16/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Χειρότερα και από τους ποινικούς

«Ανθρωποι-σκιές» οι μετανάστες που τελούν υπό καθεστώς διοικητικής κράτησης στην Ελλάδα, όπου πρυτανεύει η προστασία των συνόρων, αναφέρθηκε στο διεθνές συνέδριο που συνδιοργανώνει το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες.
      Pin It

Του Γιάννη Μπασκάκη

 

«Θυμάμαι έναν ανήλικο κρατούμενο, τον οποίο είδα μπροστά σε μια γιατρό. Είχε γρατσουνιές στο μπράτσο του, τις οποίες έκανε ο ίδιος με το πιρουνάκι που είχε για το φαγητό, με έναν σκοπό: αυτό που είχε ανάγκη αυτό το παιδί ήταν το χάδι της γιατρού». Την εμπειρία του αυτή από μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται υπό το καθεστώς διοικητικής κράτησης περιέγραψε ο Σπύρος Κουλοχέρης, επιστημονικός υπεύθυνος της νομικής υπηρεσίας του Ελληνικού Συμβουλίου για τους Πρόσφυγες, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του διεθνούς συνεδρίου που διοργανώνει το ΕΣΠ, σε συνεργασία με τη Διεθνή Επιτροπή Νομικών, και το οποίο συνεχίζεται σήμερα στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών.

 

Χωρίς δικαιώματα

 

Ο Σπ. Κουλοχέρης τόνισε ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι συλλαμβάνονται, γιατί δεν έχουν νομιμοποιητικά έγγραφα, ουσιαστικά βρίσκονται σε χειρότερη μοίρα από τους ποινικούς κρατουμένους, αφού δεν έχουν τα βασικά δικαιώματα που θα είχαν στην ποινική διαδικασία. Επισήμανε επίσης ότι «το πρώτο πράγμα που ρωτούν είναι «πότε θα βγούμε έξω»» και αναφέρθηκε στο ανώτατο όριο κράτησης των 18 μηνών, το οποίο όχι μόνο είναι «ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα», αλλά συχνά υπερβαίνεται κιόλας.

 

Τέλος, υπενθύμισε τις δηλώσεις του υπουργού Δημόσιας Τάξης, Βασίλη Κικίλια, πριν από ένα μήνα, ο οποίος είχε αναφέρει ότι «οι επιχειρήσεις «Ξένιος Ζευς», ΑΣΠΙΔΑ, «Ποσειδών» συγκροτούν ένα συνεκτικό σύστημα πρωτοβουλιών και δράσεων για την εφαρμογή και ολοκληρωμένη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος, σύμφωνα με τις εθνικές, ενωσιακές και διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας», σχολιάζοντας ότι «σκιαγραφείται το προφίλ που ένας υπουργός δίνει για τη χώρα, η οποία εφαρμόζει το πλαίσιο της διοικητικής κράτησης».

 

«Η μετανάστευση συνεισφέρει σημαντικά στην ανάπτυξη των αναπτυγμένων χωρών, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιοι που τη συνδέουν περισσότερο με την εθνική ασφάλεια και την ταυτότητα», τόνισε ο Απόστολος Παπαδόπουλος, καθηγητής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών, προσθέτοντας ότι «οι μετανάστες προσφέρουν στην Ευρωπαϊκή Ενωση πληθυσμό παραγωγικών ηλικιών». Ανέφερε επίσης ότι οι θέσεις εργασίας στην Ελλάδα δεν αντιστοιχούν στις σπουδές των μεταναστών, οι οποίοι είναι υπερεκπαιδευμένοι, την ίδια ώρα που το ποσοστό ανεργίας τους είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των ντόπιων.

 

Η Καλλιόπη Στεφανάκη, από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τόνισε ότι είναι «επιβεβλημένη η εξέταση κάθε ατομικής περίπτωσης», διότι «η διάγνωση του προφίλ του κάθε νεοεισερχόμενου οδηγεί στην αποφυγή δημιουργίας ανθρώπων σκιών, χωρίς πρόσωπο και χωρίς ταυτότητα, που απειλούνται από τη στέρηση των δικαιωμάτων τους, συνθήκη η οποία τροφοδοτεί εστίες ρατσισμού και ξενοφοβίας». Τέλος, σχολίασε τις πολιτικές επιλογές προστασίας των συνόρων αντί προστασίας των ανθρώπων.

 

……………………………………………………………………………………………….

 

ΚΙΝΗΤΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΠΡΩΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ

Μεταναστευτικές πατέντες

 

Της Διαλεκτής Αγγελή

 

Το μαύρο άσπρο επιχείρησε να παρουσιάσει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με τις Κινητές Μονάδες της Υπηρεσίας Πρώτης Υποδοχής, οι οποίες καλούνται να διαχειριστούν τους υπηκόους τρίτων χωρών που εισέρχονται παράνομα στην Ελλάδα. Ωστόσο, πρόκειται για ημίμετρο, το οποίο δεν μπορεί να καλύψει την ελλιπή λειτουργία -ή ακόμη και την παντελή απουσία- των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής στα βασικά σημεία εισόδου μεταναστών στη χώρα μας.

 

«Οι Κινητές Μονάδες αποτελούν μεν μία ad hoc αξία, όμως δεν παύουν να είναι απλά και μόνο συμπληρωματικές» υποστήριξε ο Γιώργος Τσαρμπόπουλος, επικεφαλής στην Ελλάδα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, κατά τη διάρκεια της χθεσινής παρουσίασης του έργου «Ενίσχυση των Κινητών Μονάδων Πρώτης Υποδοχής», που διοργάνωσε του υπουργείο Δημόσιας Τάξης. «Βασικός στόχος είναι να υπάρχουν ΚΕΠΥ στα σημεία εισόδου, ενώ θα πρέπει απαραιτήτως να λειτουργούν και τα περιφερειακά γραφεία ασύλου. Η πολιτική ηγεσία καλείται να βρει λύσεις, προκειμένου να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που συγκεντρώνονται στα Κέντρα Υποδοχής, τα οποία -για να λειτουργήσουν σωστά- χρειάζονται πολλαπλάσια ενίσχυση σε στελεχικό επίπεδο».

 

Ο κ. Δανιήλ Εσδράς, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Ελλάδα, εντοπίζει το πρόβλημα στην ελληνική κοινωνία, φέρνοντας ως παράδειγμα την προσπάθεια δημιουργίας ενός ανοιχτού κέντρου υποδοχής, τα σχέδια του οποίου έμειναν στη μέση, καθώς υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κ. Εσδράς τόνισε την ανάγκη οργάνωσης μιας καμπάνιας ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για το θέμα της μετανάστευσης.

 

Από την άλλη, ο διευθυντής της Υπηρεσίας, κ. Παναγιώτης Νίκας, έκανε λόγο για ένα «ιδανικό εργαλείο που αποστολή του είναι να ενημερώνει τους μετανάστες σχετικά με τα δικαιώματά τους, να γίνεται ένας πρώτος ιατρικός έλεγχος, να γίνεται καταγραφή και να εξακριβώνεται η υπηκοότητά τους».

 

 

 

 

 

Scroll to top