Pin It

Της Μαρίας Δήμα

 

Ελεύθερος με την καταβολή εγγύησης 50.000 ευρώ αφέθηκε μετά την απολογία του στην ανακρίτρια ο Αλέξανδρος Ρόντος, άλλοτε γενικός διευθυντής της Διεθνούς Αναπτυξιακής Βοήθειας του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος κατηγορείται σε βαθμό κακουργήματος για χρηματοδοτήσεις προς τη Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».

 

Απολογούμενος ενώπιον της 4ης ειδικής ανακρίτριας Δήμητρας Αυγουστοπούλου, το πρώην στέλεχος του ΥΠ.ΕΞ. επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ αρνήθηκε τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει (ψευδή βεβαίωση, απιστία και απάτη), ενώ φέρεται να υποστήριξε πως όλες οι αποφάσεις για τη λειτουργία και το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο!

 

Σύμφωνα με την κατηγορία, το διάστημα από 10/7/2002 ώς 24/1/2003 υπέγραψε διάφορα δικαιολογητικά, εγκρίνοντας χρηματοδότηση στη ΜΚΟ για την υλοποίηση προγραμμάτων αποναρκοθέτησης στη Βοσνία και τον Λίβανο συνολικού ύψους 2,3 εκατ. ευρώ (κατά την κατηγορία, το σύνολο των παράνομων χρηματοδοτήσεων για τη ΜΚΟ ανέρχεται σε 9 εκατ. ευρώ).

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην απολογία του ισχυρίστηκε πως στις αρμοδιότητές του ως γενικού διευθυντή της υπηρεσίας διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών δεν περιλαμβανόταν ο έλεγχος της νομιμότητας των δικαιολογητικών για την έγκριση των χρηματοδοτήσεων.

 

Πραγματογνωμοσύνη

 

Ειδικότερα, κατά τους απολογητικούς του ισχυρισμούς φέρεται να είπε ότι ο ρόλος του αφορούσε «τη συνεργασία του με τους αντίστοιχους διεθνείς φορείς και οργανισμούς ως εκπροσώπου της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με την ανάληψη των υποχρεώσεων της χώρας μας για την παροχή βοήθειας σε αναπτυσσόμενες και υπό μετάβαση χώρες μετά την ένταξη της Ελλάδος ως κράτους-μέλους του ΟΟΣΑ, λόγω της μεγάλης εμπειρίας μου σε θέματα διεθνούς διπλωματίας και άσκησης εξωτερικής πολιτικής».

 

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Αλ. Ρόντος έκανε λόγο για πλαστογράφηση της υπογραφής του στις εγκρίσεις των κονδυλίων, καθώς ισχυρίστηκε ότι μόνο δύο από τις βεβαιώσεις έγκρισης κονδυλίων χρηματοδότησης είναι υπογεγραμμένες από τον ίδιο, ενώ οι υπόλοιπες που φέρουν την υπογραφή του δεν είναι δικές του. Μάλιστα, προσκόμισε και σχετική γραφολογική πραγματογνωμοσύνη για να καταδείξει τον ισχυρισμό του περί πλαστογραφίας. Επιπλέον, φέρεται να υποστήριξε ότι κατά τη διαδικασία εκταμίευσης των δόσεων προς τη ΜΚΟ καμία υπηρεσία δεν είχε επισημάνει οποιαδήποτε έλλειψη.

 

Υπενθυμίζεται ότι για το μεγάλο σκάνδαλο των ΜΚΟ κατηγορίες αντιμετωπίζουν ακόμη πέντε πρόσωπα τα οποία στις απολογίες τους στην ανακρίτρια φέρονται να υποστήριξαν ότι την αρμοδιότητα για τον έλεγχο των ενταλμάτων πληρωμής την είχε η υπηρεσία διεθνούς αναπτυξιακής συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών.

 

Scroll to top