Pin It

Των Μ. Χριστοδούλου – Κ. Τσάβαλου

 

 Χρήστος Σταϊκούρας ICON PRESS / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ


Χρήστος Σταϊκούρας
ICON PRESS / ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΟΣΧΑΝΔΡΕΟΥ

Στα όρια αντοχής του προϋπολογισμού, που είναι ιδιαίτερα περιορισμένα, θα κινηθεί η αναπροσαρμογή στις αποδοχές των ενστόλων, που θα ξεκινήσει από φέτος στο πλαίσιο των δικαστικών αποφάσεων.

 

Λίγο πριν από την ευθεία για το τρίτο μνημόνιο, η κυβέρνηση προσπαθεί με το λιγότερο δυνατό κόστος να εξουδετερώσει τη «νάρκη» του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποκατάσταση των περικοπών για όσους αμείβονται με ειδικά μισθολόγια – οι μόνοι τυχεροί στη σημερινή εποχή που θα πάρουν λεφτά πίσω από την… τρόικα∙ όταν για τους άλλους εργαζομένους στο Δημόσιο αλλά και για τους συνταξιούχους που απώλεσαν το 40% των αποδοχών τους δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα.

 

Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε χθες ότι το κόστος των αναδρομικών για τους ενστόλους υπολογίζεται περί τα 650 εκατ. ευρώ, ενώ το ετήσιο κόστος για μισθούς και συντάξεις στους εν ενεργεία και στους απόστρατους στα 350 εκατ. ευρώ.

 

Αυτά όμως θα ίσχυαν εάν η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας οδηγούσε στην αποκατάσταση των αποδοχών τους στα επίπεδα του Αυγούστου του 2012, κάτι που δεν πρόκειται να γίνει, αφού η αποκατάσταση θα κινηθεί στα στενά όρια του προϋπολογισμού. Σημειώνεται ότι εάν υπήρχε πλήρης αποκατάσταση των μισθολογικών των ενστόλων, το συνολικό κόστος θα έφτανε στο 1 δισ. ευρώ.

 

Σύμφωνα με τον ίδιο παράγοντα, έως το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους η μελέτη για τα μισθολογικά των ενστόλων, η οποία «θα είναι σύμφωνη με το σκεπτικό του ΣτΕ για αύξηση των απολαβών που δεν θα θίγει το αξιόμαχο».

 

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού

 

Στο προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, που θα κατατεθεί στη Βουλή στις 6 Οκτωβρίου, θα υπάρχει ειδικό κεφάλαιο με την έκτακτη αυτή δαπάνη, η οποία εκτός από την κυβέρνηση θορυβεί και την τρόικα.

 

Στο προσχέδιο θα περιλαμβάνεται και η ανεπαίσθητη για την τσέπη των καταναλωτών μείωση κατά 30% του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης (με ουδέτερο δημοσιονομικά αποτέλεσμα) που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, καθώς επίσης και η διατήρηση για έναν ακόμη χρόνο του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση και η αύξηση του αριθμού των δόσεων για τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Πρόκειται για φοροελαφρύνσεις που, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Euroworking group, Τόμας Βίζερ, δεν είχαν εγκριθεί από την τρόικα.

 

Από το προσχέδιο δεν θα λείπουν και οι δυσάρεστες ειδήσεις. Οπως η παράταση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης προκειμένου να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό των 2 δισ. ευρώ του 2015. Το υπουργείο Οικονομικών αναμένει έσοδα περίπου 500 εκατ. ευρώ το 2015, ως «ουρά» της έκτακτης εισφοράς από την εκκαθάριση των εισοδημάτων του 2014.

 

Οι ίδιος παράγοντας δήλωσε με βεβαιότητα ότι ο τρέχων προϋπολογισμός θα κλείσει με πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ (όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα), παρά τους κινδύνους που ελλοχεύουν κυρίως από το ενδεχόμενο υπέρβασης δαπανών στην Υγεία, στα ασφαλιστικά ταμεία και στους ΟΤΑ.

 

Scroll to top