ÁËÅÎÇÓ ÑÏÍÔÏÓ--ÐÑÅÓÂÕÓ

12/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΕΛΛΑΔΑ

Ελεύθερος με χρηματική εγγύηση αφέθηκε ο Αλ. Ρόντος

Σύμφωνα με την κατηγορία, το διάστημα από 10/7/2002 ως 24/1/2003 υπέγραψε διάφορα δικαιολογητικά εγκρίνοντας χρηματοδότηση στη ΜΚΟ για την υλοποίηση προγραμμάτων απονακροθέτησης στη Βοσνία και τον Λίβανο συνολικού ύψους 2,3 εκατ. ευρώ.
      Pin It

Ο Αλέξανδρος Ρόντος οδηγήθηκε στην 4η ειδική ανακρίτρια Δήμητρα Αυγουστοπούλου για απολογία σχετικά με την υπόθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης (ΜΚΟ) «Διεθνές Κέντρο αποναρκοθέτησης» και αφέθηκε ελεύθερος με εγγύηση 50.000 ευρώ. Ο ίδιος αλλά και άλλα πέντε άτομα κατηγορούνται για ψευδή βεβαίωση, απιστία και απάτη.

Σύμφωνα με την κατηγορία, το διάστημα από 10/7/2002 ως 24/1/2003 υπέγραψε διάφορα δικαιολογητικά εγκρίνοντας χρηματοδότηση στη ΜΚΟ για την υλοποίηση προγραμμάτων απονακροθέτησης στη Βοσνία και τον Λίβανο συνολικού ύψους 2,3 εκατ. ευρώ (κατά την κατηγορία, το σύνολο των παράνομων χρηματοδοτήσεων για τη ΜΚΟ ανέρχεται σε 9 εκατ. ευρώ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ρόντος στην απολογία του αρνήθηκε την κατηγορία. Η απολογία του βασίστηκε στο ότι ο ρόλος του ως γενικός διευθυντής της υπηρεσίας διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών δεν περιλάμβανε τον έλεγχο της νομιμότητας των δικαιολογητικών για την έγκριση των χρηματοδοτήσεων, αλλά ο ρόλος του ήταν πολιτικός και συγκεκριμένα «αφορούσε τη συνεργασία μου με τους αντίστοιχους διεθνείς φορείς και οργανισμούς, ως εκπρόσωπος της ελληνικής κυβέρνησης, σε σχέση με την ανάληψη των υποχρεώσεων της χώρας μας για την παροχή βοήθειας σε αναπτυσσόμενες και υπό μετάβαση χώρες μετά την ένταξη της Ελλάδος ως κράτος μέλος του ΟΟΣΑ, λόγω της μεγάλης εμπειρίας μου σε θέματα διεθνούς διπλωματίας και άσκησης εξωτερικής πολιτικής.»

Υποστήριξε μάλιστα, ότι μόνο δυο από τις βεβαιώσεις έγκρισης κονδυλίων χρηματοδότησης είναι υπογεγραμμένες από τον ίδιο, ενώ οι υπόλοιπες που φέρουν την υπογραφή του, δεν είναι δικές του.

Προσκόμισε σχετική γραφολογική πραγματογνωμοσύνη, με σκοπό να καταδείξει τον ισχυρισμό του περί πλαστογραφίας. Σύμφωνα με τον κ. Ρόντο, κατά τη διαδικασία εκταμίευσης των δόσεων προς τη ΜΚΟ καμία υπηρεσία δεν είχε επισημάνει οποιαδήποτε έλλειψη, ενώ αναφέρει ότι όλες αυτές οι αποφάσεις για τη λειτουργία και νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο διότι συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι που έχουν απολογηθεί, υποστηρίζουν ότι την αρμοδιότητα για τον έλεγχο των ενταλμάτων πληρωμής την  είχε η υπηρεσία διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών.

 

efsyn.gr

Scroll to top