15/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΕΘΑΝΕ Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΕΣΠΙΝΗΣ, ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ ΜΕΛΕΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ

Του χρωστάμε επαναπατρισμό αρχαιοτήτων

      Pin It
Ο Γιωργος Δεσπινης ενω τιμάται απο το Πανεπιστημιο Αθηνων, το 2013

Ο Γιωργος Δεσπινης ενω τιμάται απο το Πανεπιστημιο Αθηνων, το 2013

Αρχαιολόγος με πάθος για την επιστήμη και τη γνώση, κορυφαίος μελετητής της αρχαίας ελληνικής γλυπτικής διεθνώς, ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Δεσπίνης πέθανε το Σάββατο σε ηλικία 78 ετών. Μεγάλη απώλεια για την αρχαιολογία και την πανεπιστημιακή κοινότητα, καθώς από τα χείλη του διδάχθηκαν πολλοί αρχαιολόγοι της νεότερης γενιάς, στους οποίους μετέδωσε τις γνώσεις του και κυρίως την αγάπη του για την έρευνα.

 

Γεννημένος στην Τήνο, η αγάπη του για τη γλυπτική ήταν σχεδόν έμφυτη. Τελικά διέπρεψε στην αρχαία ελληνική πλαστική τέχνη. Ξεχωριστή υπήρξε η συμβολή του στις ταυτίσεις αρχαίων θραυσμάτων. Οι εξειδικευμένες, αστείρευτες γνώσεις του τού επέτρεπαν να αναγνωρίζει με ακρίβεια τις σχέσεις μεταξύ δύο αρχαίων κομματιών. Από τις σημαντικότερες συμβολές του ήταν η ταύτιση θραυσμάτων από το άγαλμα της Νέμεσης στον Ραμνούντα της Αττικής, που φιλοτέχνησε ο μαθητής του Φειδία Αγοράκριτος, και η αναγνώριση του αγαλματικού τύπου σε μια σειρά από αντίγραφα των ρωμαϊκών χρόνων. Επίσης, η ταύτιση της κολοσσιαίας κεφαλής αγάλματος από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο με το λατρευτικό άγαλμα της Αρτέμιδος Βραυρωνίας, που βρισκόταν στο ομώνυμο ιερό κάτω από την Ακρόπολη. Πρόκειται για ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα έργα του Πραξιτέλη και σήμερα εκτίθεται στο Μουσείο της Ακρόπολης.

 

Οι εκτιμήσεις του συνέβαλαν και στον επαναπατρισμό αντικειμένων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ταύτιση επιτύμβιας στήλης του 4ου αιώνα π.Χ. από το Πόρτο Ράφτη με αντίστοιχο κομμάτι του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, το οποίο επαναπατρίστηκε το 2008. Για τη συμβολή του τον τίμησε το 2007 η Ακαδημία Αθηνών απονέμοντάς του αργυρό μετάλλιο.

 

Ο Γιώργος Δεσπίνης γεννήθηκε στην Τήνο το 1936. Μετά τις σπουδές του (Αθήνα, Γερμανία) εργάστηκε στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Εκεί είχε τη δυνατότητα να μελετήσει σε βάθος την κλασική τέχνη και να γίνει εκ των ειδικών στην αρχαία ελληνική πλαστική και αρχιτεκτονική των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων. Η κηδεία του θα γίνει σήμερα, στις 2 το μεσημέρι, στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

 

B.TZ.

 

Scroll to top