16/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

H άρση του 3% «καρότο» για τον Πρόεδρο

Απλή αναλογική α λα καρτ προτείνει ο Βαγγ. Βενιζέλος, για να εμποδίσει την αυτοδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και να δεσμεύσει ΔΗΜΑΡ και ΑΝ.ΕΛΛ. στους 180, με αντάλλαγμα την κοινοβουλευτική τους επιβίωση.
      Pin It

Του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

 

Να παίξει τα ρέστα της είναι αποφασισμένη η δικομματική, στην προσπάθειά της αφενός να παραμείνει στην εξουσία και αφετέρου να παρεμποδίσει τον ΣΥΡΙΖΑ να σχηματίσει κυβέρνηση, σε περίπτωση που αναδειχθεί πρώτο κόμμα.

 

Ελλείψει σχεδίου υπέρβασης του αυτοεγκλωβισμού στις πολιτικές της ασφυκτικής λιτότητας που έχουν γονατίσει την κοινωνία και διαβλέποντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση διευρύνει τη δυναμική της στο εκλογικό σώμα, στη Χαριλάου Τρικούπη, με εμπνευστή τον Ευάγγελο Βενιζέλο, απευθύνονται ανοιχτά προς τη Ν.Δ. και τον Αντώνη Σαμαρά και εισηγούνται αλλαγή του εκλογικού νόμου, συναρτώντας τη συζήτηση και με την υπόθεση της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

 

Επανέρχεται για το «δώρο»

 

Το σχέδιο που έσπευσε να βγάλει από το ψυγείο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού πρόκειται για ένα θέμα που έχει ξανατεθεί και στο πρόσφατο παρελθόν, περιλαμβάνει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών για το κόμμα που θα κόψει το νήμα των εκλογών ή εναλλακτικά την κατάτμησή του προς τα κόμματα που θα δεσμευτούν για κυβερνήσεις συνεργασίας.

 

Παράλληλα, θα προβλέπεται ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, έτσι ώστε να διευκολύνεται η είσοδος των κομμάτων στη Βουλή, με κατώτατο όριο χαμηλότερο από το υφιστάμενο 3%, που φαντάζει απειλητικό και δύσκολα επιτεύξιμο για κόμματα που έχουν σήμερα κοινοβουλευτική παρουσία.

 

Πριν απ’ αυτό, όμως, και για την υλοποίηση της πρότασης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρεται να θέτει έναν όρο: να υπάρξει ευρεία συμφωνία και συναινετικές διαδικασίες για την προεδρική εκλογή, έτσι ώστε να μη χρειαστεί η προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

 

Με «δόλωμα», λοιπόν, την αναλογικότητα και προφανή διπλή στόχευση, από τη μια το μπλοκάρισμα ενδεχόμενης αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ και από την άλλη την πολιτική διάσωσή του, εκτιμάται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμμέσως πλην σαφώς απευθύνεται στη μεγάλη δεξαμενή των ανεξάρτητων βουλευτών, καθώς και κομμάτων όπως η ΔΗΜΑΡ και οι ΑΝ.ΕΛΛ., που κινούνται βάσει δημοσκοπήσεων μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, βάζοντας σχηματικά το εξής δίλημμα: Στηρίξτε πρόσωπο κοινής αποδοχής για να συγκεντρωθούν οι 180 ψήφοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας και να μην οδηγηθεί η χώρα στις κάλπες και κατόπιν, ως αντάλλαγμα, θα τροποποιηθεί ο εκλογικός νόμος επί το αναλογικότερο, δίνοντας ελπίδες επανεκλογής σε όσους με τα νυν δεδομένα θα μείνουν εκτός Κοινοβουλίου.

 

Επιβεβαιώνοντας την επίμαχη συζήτηση, την οποία επιχειρεί να «ντύσει» με θεσμικό μανδύα ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, υπενθύμισε χθες σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη με τον πρωθυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου, ότι το ζήτημα του εκλογικού νόμου περιέχεται στην προγραμματική συμφωνία των δύο συγκυβερνώντων κομμάτων, προσθέτοντας -για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις- ότι απαιτούνται «θεσμικές λύσεις» και τέτοια θέματα δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται συγκυριακά. Την ίδια στιγμή έδειξε να συσχετίζει την υπόθεση με την προεδρική εκλογή, κάνοντας λόγο για «θεσμικές λύσεις» που ξεκινούν από την πρόβλεψη του Συντάγματος για συναίνεση στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, «που είναι σύμβολο εθνικής ενότητας».

 

Ελπίζουν στη μη αυτοδυναμία

 

Την Κυριακή, απευθυνόμενος σε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με παρόμοιο τρόπο και αναφερόμενος στον ΣΥΡΙΖΑ, είχε επισημάνει για τον εκλογικό νόμο: «Ποιος είπε ότι τις εκλογές θα τις κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή θα είναι πρώτος στο επίπεδο του 25% ή 26%; Ποιος είπε ότι ο κόσμος δεν θέλει σταθερότητα; Και το θέμα του εκλογικού συστήματος, ποιος είπε ότι έχει λήξει;».

 

Στις εσωτερικές αναλύσεις που κάνουν στο επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη, θεωρούν ότι η προσφυγή στην κάλπη στο προσεχές διάστημα δεν θα δώσει αυτοδύναμο σχήμα και, εφόσον αλλάξει το μοντέλο, στη δεύτερη συνεχόμενη αναμέτρηση το πρώτο κόμμα (πιθανότατα ο ΣΥΡΙΖΑ) θα στερηθεί του μπόνους.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η θέση της Ν.Δ. επί της εισήγησης Βενιζέλου είναι σταθερά αρνητική, με μοναδικό ενδεχόμενο διαβούλευσης το «σπάσιμο» των μεγάλων περιφερειών, όπως η Β΄ Αθηνών.

 

Scroll to top