14/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΝΕΜΕΑ

Οίνος και πολιτισμός

«Ηυτύχησα να γευθώ ενός νέκταρος πραγματικού οίνου τριάκοντα ετών, ακόμη δε διατηρώ νωπήν την γεύσιν επί των χειλέων, ως διατηρεί το πρώτον φίλημα παρθένος...».
      Pin It

Του Δημ. Χρήστου

 

Τα λόγια αυτά έγραψε το 1895 ο Τίμος Μωραϊτίνης δοκιμάζοντας το αγιωργίτικο κρασί Τρίπου, το βραβευμένο στα Ολύμπια του 1875 κρασί Νεμέας που εξαγόταν με το όνομα «Ακροκόρινθος» σε Αμερική, Γερμανία και Αγγλία. Οίνος και πολιτισμός ήταν, και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, το θέμα των τριήμερων εκδηλώσεων που διοργανώνονται κάθε χρόνο τα τελευταία δέκα έτη από τον Σύνδεσμο Οινοποιών Νεμέας και την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

 

Αλλοι τόποι, τόνισε ο Γιώργος Κωστούρος, πολιτικός μηχανικός και συγγραφέας, μιλώντας στα εγκαίνια των τριήμερων εκδηλώσεων (5, 6 και 7 Σεπτεμβρίου), επιχειρούν ενδεχομένως να επινοήσουν και να κατασκευάσουν έναν μύθο για να περιβάλουν το προϊόν τους προσπαθώντας να δημιουργήσουν παράδοση. Η Νεμέα ευτύχησε να μη χρειάζεται κάτι τέτοιο, διότι ο μύθος της έχει χτιστεί και η διαχρονική οινική και πολιτισμική παράδοση που διαθέτει είναι ζώσα.

 

Αυτός ο ευλογημένος τόπος με τους μεγαλύτερους και πλέον προικισμένους αμπελώνες της χώρας, με την παγκοσμίως ξεχωριστή ποικιλία ονομασίας προέλευσης αγιωργίτικο και τα 40 οινοποιεία θα έπρεπε να είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια μικρή Τοσκάνη και να συγκεντρώνει δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες τον χρόνο. Ο άθλος του Ηρακλή να πνίξει το λιοντάρι που έπεσε από τη Σελήνη στο βουνό Απέσαντα της Νεμέας είναι ο πιο δημοφιλής διεθνώς που καθιστά τη Νεμέα γνωστή και αναγνωρίσιμη σε όλη την υφήλιο. Τουλάχιστον 2.000 είναι οι απεικονίσεις του μύθου αυτού που έχουν εντοπιστεί σε τεχνουργήματα τόσο της αρχαίας εποχής όσο και μεταγενέστερα, που βρίσκονται σε πάνω από 300 συλλογές και μουσεία σε περισσότερες από 45 χώρες. Ο άθλος του Ηρακλή ενέπνευσε μάλιστα τον Ρούμπενς να ζωγραφίσει έναν από τους καλύτερους πίνακές του.

 

Μέσα στους αμπελώνες βρίσκεται ο μεγαλοπρεπής αρχαίος ναός του Διός με τις εγκαταστάσεις -αποδυτήρια, λουτήρες και πισίνες- για τους αθλητές που έρχονταν να πάρουν μέρος στους περίφημους Νέμεους αγώνες που αναβιώνουν με διεθνές ενδιαφέρον. Δίπλα, το μουσείο με θαυμαστά ευρήματα από μια περιοχή που ακόμα όταν σκάβεις μέσα στους αμπελώνες βρίσκεις ιστορία 30 αιώνων. Παραδίπλα από τον ναό το μοναδικό αρχαίο στάδιο της Νεμέας. Ολα αυτά, έργο ζωής, αγάπης και ψυχής του Στέφανου Μίλερ που έψαχνε χορηγίες και ξόδευε την περιουσία του σκάβοντας επί 35 σχεδόν χρόνια για να αναδείξει αυτούς τους πολιτιστικούς θησαυρούς. Ο Αμερικανός καθηγητής, που είναι μόνιμος κάτοικος της Αρχαίας Νεμέας από τότε που πάτησε σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο, σήμερα νιώθει να χάνει τη γη κάτω από τα πόδια του. Η μνημονιακή μας κυβέρνηση δεν πρόκειται -όπως ανακοινώθηκε- να ανανεώσει τις συμβάσεις των τριών εργαζομένων στο μουσείο και τους αρχαιολογικούς χώρους και έτσι, μόνο με τους τέσσερις φύλακες, οι πύλες θα σφραγιστούν! «Τι λέει ο υπουργός Πολιτισμού;», τόλμησα να ρωτήσω τους τοπικούς παράγοντες. Κατανοεί απολύτως το θέμα, μου είπαν ότι τους είπε, αλλά -υποθέτω- για να το λύσει πρέπει να απευθυνθεί στον Γκίκα (καθώς ο Αντώνης είναι απασχολημένος με τον Μεγαλέξανδρο) ή απευθείας στον Σόιμπλε για να εξασφαλιστούν τρεις συμβάσεις με μισθούς των 600 ευρώ!

 

Να σημειώσουμε πως μέχρι σήμερα ο χώρος είχε 40.000 επισκέπτες τον χρόνο, οι οποίοι σε συνδυασμό με τους ξεχωριστούς αμπελώνες θα μπορούσαν να αναγεννήσουν μαζί με τον αρχαιολογικό και τον οινικό τουρισμό. Τα κρουαζιερόπλοια που δένουν στο Ναύπλιο θα μπορούσαν να πολλαπλασιαστούν αν αυτό που λέμε συγκριτικό πλεονέκτημα συγκινούσε την πολιτική εξουσία. Τελικά ήπιαμε δυο ποτήρια (που λέει ο λόγος) παραπάνω για να ξεσκάσουμε.

 

Scroll to top