14/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο Λαυρεντιάδης ξαναβάζει στο κάδρο τον Προβόπουλο

ΥΠΟΘΕΣΗ PROTON BANK: Ο πρόσφατα αποφυλακισθείς επιχειρηματίας ζήτησε να καταθέσει στον οικονομικό εισαγγελέα για τον ρόλο του πρώην διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος. Το αίτημά του έγινε δεκτό.
      Pin It

Tης Κατερίνας Κατή

 

Λαυρέντης Λαυρεντιάδης κατά Γιώργου Προβόπουλου; Ζήτησε να καταθέσει στον οικονομικό εισαγγελέα για τον ρόλο Προβόπουλου στην εξαγορά -από τον ίδιο- της Proton Bank (τον Δεκέμβριο του 2009). Το αίτημα του πρόσφατα αποφυλακισθέντος επιχειρηματία έχει γίνει δεκτό και έχει ήδη κληθεί να καταθέσει μέσα στις επόμενες ημέρες στο πλαίσιο διερεύνησης των τυχόν ποινικών ευθυνών τόσο του τότε διοικητή της ΤτΕ όσο και έξι στελεχών της (μέλη της Επιτροπής Τραπεζικών και Πιστωτικών Θεμάτων), οι οποίοι είναι προς το παρόν ύποπτοι για τέλεση κακουργηματικής πράξης. Συγκεκριμένα, ο κ. Προβόπουλος είναι ύποπτος για απλή συνέργεια σε κακουργηματική απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου σε ό,τι αφορά την έγκριση της επίμαχης εξαγοράς.

 

Σύμφωνα με το διά ταύτα του πολυσέλιδου πορίσματος του αντεισαγγελέα Πρωτοδικών, Γιώργου Καλούδη, που έδωσε το έναυσμα για την έρευνα του οικονομικού εισαγγελέα, «παρ’ ότι οι ελεγκτές της Τραπέζης της Ελλάδος διαπίστωσαν ότι τα κεφάλαια για την εξαγορά της Proton Bank από τον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη προέρχονταν από αλυσιδωτά δάνεια και αδιαφανείς πηγές, τα αρμόδια όργανα της ΤτΕ ενέκριναν την εξαγορά της από τον επιχειρηματία».

 

Ολοι οι ύποπτοι έχουν ήδη ολοκληρώσει τις ανωμοτί καταθέσεις τους με γραπτά υπομνήματα που υπέβαλαν στον οικονομικό εισαγγελέα. Φέρεται να υποστηρίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι με τα δεδομένα εκείνης της χρονικής περιόδου, και όπου κανείς δεν μπορούσε να υποψιαστεί ότι το «ντιλ» με τον πολλά υποσχόμενο επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη θα ήταν επισφαλές, καλώς έκαναν και ενέκριναν την εξαγορά της τράπεζας…

 

Για να καταδείξουν μάλιστα το κλίμα της εποχής, επικαλούνται σε κοινό τους υπόμνημα ακόμα και τα μετάλλια που αφειδώς απένειμαν τότε στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη επιφανείς παράγοντες του τόπου.

 

Παράλληλα, από την οικονομική εισαγγελία φέρεται να δρομολογούνται οι διαδικασίες για άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών των εμπλεκομένων από την Τράπεζα της Ελλάδος στην υπόθεση εξαγοράς της Proton Bank. Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση των επισφαλών δανείων της Protοn Bank έχει ήδη προσδιοριστεί για τον ερχόμενο Μάρτιο η δίκη σχετικά με τις ποινικές ευθύνες τόσο του Λ. Λαυρεντιάδη, που αντιμετωπίζει κακουργηματικές κατηγορίες, όσο και των άλλων 33 συγκατηγορουμένων του.

 

«Μεροληπτούν εις βάρος μου»

 

Ο Λ. Λαυρεντιάδης, εννιά μήνες μετά την προφυλάκισή του κι ενώ ήταν τότε ανοιχτή ακόμα η ανάκριση για τα δάνεια εκατομμυρίων που φέρεται να πήγαν σε εταιρείες συμφερόντων του, είχε υποβάλει συμπληρωματικό υπόμνημα, στο οποίο υποστήριζε ότι η έρευνα διεξαγόταν μεροληπτικά σε βάρος του και, από τη στιγμή που ο ίδιος κατηγορείται για παράνομα δάνεια ύψους περίπου 700 εκατομμυρίων ευρώ, θα έπρεπε να είχε ασκηθεί κακουργηματική δίωξη για απιστία σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου και εναντίον του Γ. Προβόπουλου.

 

Επικαλούνταν το πόρισμα Καλούδη -και διατύπωνε απορία γιατί δεν γινόταν έρευνα για την πιθανή συμμετοχική ευθύνη των ελεγκτικών οργάνων- καθώς και το σχετικό πόρισμα των ελεγκτών της ΤτΕ, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι τα «Μεγάλα Χρηματοδοτικά Ανοίγματα (ΜΧΑ) του φερομένου ως Ομίλου μου έναντι της Proton Bank ανέρχονταν ήδη προ της εξαγοράς του μεριδίου του 31,31% από την Τράπεζα Πειραιώς σε 323.492.000 ευρώ. Με βάση όμως τον συγκεκριμένο υπολογισμό, που προκύπτει από τα στοιχεία της δικογραφίας, τα οποία υποτίθεται ότι έχουν ελεγχθεί εξονυχιστικά από τις αρμόδιες αρχές, τα ΜΧΑ του φερόμενου ως Ομίλου μου (συνδεδεμένων με εμένα επιχειρήσεων) ήταν ήδη προ της εξαγοράς (!) και της εγκρίσεως αυτής από την αρμόδια Επιτροπή της ΤτΕ (!) άνω του 400% του νομίμου ορίου».

 

Ή όλοι αθώοι ή όλοι ένοχοι…

 

«Αν λοιπόν», συνέχιζε στο υπόμνημά του ο Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, «η Τράπεζα της Ελλάδος θεωρούσε ότι τα ΜΧΑ συνιστούν μείζονα παραβίαση, πολλώ δε μάλλον ότι τα τότε υφιστάμενα ΜΧΑ αποτελούσαν μέγα πρόβλημα, τότε είναι απόλυτα λογικό ότι τόσο ο κ. Μιχαήλ Σάλλας (σ.σ. δεν εμπλέκεται ποινικά στη δικογραφία που αφορά την Τράπεζα της Ελλάδος), που μου μεταβίβασε τη θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς, όσο και ο κ. Γεώργιος Προβόπουλος, που την ενέκρινε (αφού προ της εξαγοράς, σε κατ’ ιδίαν συναντήσεις μας με είχαν διαβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και φορτικά με παρωθούσαν να προβώ στην αγορά του 31,31% του μετοχικού κεφαλαίου της Proton ώστε να ωφεληθεί οικονομικά η Τράπεζα Πειραιώς), φέρουν, κατά τη λογική του κατηγορητηρίου, την ίδια ακριβώς ευθύνη με εμένα. Αν όμως ουδεμία ευθύνη φέρουν, όπως είμαι βέβαιος, τότε ούτε και εγώ φέρω ευθύνη».

 

Scroll to top