38-8

15/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

Η πολιτιστική ατζέντα της ημέρας

Δύο προβολές ντοκιμαντέρ, για τις μνήμες εξορίες της Μακρονήσου και το νησί της Τήλου, οι τελευταίες συναυλίες του Θανάση Παπακωνσταντίνου και η όπερα του Μπετόβεν «Φιντέλιο» στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, μεταξύ των αποψινών εκδηλώσεων.
      Pin It

«Φιντέλιο» στο αίθριο του Μπενάκη

 

Tην όπερα του Μπετόβεν «Φιντέλιο», σε συναυλιακή μορφή, με ελληνικούς υπέρτιτλους παρουσιάζει σήμερα (20.30) η Συμφωνική Ορχήστρα και Χορωδία του Δήμου Αθηναίων, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη (Πειραιώς 138), σε συνεργασία με την πειραματική ομάδα καλλιτεχνών «Ελληνική Οπερα». Πρόκειται για τη μοναδική όπερα που έγραψε ο Γερμανός συνθέτης, η οποία κατέχει σημαντική θέση στην ιστορία του λυρικού θεάτρου και πραγματεύεται τα θέματα της συζυγικής αγάπης, της πίστης και της ελευθερίας. Διανομή: Βαγγέλης Χατζησίμος, Σοφία Κυανίδου, Γιώργος Ρούπας, Μυρσίνη Μαργαρίτη κ.ά. Μουσική διεύθυνση: Ανδρέας Τσελίκας. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

 

……………………………………………

38-6 35 χρόνια Εργαστήριο Τέχνης Χαλκίδας

 

Το Εργαστήριο Τέχνης Χαλκίδας που ίδρυσε ο δημοφιλής ζωγράφος Δημήτρης Μυταράς με τη σύζυγό του, Χαρίκλεια, γιορτάζει τα 35 του χρόνια.

 

Με την ευκαιρία αυτή οργανώνονται αναδρομική έκθεση με έργα παιδιών από το αρχείο του εργαστηρίου στο Κόκκινο Σπίτι της Χαλκίδας (μέχρι 30 Σεπτεμβρίου) καθώς και άλλες εκδηλώσεις: ομιλίες, προβολές σε σχέση με τον πολιτισμό, εικαστικά εργαστήρια όπου θα συμμετέχουν τα σχολεία της Χαλκίδας.

 

Ηταν το 1978 όταν ο τότε δήμαρχος Χαλκίδας Γιάννης Σπανός οραματίστηκε την πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης και πρότεινε στον Δημήτρη Μυταρά, ο οποίος κατάγεται από τη Χαλκίδα, και στη γυναίκα του να συνεργαστούν. Ετσι δημιουργήθηκε μια κυψέλη πολιτισμού για μικρούς και μεγάλους, με σημαντικούς καθηγητές και τιμητικές διακρίσεις.

 

……………………………………………

38-5 Το λεωφορείο της Τήλου σταθμεύει στο Goethe

 

Το να γυριστεί ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους για ένα μικρό ελληνικό νησί από μια Γερμανίδα σκηνοθέτιδα και μια Σκοτσέζα παραγωγό αποτελεί πρόκληση για τα σημερινά δεδομένα στην ευρωπαϊκή σκηνή του ντοκιμαντέρ. Να όμως που η Ζιμπίλε Μέντερ, η οποία ζει και εργάζεται στην Τήλο, γύρισε «Το λεωφορείο του νησιού», με παραγωγό τη Λίντσεϊ Γκούνταλ. Παρουσία και των δυο τους, το ντοκιμαντέρ κάνει avant-premiere σήμερα στο Ινστιτούτο Goethe (Ομήρου 14, τηλ. 210 3661000), σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Προώθησης του Ντοκιμαντέρ Story Doc και το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ AegeanDocs.

 

Η Τήλος σήμερα: Μια μικρή νησιώτικη κοινωνία με μόλις 400 κατοίκους διαφόρων εθνικοτήτων – κι ένα λεωφορείο που συνδέει τόπους και ανθρώπους. Εκεί καταλήγει ο 15χρονος Σαΐντ, ορφανός από το Αφγανιστάν, προσπαθώντας να ξεφύγει από το τραυματικό παρελθόν του και έπειτα από ένα ταξίδι γεμάτο κινδύνους.

 

Καθώς γνωρίζεται σιγά σιγά με τους κατοίκους του νησιού ο Σαΐντ ανακαλύπτει ότι δεν είναι ο μόνος που αναζητά στην Τήλο μια νέα εστία ζωής.

 

Οι επιβάτες που συναντά στο λεωφορείο του νησιού προέρχονται από διάφορες χώρες κι έχουν όλοι τους να πουν ιστορίες ξεριζωμού… Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί στις 20.30, στα ελληνικά με αγγλικούς υπότιτλους. Είσοδος ελεύθερη.

 

……………………………………………

38-7 Δύο τελευταίες συναυλίες

 

Με ανανεωμένο σχήμα, με παλιά αλλά και νέα τραγούδια επανέκαμψε σε περιοδεία ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου. Προτελευταίος σταθμός, σήμερα στην «Τεχνόπολις» του Δήμου Αθηναίων, ενώ οι τίτλοι τέλους θα γραφτούν αύριο στη Λάρισα, στο Κηποθέατρο Αλκαζάρ. Μαζί του στο τραγούδι η Ματούλα Ζαμάνη. Ωρα έναρξης 21.00. Πειραιώς 100, Γκάζι.

 

……………………………………………

Μνήμες Μακρονήσου

 

ntokimanter-agenda-makronisosΤο ποιητικό ντοκιμαντέρ του Ολιβιέ Ζισουά για τις μνήμες εξορίας της Μακρονήσου θα προβληθεί σήμερα (20.30) με την παρουσία του σκηνοθέτη στο Μουσείο Μακρονήσου στην Αθήνα (Αγίων Ασωμάτων 31, Θησείο). Η ταινία «Σαν πέτρινα λιοντάρια στην μπασιά της νύχτας» (2012) σκηνοθετεί έναν λογοτεχνικό «Ψυχρό Πόλεμο» ανάμεσα στα ποιητικά γραπτά εξόριστων ποιητών, όπως ο Γιάννης Ρίτσος και ο Τάσος Λειβαδίτης, και τις ομιλίες αναμορφωτικής προπαγάνδας που μετέδιδαν τα μεγάφωνα των στρατοπέδων του νησιού κατά την περίοδο 1947-1950.

 

Μετά το πέρας της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με τον Ελβετό σκηνοθέτη και τη συνεργάτιδά του στο σενάριο και υπεύθυνη της έρευνας, Ελένη Γιώτη.

 

Scroll to top