14/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οπως παλιά…

…αλλά όχι ακριβώς. Το κλασικό ζευγάρι μπίρα-λουκάνικο σε νέες περιπέτειες, στη ΔΕΘ.
      Pin It

Της Στελλίνας Μαργαριτίδου

 

Πριν από περίπου 80 χρόνια η οικογένεια Μαρμαρέλλη από τις Σέρρες άνοιξε μια μπιραρία προκειμένου να λανσάρει και να υποστηρίξει τις πωλήσεις των προϊόντων που παρήγε, των αλλαντικών. Πριν από λίγους μήνες, οι νεότερές της γενιές πήραν την απόφαση να δοκιμάσουν να ξαναγράψουν την ιστορία από την… ανάποδη. Και δημιούργησαν την πρώτη μικροζυθοποιία του Βορρά και τη φρέσκια μπίρα Voreia, η οποία ήδη έχει βρει τον δρόμο της διανομής για δύο από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σουπερμάρκετ στην Ελλάδα, ενώ κάνει και τα πρώτα βήματα εξαγωγών σε Γερμανία και ΗΠΑ. Θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερη ευκαιρία για τη γνωριμία της με ένα πλατύτερο κοινό από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης;

 

«Από το 1930 έως και το 1995, περίπου, η οικογένειά μας ασχολούνταν με την αλλαντοποιία. Στη συνέχεια όμως, βλέποντας λίγο πιο μακριά κάποιες ευκαιρίες και διαπιστώνοντας ότι οι καταναλωτές αναζητούν το διαφορετικό, στραφήκαμε στην μπίρα. Δημιουργήσαμε έτσι την κυριολεκτικά πιο… φρέσκια ελληνική μικροζυθοποιία –μια και είμαστε μόνο πέντε μήνες στην αγορά. Ακολουθούμε μέχρι τώρα πιστά το σκεπτικό μας: θέλουμε να δημιουργούμε μπίρες με τα τοπικά χαρακτηριστικά της περιοχής μας, οι οποίες όμως θα απευθύνονται στο ευρύ κι όχι στο εξειδικευμένο κοινό» λέει ο Γιάννης Μαρμαρέλλης, της Μικροζυθοποιίας Σερρών & Β. Ελλάδας Ε.Ε.

 

Το μέγεθος μετράει

 

Προκειμένου να καταλάβει κανείς τι ακριβώς είναι η φρέσκια μπίρα που παράγεται από μια πολύ μικρή μονάδα και σε τι διαφέρει από τις γνώριμες, μαζικής κυκλοφορίας lager, αρκεί να φέρει στο μυαλό του το φρέσκο γάλα και το αγρόκτημα στο οποίο αυτό παράγεται. Η γεύση είναι πάντα μοναδική και κάθε φορά ελαφρά διαφορετική. Συνδυάζει -αλλά και συνδυάζεται με- τις τοπικές μυρωδιές και γεύσεις, σαν κι εκείνες του θυμαριού ή του μελιού. Είναι χαρακτηριστική του τόπου και -συχνά κυριολεκτικά- ανεπανάληπτη.

 

Μη φανταστεί βέβαια κανείς πως μια τέτοια παραγωγή είναι απλή ιστορία. Πριν απ’ όλα είναι αναγκαστικά περιορισμένη. Αρα δεν μπορεί να φτάσει παντού. Επειτα, η φρέσκια μπίρα -όπως ακριβώς και το γάλα- έχει ημερομηνία λήξης επειδή ακριβώς είναι φρέσκια. Μεταφέρεται στα σημεία πώλησής της με ψυγεία κι αυτό δημιουργεί πολύ μεγαλύτερους περιορισμούς στη διακίνηση και φυσικά αυξάνει την τιμή του προϊόντος. Παρ' όλα αυτά και παρά τις γνωστές -και πολλές ακόμη, άγνωστες σε όλους εμάς τους απ’ έξω- εγγενείς δυσκολίες, όπως η ελληνική γραφειοκρατία και δυσκινησία, οι ελληνικές μικροζυθοποιίες έχουν τα τελευταία χρόνια αυξήσει τη δυναμική τους, το δίκτυο της διανομής τους και κάνουν σταθερά βήματα στις gourmet αγορές του εξωτερικού και στα ράφια των απανταχού ψαγμένων delicatessen.

Ας πιούμε επιτέλους

 

Δοκιμάσαμε την μπίρα Voreia σε δύο διαφορετικές γευστικές εκδοχές της -μία Pilsner και μία ΙPA- σε μία από τις εμβληματικές μπιραρίες της Θεσσαλονίκης συνοδεία μεζέδων από βουβαλίσιο κρέας, στα οποία ειδικεύεται η εταιρεία Μπόρας. Και μολονότι οι γευσιγνωστικές παρατηρήσεις και οι επιπέδου… CSI αναλύσεις των αρωμάτων δεν είναι ακριβώς η ειδικότητά μας, ο γάμος των γεύσεων πήγε σίγουρα καλά. Δένοντας ιδανικά με το γενικότερο κλίμα της Εκθεσης, τότε που τα success stories δεν έσταζαν τόση αγωνία, τότε που με μια μαύρη μπίρα κι ένα σάντουιτς με λουκάνικο βρισκόσουν -και κυριολεκτικά- στον… αφρό!

 

Scroll to top