεται πλέον ο κλάδος των ιχθυοκαλλιεργειών.
Ο κύβος ερρίφθη από τις τράπεζες και την κυβέρνηση ώστε με οδηγό τις ιχθυοκαλλιέργειες, να χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, κοινό μοντέλο «αναδιάρθρωσης» στις δύο τουλάχιστον μεγάλες χαλυβουργικές επιχειρήσεις της χώρας (Χαλυβουργική και Χαλυβουργία Ελλάδος χρωστούν πάνω από 700 εκατ. ευρώ στις τράπεζες) καθώς και στις υπερχρεωμένες ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις (ΑΝΕΚ, Επιχειρήσεις Αττικής, Μινωικές Γραμμές κ.ά.) οι οποίες οφείλουν πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Μετοχοποιήσεις χρεών
Το μοντέλο θα περιλαμβάνει μετοχοποιήσεις χρεών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ υπέρ των τραπεζών, που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα περάσουν εξ ολοκλήρου στον έλεγχο των πιστωτών τους, χορηγήσεις νέων δανείων ώστε να αναχρηματοδοτηθεί η συνέχιση της λειτουργίας τους με ευνοϊκότερους όρους, συγχωνεύσεις μεταξύ των επιχειρήσεων με πώληση περιουσιακών στοιχείων και μείωση προσωπικού, ώστε στη συνέχεια -μετά την πάροδο 3 έως 5 ετών κατά τα οποία θα «διασφαλιστεί» η βιωσιμότητά τους- να πουληθούν ξανά σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Η αντίστροφη μέτρηση για τις αναδιαρθρώσεις των τριών από τους πιο προβληματικούς κλάδους της οικονομίας ξεκίνησε και τυπικά χθες με την έγκριση της απόφασης για ευρεία μετοχοποίηση τραπεζικών δανείων ύψους 50 εκατ. ευρώ στην εταιρεία Σελόντα Ιχθυοκαλλιέργειες και την αναχρηματοδότηση με νέο ομολογιακό δάνειο 105 εκατ. ευρώ, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται ότι θα «κλειδώσει» και η κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων 60 εκατ. ευρώ στη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου, Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες.
Είναι πλέον πολύ πιθανό οι δύο εταιρείες να συγχωνευτούν μεταξύ τους, ενώ πρέπει να επισημανθεί ότι διασταυρωμένες πληροφορίες φέρουν τον τέως υφυπουργό Ανάπτυξης και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας, Θανάση Σκορδά να αναλαμβάνει ευρύτερο ρόλο στην αναδιάρθρωση του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών.
Ο ίδιος άλλωστε επελέγη από τις τράπεζες να τοποθετηθεί ως μέλος του νέου διοικητικού συμβουλίου της Σελόντα, ενώ είναι πολύ πιθανό να παίξει ρόλο και στη διοίκηση του Νηρέα.
«Κούρεμα» δανείων
Και στις δύο εταιρείες των ιχθυοκαλλιεργειών, οι τράπεζες δέχονται να «κουρέψουν» έμμεσα μεγάλο τμήμα των δανείων που έχουν χορηγήσει με αντάλλαγμα την απόκτηση της πλειοψηφίας των μετοχών.
Στη Σελόντα αποκτούν το 82% του μετοχικού κεφαλαίου «εξοβελίζοντας» τους υφιστάμενους μετόχους σε πολύ χαμηλότερα ποσοστά (οικογένεια Στεφανή, Linneus Capital κ.ά.), ενώ το ίδιο θα συμβεί και στον όμιλο Νηρέα.
Σήμερα οι δύο εταιρείες του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών πραγματοποιούν πωλήσεις άνω των 330 εκατ. ευρώ ετησίως και αποτελούν τον μεγαλύτερο παραγωγό μεσογειακών ψαριών παγκοσμίως με μερίδιο 40% και ετήσια παραγωγή 120.000 τόνων την οποία εξάγουν σε ποσοστό 80%. Εν τούτοις ο κλάδος βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης υπό το βάρος τραπεζικών οφειλών ύψους 423 εκατ. ευρώ και αλλεπάλληλων ζημιογόνων αποτελεσμάτων.