Του Νίκου Σβέρκου
Οι δεσμεύσεις του Αλέξη Τσίπρα, όπως ήταν φυσικό και ευκταίο από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, διαμορφώνουν την πολιτική ατζέντα. Κυβερνητικά στελέχη εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ μέσα ενημέρωσης προχώρησαν σε ποικίλους υπολογισμούς για το κόστος του προγράμματος. Η Κουμουνδούρου «διαβάζει» πίσω από τις πληροφορίες των τελευταίων ωρών τον «πανικό» των κυβερνώντων, λαμβάνοντας αφορμή τόσο από τα ρεπορτάζ περί νέων «λογοκριτικών» παρεμβάσεων του Μαξίμου όσο και από τη διαρκή «σιγή» της κυβέρνησης στο θέμα των σοβαρών καταγγελιών της Κριστίν Λαγκάρντ.
Πηγές της Κουμουνδούρου προχώρησαν χτες σε διευκρινίσεις σχετικά με το κόστος των δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ. Υποστήριζαν ότι συνολικά το κοστολογημένο πρόγραμμα της Κουμουνδούρου δεν στοιχίζει ούτε 13 ούτε 17 δισ. ευρώ, «όπως παραπλανητικά ή από άγνοια ανέφεραν ορισμένα μέσα ενημέρωσης» και εξηγούσαν πώς έχει αναλυτικά η κοστολόγηση «μέτρο μέτρο» και «πυλώνα πυλώνα».
Η τιμή της επιβίωσης
Για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, το οικονομικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ υπολογίζει ότι θα χρειαστεί να δαπανηθούν 1 δισ. 862 εκατ. ευρώ, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα απαιτεί την εξεύρεση 2 δισ., ενώ η επαναφορά του αφορολόγητου θα κοστίσει 1,5 δισ. Από εκεί και πέρα το κόστος του προγράμματος δημιουργίας 300.000 νέων θέσεων εργασίας ανέρχεται, σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, σε 3 δισ., για τη νέα «σεισάχθεια» υπολογίζεται ότι θα απαιτηθούν 2 δισ. ευρώ και για το αρχικό κόστος για την ίδρυση και τη δράση της αναπτυξιακής τράπεζας χρειάζεται 1 δισ. ευρώ. Με αυτά τα δεδομένα, το συνολικό κόστος του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ανέρχεται σε 11,362 δισ. ευρώ.
Από πού θα βρεθούν όμως τα απαραίτητα 11,362 δισ. ευρώ; Τα κορυφαία στελέχη του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι στα δημόσια ταμεία θα εισρεύσουν 3 δισ. ευρώ από τις εξαγγελθείσες ρυθμίσεις και την άρση της «καταστολής» της πραγματικής οικονομίας. Επιπρόσθετα, θέτουν ως εφικτό στόχο από την πάταξη της φοροδιαφυγής, από την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου καυσίμων και από την αυστηροποίηση των ελέγχων για το λαθρεμπόριο ακόμα 3 δισ. ευρώ.
Οσον αφορά δε την ανακατανομή πόρων από τα ΕΣΠΑ και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, υπολογίζεται ότι θα εξευρεθούν 3 δισ. από το καθένα. Οπότε τα συνολικά «έσοδα» φτάνουν, για τους οικονομολόγους της Κουμουνδούρου, τα 12 δισ. ευρώ.
Ο Γιώργος Σταθάκης, βουλευτής και στέλεχος του οικονομικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, σε χτεσινές του δηλώσεις στον Real FM προσδιόρισε όμως το συνολικό κόστος του προγράμματος περίπου στα 9 δισ. ευρώ. Στελέχη του κόμματος διευκρίνιζαν ότι στην περιληπτική καταγραφή του ο Γ. Σταθάκης απλώς δεν πρόσθεσε τους πόρους που απαιτούνται για την αναπτυξιακή τράπεζα.
Οσον αφορά δε τις δηλώσεις του Οδ. Κωνσταντινόπουλου, που παρουσίαζε το ΕΣΠΑ να έχει «κλειδώσει», ο Γ. Σταθάκης σχολίασε ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης «μάλλον δεν γνωρίζει τίποτε για το ΕΣΠΑ» και τον κάλεσε «να δημοσιοποιήσει πόσες φορές, πότε και σε τι έκταση έγιναν αναθεωρήσεις στο παλιό ΕΣΠΑ ανάμεσα στο 2007 και το 2013». Πέραν αυτού, ο ΣΥΡΙΖΑ επιμένει να αναμένει κάποια τοποθέτηση από την κυβέρνηση σχετικά με τις δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ ότι δέχτηκε απειλές από άτομα που συμπεριλαμβάνονται στην περιώνυμη λίστα με φοροφυγάδες.
«Η ελληνική μαφία δεν διστάζει να απειλεί την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και η ελληνική κυβέρνηση σιωπά», σχολίασε ο Πάνος Σκουρλέτης στο «Κόκκινο». Σε συνέντευξή του δε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σχετικά με το «εκμαιευμένο» σχόλιο συνεργατών του Μάριο Ντράγκι, ανέδειξε το γεγονός ότι οι κύκλοι γύρω από τον επικεφαλής της ΕΚΤ μιλούσαν για σχόλιο «ουδέτερο και όχι αρνητικό», ενώ «η κυβέρνηση θέλει να εμπλέξει και τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στις πολιτικές της σκοπιμότητες».