Pin It
Ο Δημήτρης Σκιαδάς έτοιμος να μπαλώσει τα δίχτυα του. "Αν ήμουν γεωργός για τις ζημιές θα αποζημιωνόμουν" λέει κοιτώντας τις τρύπες από τα δελφίνια

Ο Δημήτρης Σκιαδάς έτοιμος να μπαλώσει τα δίχτυα του. «Αν ήμουν γεωργός για τις ζημιές θα αποζημιωνόμουν» λέει κοιτώντας τις τρύπες από τα δελφίνια

Θηλιά στον λαιμό των ψαράδων είναι η υποχρεωτική εγκατάσταση Δορυφορικών Συσκευών Καταγραφής Στίγματος και Αλιευτικών Δραστηριοτήτων. Το μέτρο ουσιαστικά αποτελεί εναρμόνιση με Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αλλά στην αυστηρότερη μορφή του.

 

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, από το μέτρο αυτό θα μπορούσαν να εξαιρεθούν τα σκάφη κάτω των 15 μέτρων εφόσον δραστηριοποιούνται αποκλειστικά εντός της θαλάσσιας επικράτειας του κράτους-μέλους ή δεν ασκούν αλιευτική δραστηριότητα πάνω από 24 ώρες.

 

Ομως στη χώρα μας αυτή η εξαίρεση «πνίγηκε» στα υπουργικά γραφεία, γεγονός που προκαλεί ερωτήματα για τη σκοπιμότητα αυτής της απόφασης.

 

Από 1ης Σεπτεμβρίου, λοιπόν, τα ψαροκάικα άνω των 12 μέτρων, αλλά και μικρότερα, εφόσον έχουν άδεια για αλιεία μεγάλων πελαγικών ψαριών υποχρεούνται να εφοδιαστούν με τις συσκευές αυτές. Το κόστος για την τοποθέτηση του συστήματος ανέρχεται στα 2.500 ευρώ, ποσό που επιδοτείται αν η συσκευή τηρεί συγκεκριμένες προδιαγραφές.

 

Οι ψαράδες αναρωτιούνται αν με τον τρόπο αυτόν κάποια μεγάλη εταιρεία εισπράττει χιλιάδες ευρώ, και αν αυτός είναι ο πραγματικός λόγος που δεν εξαιρέθηκαν τα σκάφη κάτω των 15 μέτρων.

 

Μάλιστα όσοι έσπευσαν να προμηθευτούν τη συσκευή, έπρεπε να προσκομίσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, για εισπράξουν στη συνέχεια τη χρηματοδότηση.

 

Το μέτρο της φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας καταργήθηκε, αφού λόγω της πολιτικής της λιτότητας χιλιάδες πολίτες αδυνατούν να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι.

 

Οι ψαράδες, επιπλέον, επιβαρύνονται με τα τέλη δορυφορικής σύνδεσης, ένα νέο χαράτσι -όπως το χαρακτηρίζουν- που ανέρχεται κατά τις εκτιμήσεις τους στα 1.000 ευρώ τον χρόνο.

 

«Εχουμε γεμίσει τα σκάφη μας με συσκευές, λες και δεν είναι ψαροκάικα αλλά πιλοτήρια μαχητικού αεροσκάφους» μας είπε ο αντιπρόεδρος των ψαράδων της Πάρου, Δημήτρης Σκιαδάς, που ασχολείται με την παράκτια αλιεία, μεταφέροντας έτσι την αγανάκτηση των συναδέλφων του.

 

«Είναι σαν κάποιοι -συνεχίζει ο κ. Σκιαδάς- να έχουν σχεδιάσει τον αφανισμό μας. Δεν είναι τυχαίο, να υποστηρίζουν με όλους τους τρόπους και να δίνουν θαλασσοδάνεια σε καταχρεωμένες επιχειρήσεις ιχθυοκαλλιέργειας και να αδιαφορούν για μας, 15.000 ψαράδες, που καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με ζημιές στα εργαλεία μας, χωρίς να εισπράττουμε την παραμικρή αποζημίωση όπως άλλοι κλάδοι.

 

»Δεν είναι δυνατόν να μας επιβάλλουν εξοντωτικές ποινές για παράλογα πράγματα. Αποκορύφωμα είναι αυτές οι συσκευές. Αν δεν τις βάλουμε, είμαστε αναγκασμένοι να δέσουμε και να σταματήσουμε το ψάρεμα» καταλήγει ο κ. Σκιαδάς.

 

*Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος, ο οποίος επισήμανε ότι οι μνημονιακές πολιτικές καθώς και η μείωση των αλιευμάτων έχουν οδηγήσει την πλειονότητα των ψαράδων σε δεινή οικονομική κατάσταση και πως η μη τοποθέτηση των συσκευών αυτών θα οδηγήσει τους ψαράδες σε αφανισμό αφού χωρίς αυτήν δεν μπορούν πλέον να αποπλεύσουν.

 

Ο κ. Συρμαλένιος ουσιαστικά ζητάει από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην απαλλαγή των αλιευτικών σκαφών κάτω των 15 μέτρων από την υποχρέωση εγκατάστασης των συσκευών.

 

Scroll to top