tv

15/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Ανεξάρτητα παραμύθια Α.Ε.»

Οι αλλεπάλληλες παραιτήσεις, οι συνεχείς καταγγελίες για κυβερνητικές παρεμβάσεις, στη ΝΕΡΙΤ, η αδιαφάνεια στις επιλογές και τους διαγωνισμούς προσωπικού και προγράμματος, έχουν οδηγήσει στην απόλυτη αναξιοπιστία τον υποτιθέμενο νέο ραδιοτηλεοπτικό φορέα.
      Pin It

Του Σωτήρη Μανιάτη

 

Πριν από 15 μήνες η κυβέρνηση, με μια πραξικοπηματικού τύπου απόφαση, έβαζε λουκέτο και έριχνε μαύρο στην ΕΡΤ, χωρίς κανέναν πραγματικό σχεδιασμό για την επόμενη μέρα και με μια σειρά από ψέματα…

 

Την απίθανη ενέργεια του λουκέτου στη δημόσια ραδιοτηλεόραση, που οδήγησε την τρικομματική τότε κυβέρνηση να γίνει δικομματική λόγω αποχώρησης της ΔΗΜΑΡ και σε μίνι ανασχηματισμό, την υπερασπίστηκαν υπουργοί, υφυπουργοί, στελέχη της κυβέρνησης, ακόμα και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, καταγγέλλοντας την «αμαρτωλή» ΕΡΤ (και τα τότε στελέχη της) για αδιαφάνεια, σπατάλη, κακοδιαχείριση κ.ά. Υπόσχονταν μάλιστα ένα νέο φορέα, υγιή, ανεξάρτητο, με απόλυτη διαφάνεια στις επιλογές κ.λπ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κ. Σαμαράς, μιλώντας σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ (12/6/13), έλεγε: «Δεν την κλείνουμε τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, αντίθετα τώρα θα αποκτήσουμε πραγματικά δημόσια ραδιοτηλεόραση», συμπληρώνοντας ότι «θα τη δώσουμε στους Ελληνες το ταχύτερο».

 

Δεκαπέντε μήνες μετά, η νέα δημόσια (;) ραδιοτηλεόραση, η ΝΕΡΙΤ, λειτουργεί ουσιαστικά με ενοικιαζόμενο προσωπικό από τη Δημόσια Τηλεόραση (ανήκει στο υπουργείο Οικονομικών)! Οι διαγωνισμοί για πρόσληψη προσωπικού ελέγχονται ήδη από την Εισαγγελία έπειτα από σωρεία καταγγελιών. Το πρόγραμμα και η φιλοσοφία της ΝΕΡΙΤ για τη νέα σεζόν είναι άγνωστα. Στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο δεν έχει παρουσιαστεί. Λίγους μήνες πριν (5/5/14) απομακρύνθηκε ο τότε πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γ. Προκοπάκης, ενώ λίγες μέρες μετά (12/5/14) παραιτήθηκε και η αναπληρώτρια διευθύνουσα σύμβουλος Κατερίνα Ευαγγελάκου.

 

Ο κ. Προκοπάκης έκανε λόγο για «πολιτικές σκοπιμότητες και συμφέροντα» που οδήγησαν στην καρατόμησή του, σημειώνοντας ότι κάποιοι «ήθελαν να διορίσουν με βάση την κομματική ιδεολογία τη στελέχωση του προσωπικού και την κατάρτιση του προγράμματος». Προσέφυγε μάλιστα και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καταγγέλλοντας την απομάκρυνσή του ως αντισυνταγματική.

 

Χαρακτηριστικά είναι και όσα σημείωνε στην επιστολή παραίτησή της προς το Εποπτικό Συμβούλιο της ΝΕΡΙΤ η κ. Ευαγγελάκου: «Χάριν του φαίνεσθαι μειώνονται οι αξίες της αλήθειας, της δημιουργικότητας και της αξιοκρατίας. Πιστεύω ότι οι δραστήριοι και αποτελεσματικοί άνθρωποι πρέπει να επιβραβεύονται και όχι να διασύρονται. Η ευθυνοφοβία και η τυραννία της καχυποψίας δεν πρέπει να αποστεγνώσουν τη δημόσια διοίκηση από τους δημιουργικούς ανθρώπους, οι οποίοι στο όνομα της προστασίας της υπόληψής τους οδηγούνται σε ατολμία και απραξία».

 

Λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων τους, οδηγήθηκαν ουσιαστικά στην παραίτηση (11/9/14) και οι Αντώνης Μαρκυδημήτρης (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ) και Ροδόλφος Μορώνης (αναπληρωτής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος), καταγγέλλοντας ξεκάθαρα κυβερνητικές παρεμβάσεις σε όλα τα επίπεδα. Μέχρι και για το αν και ποιοι θα κάνουν ποια θέματα στα δελτία ειδήσεων. Παρεμβάσεις που προέρχονται από δύο μέτωπα εντός του Μαξίμου, ένα άλλο από την πλευρά του κόμματος που συγκυβερνά, αλλά και από πρόσωπα που έχουν «φυτευτεί», όπως λέγεται, εντός του νέου ραδιοτηλεοπτικού φορέα, με στόχο να επιβάλλουν τα κελεύσματα της συγκυβέρνησης.

 

Ετσι φαίνεται ότι σκέφτονται και εννοούν την ανεξαρτησία ενός ραδιοτηλεοπτικού φορέα τα στελέχη της κυβέρνησης. Και δεν έχει να κάνει με το αν δόθηκε εντολή από το Μαξίμου ή όχι να μη μεταδοθεί η ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Αρκούν όλα τα υπόλοιπα, που είναι σαφέστατο ότι συμβαίνουν εντός του ραδιομεγάρου της ΝΕΡΙΤ, για να καταλάβει κανείς ότι αυτό που έχει δημιουργηθεί δεν είναι δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, αλλά η «Ανεξάρτητα Παραμύθια Α.Ε.»

 

Τώρα τοποθετήθηκε προσωρινά ο Πέτρος Μάης στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος σύμβουλου, με διάρκεια θητείας μέχρι την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ. Το Εποπτικό Συμβούλιο μάλιστα αποφάσισε να παρατείνει και την υποβολή αιτήσεων για τη θέση του προέδρου και των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΝΕΡΙΤ μέχρι τις 19/9 (17.00). Μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο έχουν βρεθεί στη θέση πέντε διαφορετικά πρόσωπα. Αλήθεια, έπειτα από όσα καταγγέλλονται συνεχώς, πιστεύει κανείς στην κυβέρνηση ότι μπορεί να έχει έστω και την ελάχιστη αξιοπιστία ο νέος φορέας; Εκτός κι αν αυτός ήταν ο στόχος τους…

 

[email protected]

 

Scroll to top