14/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ανοιχτό το θέμα των αποζημιώσεων

Η απάντηση του ΥΠΕΞ στις δηλώσεις του Γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών, ότι έχει κλείσει από τις διαπραγματεύσεις της δεκαετίας του ’50 το θέμα των υποχρεώσεων της Γερμανίας προς τη χώρα μας.
      Pin It

Του Τάσου Τσακίρογλου

 

«Για την Ελλάδα το ζήτημα των γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου ήταν και παραμένει ανοιχτό» απαντά το υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας τη δήλωση του Γερμανού υφυπουργού Εξωτερικών Μίκαελ Ροτ ότι το θέμα για τη Γερμανία έχει κλείσει ήδη από τις διαπραγματεύσεις της δεκαετίας του 1950.

 

Σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ τονίζει: «Οι ελληνικές θέσεις είναι γνωστές. Τις έχει διατυπώσει η Ελλάδα προς την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας σε όλα τα πολιτειακά και πολιτικά επίπεδα και προς το παρόν αναμένουμε το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής και την γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους».

 

Η συμφωνία με Καραμανλή

 

Ο Γερμανός υφυπουργός επικαλέστηκε στη δήλωσή του «συμφωνία με την κυβέρνηση Καραμανλή». Οπως λέει στην «Εφ.Συν.» ο αντιπρόεδρος της διακομματικής επιτροπής για τις γερμανικές αποζημιώσεις, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Κουρουμπλής, η συμφωνία αυτή αφορούσε άσχετο δάνειο 200 εκατ. μάρκων με επιτόκιο 6% του 1958 με την τότε κυβέρνηση και όχι τις αποζημιώσεις.

 

«Η Γερμανία πρέπει να αποδείξει ότι το θέμα έχει λήξει, καθώς δεν έχει προσκομίσει ποτέ συγκεκριμένα έγγραφα. Πρέπει να κάτσει και να διαπραγματευτεί.

 

Με το θάρρος της παλιάς μας συντροφικότητας και στη μνήμη των θυμάτων εκείνης της εποχής, καλώ τον Κάρολο Παπούλια, στη δύση της θητείας του, να στείλει μήνυμα ότι είναι ο άνθρωπος της εποχής της χούντας στη Γερμανία και να θέσει το ζήτημα».

 

Οπως έχει προαναγγείλει ο επικεφαλής της επιτροπής για τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, η πολιτική ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς πρόκειται να θέσει το ζήτημα στην Ευρωβουλή, ώστε να ξεφύγει το όλο θέμα από το στενό ελληνογερμανικό πλαίσιο. Ο ίδιος κάνει λόγο για «οφειλές» και όχι «αποζημιώσεις», καθώς σ' αυτές περιλαμβάνει:

 

• Την επιστροφή των κλαπέντων αρχαιολογικών θησαυρών και έργων τέχνης

• Τις ζημιές στο ανθρώπινο κεφάλαιο

• Το αναγκαστικό κατοχικό δάνειο

 

• Το ποσό που καταλόγισε η 19μελής διασυμμαχική επιτροπή στο Παρίσι το 1946 για την καταστροφή στην εθνική οικονομία, δηλαδή 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια χωρίς τους τόκους.

 

Ο κ. Γλέζος έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση της Τσεχίας, από την οποία η Γερμανία μόλις πριν από τρία χρόνια κατάφερε να αποσπάσει αποζημιώσεις για τους Σουδήτες Γερμανούς της Σουδητίας, των οποίων οι περιουσίες είχαν κατασχεθεί.

 

Η επίσκεψη Παπούλια

 

Από την πλευρά του, ο Ελληνας Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη διάρκεια της χθεσινής εκδήλωσης στο προεδρικό ανάκτορο της Γερμανίας, με τον Γερμανό ομοσπονδιακό πρόεδρο Γιοαχίμ Γκάουκ, χαρακτήρισε «ελπιδοφόρο ξεκίνημα» την ένταξη της Ελλάδας στο Πρόγραμμα Υποτροφιών «Bellevue» του Ινστιτούτου «Ρόμπερτ Μπος» και τη δημιουργία του ελληνογερμανικού Ιδρύματος Νεολαίας.

 

Από την πλευρά του, ο κ. Γκάουκ έκανε λόγο για τη «θαυμάσια» επίσκεψή του στην Ελλάδα τον περασμένο Μάρτιο και, αναφερόμενος στις ελληνογερμανικές ανταλλαγές, επισήμανε ότι στο παρελθόν ο εθνικοσοσιαλισμός προκάλεσε τεράστιο πόνο στους Ελληνες.

 

Αναφερόμενος στις υποτροφίες «Bellevue», οι οποίες αφορούν μετεκπαίδευση και ανταλλαγές νεαρών ηλικιακά ανώτερων στελεχών της δημόσιας διοίκησης μεταξύ των δέκα χωρών που συμμετέχουν, ο κ. Παπούλιας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα και μίλησε για οφέλη από την καλή γνώση της νοοτροπίας των άλλων λαών, την αμοιβαία κατανόηση και την πλήρη συνειδητοποίηση των κοινών στόχων.

 

Scroll to top