16/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Διέξοδος μέσω Βαϊμάρης

Στριμωγμένος μεταξύ τρόικας, ανταρσίας των κυβερνητικών βουλευτών και της δυναμικής που αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά και τις δεσμεύσεις του στη ΔΕΘ, ο Αντ. Σαμαράς κατέφυγε στη δοκιμασμένη συνταγή της θεωρίας των δύο άκρων.
      Pin It

Του Μπάμπη Αγρολάμπου

 

Στη θεωρία των άκρων καταφεύγει και πάλι ο Αντ. Σαμαράς σε μια προσπάθεια να βγάλει την κυβέρνηση από τη δεινή θέση στην οποία έχει περιέλθει μετά την παρουσίαση των προτάσεων του ΣΥΡΙΖΑ από τον Αλ. Τσίπρα στη ΔΕΘ. Λίγες ημέρες πριν από την έλευση της τρόικας, το κυβερνητικό σχήμα δείχνει να παραπαίει, χωρίς σαφή προσανατολισμό και στρατηγικό σχέδιο εν όψει του νέου γύρου διαπραγματεύσεων, ενώ στο εσωτερικό των δύο κυβερνητικών κομμάτων εντείνονται οι πιέσεις για αλλαγή πλεύσης.

 

Σε αυτόν τον τριπλό κλοιό πιέσεων, από την τρόικα, την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και τους κυβερνητικούς βουλευτές που βλέπουν πλέον ότι το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών ενισχύεται κάθε μέρα που περνάει, το μέγαρο Μαξίμου αναζητεί εναγωνίως νέα τακτική. Ωστόσο η δυσκολία είναι μεγάλη και αποτυπώθηκε στην ομιλία του πρωθυπουργού στο forum που διοργάνωσαν οι εφημερίδες «New York Times» και «Καθημερινή» με τίτλο «Δημοκρατία υπό πίεση». Ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να εμφανιστεί αισιόδοξος λέγοντας ότι «η Ελλάδα βγαίνει επιτυχώς από το πρόγραμμα επιτήρησης», χωρίς όμως να προσδιορίσει το πότε και πώς.

 

Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στοναξιωματική αντιπολίτευσηαν και χωρίς να τον κατονομάζει, ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός έχασαν την ευκαιρία να ενισχυθούν στα χρόνια της κρίσης. Τώρα που ξεφεύγουμε από την κρίση θα υποχωρήσουν. Δεν γνωρίζω πολλές κοινωνίες που θα μπορούσαν να αντέξουν τόσο ριζικές μεταρρυθμίσεις σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Παρά τα δίκαια παράπονα, ο ελληνικός λαός δεν αγκάλιασε τον εξτρεμισμό και τον λαϊκισμό. Δεν θα υπάρξει Δημοκρατία της Βαϊμάρης για την Ελλάδα. Η Ελλάδα επέστρεψε αλλά η προσπάθεια συνεχίζεται. Οι εχθροί των μεταρρυθμίσεων ετοιμάζουν την τελευταία τους επίθεση, κάνουν ό,τι μπορούν με ψεύτικες υποσχέσεις για γρήγορες λύσεις, όμως όσο περισσότερο προσπαθούν να πείσουν ότι είναι αξιόπιστη εναλλακτική τόσο περισσότερο εκτίθενται. Τα όσα πετύχαμε δεν μπορούν να θυσιαστούν στον βωμό του λαϊκισμού και του εξτρεμισμού».

 

Ο πρωθυπουργός θέλησε να στείλει μήνυμα και προς τους εταίρους στην Ε.Ε. τονίζοντας ότι «κανείς δεν θα μπορέσει να μετατρέψει τη χώρα σε νέο Σίσυφο». Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, «πριν από δύο χρόνια η Ελλάδα ήταν ο αδύναμος κρίκος της Ευρώπης. Τώρα εξελίσσεται στην πιο σταθερή χώρα σε μια περιοχή αστάθειας».

 

Μήνυμα έστειλε και στο εσωτερικό των δύο κυβερνητικών κομμάτων λέγοντας ότι «ο λαϊκισμός και ο εξτρεμισμός έχασαν την ευκαιρία να ενισχυθούν στα χρόνια της κρίσης» και πρόσθεσε ότι «οι μεταρρυθμίσεις θα συνεχιστούν».

 

Αμφισβητήσεις και εντός κυβέρνησης

 

Την εικόνα αυτή όμως δεν συμμερίζονται ούτε τα κυβερνητικά στελέχη, ενώ στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ τείνει να παγιωθεί η αίσθηση ότι η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να περάσει τη δοκιμασία της προεδρικής εκλογής. Η Ντόρα Μπακογιάννη, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις της για σύγκληση της κοινοβουλευτικής ομάδας της Ν.Δ., επανήλθε και ζήτησε από τον πρωθυπουργό την επίσπευση της διαδικασίας εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας (Βήμα Fm) «ώστε να ξεκαθαρίσει η εικόνα και να ξέρουν οι εταίροι ότι υπάρχει σταθερότητα στη χώρα και να ξέρουν ότι έχουν να κάνουν με συγκεκριμένους συνομιλητές, για να μη χάσουμε χρόνο». Η πρώην υπουργός επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις του κ. Σαμαρά ότι «οι 180 που είναι υπέρ της κυβερνητικής σταθερότητας υπάρχουν». Παράλληλα έσπευσε να πάρει θέση υπέρ της διατήρησης του εκλογικού νόμου, λέγοντας ότι «δεν αλλάζεις τον εκλογικό νόμο παραμονές των εθνικών εκλογών. Αυτά είναι αλήστου μνήμης κουτσογιωργικές αντιλήψεις».

 

Οι παρεμβάσεις της κ. Μπακογιάννη έχουν προκαλέσει εκνευρισμό στο μέγαρο Μαξίμου. Είχαν προηγηθεί οι διαρροές συνεργατών του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή υπέρ της επίσπευσης των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου. Το θέμα ετέθη στη συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι δύο αρχηγοί επαναβεβαίωσαν τις αρχικές αποφάσεις τους «για εκκίνηση της διαδικασίας μέσα στα προβλεπόμενα χρονικά πλαίσια».

 

Scroll to top