Από πρόσφατη διαμαρτυρία ένστολων στο κέντρο της Αθήνας

ΑΠΕ-ΜΠΕ / Φώτης Πλέγας

14/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δίμηνη προθεσμία για τους μισθούς ενστόλων

ΣτΕ - Οι αποδοχές δεν μπορεί να είναι κατώτερες εκείνων που ίσχυαν πριν τις περικοπές.
      Pin It

Της Μαρίας Δήμα

 

Τελεσίγραφο δύο μηνών προς το υπουργείο Οικονομικών και το ελληνικό Δημόσιο να συμμορφωθεί με την απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου Επικρατείας και να επαναφέρει τους μισθούς των ενστόλων -που δικαιώθηκαν από το δικαστήριο- στα επίπεδα του 2012, έστειλε χθες η Τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του ανώτατου ακυρωτικού δικαστηρίου της χώρας.

 

Υπενθυμίζεται ότι στην Επιτροπή Συμμόρφωσης είχαν προσφύγει με εξώδικο οι ένστολοι και ύστερα από δύο συνεδριάσεις της εξέδωσε αυστηρή σύσταση με περιθώριο χρόνου δύο μηνών για την εφαρμογή της.

 

Οι σύμβουλοι Επικρατείας (πρόεδρος του ΣτΕ Σωτήρης Ρίζος και Ευθύμιος Αντωνόπουλος και Δημήτρης Αλεξανδρής) υπογραμμίζουν ότι σε περίπτωση διαμόρφωσης του νέου μισθολογίου οι αποδοχές των στρατιωτικών και των υπαλλήλων των σωμάτων ασφαλείας δεν μπορεί να είναι κατώτερες εκείνων που είχαν διαμορφωθεί πριν από την εφαρμογή του μνημονιακού νόμου 4093/2012 με τον οποίο μειώθηκαν οι αποδοχές των ενστόλων. Εάν γίνει κάτι τέτοιο, λένε οι δικαστές, τότε ισοδυναμεί με παραβίαση του δεδικασμένου.

 

Υπενθυμίζεται ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ τον περασμένο Ιανουάριο έκρινε ομόφωνα ότι οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων που έγιναν αναδρομικά από την 1η Αυγούστου 2012 είναι αντισυνταγματικές και υποχρέωσε την κυβέρνηση να καταβάλει τη διαφορά των αποδοχών τους.

 

Το σκεπτικό του ΣτΕ

 

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο σκεπτικό των ανώτατων δικαστών, «η διοίκηση θα έπρεπε να έχει ήδη εκκινήσει τη διαδικασία αυτή και να έχει, τουλάχιστον, καταλήξει σε συγκεκριμένες εκτιμήσεις ως προς τις δημοσιονομικές συνέπειες της αποφάσεως και τον τρόπο αντιμετωπίσεώς τους, να έχει δε δρομολογήσει τη διαδικασία επιστροφής των αποδοχών που οι υπάλληλοι της Ελληνικής Αστυνομίας υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν λόγω της αναδρομικής εφαρμογής του ν. 4093/2012 και εν συνεχεία την αποκατάσταση του μισθολογίου τους».

 

Κατά τους δικαστές, μάλιστα, «δεν συνιστά συμμόρφωση της διοικήσεως η αόριστη αναφορά περί αποτιμήσεως του εν γένει δημοσιονομικού κόστους που συνεπάγεται η εφαρμογή της, ούτε, άλλωστε, η εκδήλωση της σαφούς προθέσεώς της για εφαρμογή της επίμαχης δικαστικής αποφάσεως και η αδιάστικτη αναγνώριση της αντίστοιχης υποχρεώσεώς της. Εξάλλου, τα αναφερόμενα στις απόψεις της διοικήσεως, με τα οποία επιχειρείται σύνδεση του ζητήματος της συμμορφώσεως προς τις προβλέψεις διαφόρων νομοθετημάτων ή τη διαπραγμάτευση του ίδιου ζητήματος με τη λεγόμενη τρόικα δεν συνιστούν νόμιμα εμπόδια για την αιτούμενη συμμόρφωση ούτε δικαιολογούν προσωρινή αποχή από αυτήν, ως μη βασιζόμενα σε κάποια συνταγματική διάταξη ή αρχή».

 

Σε περίπτωση που η διοίκηση και μέσα στη νέα προθεσμία δεν αποδειχθεί συνεπής, η Τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης θα συνεδριάσει εκ νέου στις 28 Νοεμβρίου 2014.

 

Scroll to top