Του Γιάννη Ντεντόπουλου
Οι Αμερικανοί δεν είχαν όρεξη για αστεία. Και φύλαξαν το καλύτερο για το τέλος. Μπορεί να άργησαν πέντε λεπτά να ζεσταθούν, αλλά από τη στιγμή που πήραν μπρος, έμοιαζαν πυραυλοκίνητοι και ανίκητοι.
Το τελικό 129-92 επί της Σερβίας ήταν απλά η τυπική επιβεβαίωση για την κατάκτηση του πέμπτου χρυσού της ιστορίας τους και δεύτερου συνεχόμενου ύστερα από εκείνο του πήραν το 2010 στα γήπεδα της Τουρκίας. Είναι ο μοναδικός τρόπος για να ξεχάσουν τη ζημιά που τους έκανε η Ελλάδα στον ημιτελικό της Σαϊτάμα το 2006. Εκτοτε δεν έχουν χάσει παιχνίδι.
Παρεμπιπτόντως άλλα πέντε έχουν κατακτήσει και οι «πλάβι». Τα τρία ως ενιαία Γιουγκοσλαβία (1970, 1978, 1990) και τα δύο ως Σερβία, μαζί με το Μαυροβούνιο (1998, 2002).
Η Σερβία (Μπιέλιτσα 18), που ήθελε αλλά δεν μπορούσε να προβάλει ουσιαστική αντίσταση, έμεινε με τις δάφνες της συμμετοχής της σε τελικό έπειτα από 12 χρόνια και την υπερηφάνεια μιας λαμπρής πορείας που την οδήγησε στο ασημένιο μετάλλιο, το οποίο ξεπέρασε τις αρχικές προσδοκίες της.
Από τη Γρανάδα έφυγαν με δύο νίκες επί των αδύναμων ομάδων του ομίλου, του Ιράν και της Αιγύπτου, αλλά με αφετηρία το πρώτο νοκ άουτ με την Ελλάδα, ξεκίνησαν μια ξέφρενη πορεία με θύματά τους την πλήρη Βραζιλία και τη Γαλλία που προερχόταν από τον θρίαμβο επί της Ισπανίας.
Οι ΗΠΑ ήταν υπεράνω των δυνάμεων της ομάδας του Τζόρτζεβιτς, η οποία σύσσωμη βρέθηκε το Σάββατο του βράδυ σε σουίτα του «Μπερναμπέου» και παρακολούθησε το ποδοσφαιρικό ντέρμπι Ρεάλ Μαδρίτης – Ατλέτικο Μαδρίτης 1-2.
Ο χθεσινός τελικός από ένα σημείο και μετά έμοιαζε με παράσταση για έναν ρόλο. Οι παίκτες του Μάικ Σιζέφσκι αξιοποίησαν τα αθλητικά τους προσόντα και το πάθος τους, έπαιξαν ασφυκτική άμυνα βάζοντας υποδειγματικά τα χέρια τους στην μπάλα κι άρχισαν να σκοράρουν με όλους τους τρόπους.
Στο ημίχρονο πρόλαβαν να φτάσουν τους 67 πόντους (έναντι 41) με τρομερά ποσοστά. Μοιραία κατέληξαν ξεπερνώντας τους 119 που είχαν σκοράρει κατά της Σλοβενίας στον προημιτελικό, αλλά δεν πέρασαν τους 137 που έβαλαν στη Ρωσία στον τελικό του 1994.
Μέσα από αυτό το σόου, πρώτο βιολί αναδείχθηκε ο Κάιρι Ιρβινγκ που τελείωσε με 26 πόντους και 6 στα 6 τρίποντα.
Για τρεις παίκτες της ομάδας ήταν το δεύτερο χρυσό. Οι Ρόουζ, Κάρι και Γκέι υπό τον «κόουτς Κ» συμμετείχαν και στην ομάδα του 2010. Για τους υπόλοιπους οκτώ ήταν η πρώτη φορά και την ευχαριστήθηκαν προσφέροντας σόου σε κάθε ευκαιρία.
……………………………………………
Ο Ιρβινγκ πολυτιμότερος
Πολυτιμότερος παίκτης του τουρνουά αναδείχθηκε ο Αμερικανός γκαρντ Κάιρι Ιρβινγκ, ενώ στην καλύτερη πεντάδα επιλέχθηκαν οι Τεόντοσιτς (Σερβία), Ιρβινγκ (ΗΠΑ), Μπατούμ (Γαλλία), Γκασόλ (Ισπανία) και Φαρίντ (ΗΠΑ).