Pin It

Οι κάτοικοι της Μεσσηνίας έχουν ξεσηκωθεί για τις μονάδες που εκτός από το φυσικό ανάγλυφο καταστρέφουν δασικές εκτάσεις

 

Της Χαράς Τζαναβάρα

 

Η ανεξέλεγκτη «πράσινη» ανάπτυξη απειλεί και τη Μάνη. Η προνομιακή γεωγραφική της θέση έχει ανοίξει την όρεξη σε ορισμένους που σχεδιάζουν να γεμίσουν τις δασικές αλλά και απόκρημνες πλαγιές της με φωτοβολταϊκά πάρκα που θα αλλοιώσουν το μοναδικό τοπίο, το οποίο ώς τώρα έχει αντισταθεί στην επέλαση των τουριστικών συγκροτημάτων και αναπτύσσεται με μικρές μονάδες απόλυτα ενταγμένες στο φυσικό περιβάλλον.

 

Το πρώτο «χτύπημα» εκδηλώθηκε ήδη στην περιοχή της Καρδαμύλης, τον πιο γραφικό οικισμό της δυτικής Μάνης. Με τη σύμφωνη γνώμη της αρμόδιας Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και του Δασαρχείου, δόθηκε άδεια για τη λειτουργία φωτοβολταϊκής εγκατάστασης 72 MW σε μια έκταση που προσβάλλει βάναυσα το τοπίο. Οι πρώτες εργασίες έχουν ξεκινήσει και δεν προκαλούν μόνον αλλοίωση του φυσικού ανάγλυφου αλλά και σοβαρά προβλήματα ασφάλειας στα γειτονικά κτίσματα, αφού ο χώρος υποδοχής των φωτοβολταϊκών πάνελ καταλήγει ως «φρύδι» βραχώδους διαμόρφωσης, με ύψος που φτάνει τα 30 μέτρα. Από τις τυπικές εγκρίσεις των αρμόδιων αρχών που έχει στα χέρια της η «Εφ.Συν.», προκύπτει ότι ιδιοκτήτρια της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών είναι γνωστή καλλιτέχνις, και μάλιστα με ευαισθησίες σε θέματα παράδοσης.

 

«Εχουν πέσει βράχια στην ιδιοκτησία μας. Ο μηχανικός των έργων μάς διαβεβαίωσε ότι θα πάρει μέτρα προστασίας και στην πραγματικότητα τοποθέτησε ένα απλό συρματόπλεγμα», καταγγέλλει η Αντωνία Λαμπρινίδου, που έχει την ατυχία η ιδιοκτησία της να συνορεύει με το μελλοντικό πάρκο. Κατέφυγε στην Εισαγγελία, την Πολεοδομία και το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, αλλά ώς τώρα δεν έχουν πάρει μέτρα.

 

Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής έχουν ξεσηκωθεί και ετοιμάζονται να προσφύγουν στα δικαστήρια, ενώ έχουν ζητήσει την παρέμβαση του περιφερειάρχη Πέτρου Τατούλη, ο οποίος βρέθηκε στη Μεσσηνία στο τέλος της περασμένης εβδομάδας και υποσχέθηκε να μελετήσει την υπόθεση.

 

Το «παραθυράκι» που έχει θορυβήσει τους κατοίκους είναι το νομοθετικό πλαίσιο, που στο όνομα της στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προβλέπει τυπικές εγκρίσεις για φωτοβολταϊκά ισχύος έως 100 ΜW. Μπορούν να τοποθετηθούν ακόμη και σε δασικές περιοχές, ενώ αρκεί μια έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας που χορηγείται ακόμη και σε εκτός σχεδίου ακίνητα, τα οποία δεν πληρούν τις νόμιμες προϋποθέσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας.

 

«Δεν θέλουμε να ακολουθήσουμε το κακό παράδειγμα της Κρήτης», μας λέει η Βούλα Κυριακέα, που αρθρογραφεί για το θέμα στον τοπικό Τύπο. Εκφράζει φόβους ότι το πάρκο στην Καρδαμύλη είναι μόνον η αρχή που θα καταστρέψει μια περιοχή που ακολουθεί τον δρόμο της ήπιας ανάπτυξης. Μας ενημέρωσε ότι ο δήμος της Δυτικής Μάνης έχει ευαισθητοποιηθεί εγκαίρως και σε ψήφισμά του, μετά από εισήγηση του δημάρχου Δημήτρη Γιαννημάρα, τάχθηκε κατά της ανεξέλεγκτης τοποθέτησης φωτοβολταϊκών πάρκων και άλλων εγκαταστάσεων ήπιων μορφών ενέργειας, τονίζοντας πως η Μάνη είναι περιοχή απείρου φυσικού κάλλους και ιδιαίτερης πολιτιστικής κληρονομιάς.

 

Επισημαίνει ότι η οικονομία της περιοχής στηρίζεται στον τουρισμό και τέτοιες εγκαταστάσεις δημιουργούν προβλήματα αισθητικής στους κατοίκους αλλά και τους ξένους επισκέπτες. Ζητά να γνωμοδοτεί πριν από την έγκριση μιας επένδυσης, κάτι που δεν έγινε στην πρώτη απόπειρα τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στην πανέμορφη Καρδαμύλη.

Scroll to top