17-2

17/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ενας μήνας (25 Σεπτεμβρίου-25 Οκτωβρίου) με εικαστικά, μουσική, θέατρο, ποίηση

Στα Δημήτρια πρωταγωνιστεί η ίδια η Θεσσαλονίκη

Ο δημόσιος χώρος αναδεικνύεται με πρωτότυπες εκθέσεις, ενώ μεγάλο ρόλο καλούνται να παίξουν και οι ίδιοι οι πολίτες, με την ενεργό συμμετοχή τους σε πολλές εκδηλώσεις.
      Pin It
17-3

Aπό την έκθεση του Γερμανού W. Stiller

Από τους μακροβιότερους πολιτιστικούς θεσμούς, τα 49α Δημήτρια ανεβάζουν τον πολιτιστικό πήχη της Θεσσαλονίκης, πόσο μάλλον που τα τελευταία χρόνια ανανεώθηκαν. Ετσι και φέτος, από τις 25 Σεπτεμβρίου και για έναν μήνα, η γιορτή υπόσχεται πλούσιο, πυκνό, διαδραστικό πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνει ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, περφόρμανς και ψυχεδελική μουσική, θεατρικές παραστάσεις και σύγχρονο χορό, ολίγον από Λυρική Σκηνή με τον «Ερωτευμένο Σοπέν», σεμινάρια, ειδικά εργαστήρια, αλλά και ένα πενθήμερο ταινιών μικρού μήκους.

 

Η καλλιτεχνική ομάδα που διοργανώνει φέτος τα Δημήτρια αξιοποιεί ιδανικά τρία δημοτικά κτίρια, «μοναδικών χαρακτηριστικών το καθένα», το (πρώην) Maison Crystal, τα Σφαγεία και τη Βίλλα Πετρίδη, που θα φιλοξενήσουν μέρος των εκδηλώσεων μαζί με τους παραδοσιακούς χώρους (Αλάτζα Ιμαρέτ, Γενί Τζαμί, Γεντί Κουλέ, Δημαρχιακό Μέγαρο κ.ά.). «Ελπίζουμε οι πολίτες και θεατές του φεστιβάλ να ανταποκριθούν στην πρό(σ)κληση και να γίνουν ουσιαστικοί συμμέτοχοί του: να κατοικήσουν δημιουργικά τον πραγματικό χώρο των εκδηλώσεων, τον αρχιτεκτονικό δημόσιο χώρο, τον νοητικό δημόσιο χώρο της συζήτησης για τα δικά τους Δημήτρια, αλλά και τον ευρύτερο νοητικό χώρο που δημιουργεί ένα φεστιβάλ», αναφέρουν.

 

● Η εκκίνηση των εκδηλώσεων γίνεται (25 Σεπτεμβρίου) με την ομαδική έκθεση εξωτερικού χώρου «Η ομορφιά γεννιέται στο σκοτάδι». Με γενικό άξονα την Εγνατία Οδό, σε μια νοητή γραμμή που ξεκινά από τη Βίλλα Πετρίδη, περνάει την οδό Δωδεκανήσου και συνεχίζεται στο παλιό εμπορικό κέντρο της Βαλαωρίτου μέχρι το καινούργιο κέντρο της Αριστοτέλους και τη Ρωμαϊκή Αγορά, οι καλλιτέχνες ανοίγουν συνομιλία με την πόλη τη νύχτα. Η έκθεση επικεντρώνεται σε φωτιστικές προβολές εικαστικών έργων που θα γίνουν σε κτίρια και ανοιχτούς χώρους με τη συνοδεία εξαιρετικών μουσικών. Οι πολίτες προσκαλούνται στον περίπατο, που περιλαμβάνει πολλές εκπλήξεις και θα ολοκληρωθεί στο αμφιθέατρο της Ρωμαϊκής Αγοράς για μια μεγάλη συναυλία.

 

● Το «Poetry Slam Show», μετά από ένα 3ήμερο workshop, καταλήγει σε έναν διαγωνισμό ποιητών, που ανεβαίνουν διαδοχικά επί σκηνής με μόνο όχημα το σώμα, τη φωνή κι ένα μικρόφωνο (26/9). Η παράσταση της Λυρικής Σκηνής «Ερωτευμένος Σοπέν» φιλοξενείται στο Μέγαρο Μουσικής (27 & 28/9). Το διήμερο αφιέρωμα στη «Νέα Ψυχεδελική Μουσική» περιλαμβάνει πολλές παράλληλες δράσεις εκτός από τις μουσικές συναυλίες, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 

● Ο Γερμανός Wolfgang Stiller έχει χαρακτηριστεί «σύγχρονος αλχημιστής» και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής καθώς έχει ζήσει και παρουσιάσει δουλειά του από την Κωνσταντινούπολη έως το Πεκίνο και από τη Νέα Υόρκη έως το Βερολίνο. Οι εγκαταστάσεις του στη Θεσσαλονίκη (Γενί Τζαμί 28/9 – 24/10) ανοίγουν διάλογο με τις μνήμες του χώρου.

 

● Ο Στέφανος Τσιβόπουλος, που εκπροσώπησε την Ελλάδα στην 55η Μπιενάλε της Βενετίας, με μια δίωρη παρουσίαση θα εστιάσει στην ιδιαίτερη κινηματογραφική γραφή με τη χρήση αρχείων και τη σχέση μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ (ελεύθερη είσοδος 4/10).

 

● Η παράσταση «Θυμάμαι…» της Ολγας Ποζέλη από την ομάδα θεάτρου «Νοητή Γραμμή» καλεί τους θεατές, σαν μια διαδραστική περφόρμανς, να συμμετάσχουν και να ανιχνεύσουν προσωπικές μνήμες. Εκανε πρεμιέρα τον Ιούνιο στο Φεστιβάλ του Λουξεμβούργου (Σφαγεία 4-5/10).

 

● Ενα πενθήμερο με ταινίες μικρού μήκους (25-29 Οκτωβρίου, τιμή εισιτηρίου καθημερινά 5 ευρώ) προωθεί νέες ιδέες και τάσεις. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται δύο αφιερώματα στο σύγχρονο σινεμά της Γερμανίας και της Ρουμανίας. Επίτιμοι προσκεκλημένοι είναι ο φετινός νικητής στα Οσκαρ, Αντερς Γουόλτερ, και οι σκηνοθέτες Αλέξανδρος Γαβράς και Ξαβιέ Λεγκράν.

 

 

 

* Ιnfo: Καλλιτεχνικοί σύμβουλοι: Θούλη Μισιρλόγλου, ιστορικός τέχνης, Σάββας Πατσαλίδης, καθηγητής θεατρολογίας ΑΠΘ, Σάκης Παπαδημητρίου, μουσικός-συγγραφέας. Το πλήρες πρόγραμμα και στοιχεία για όλες τις εκδηλώσεις στο www.dimitria.thessaloniki.gtr. Διάρκεια: 25 Σεπτεμβρίου έως 25 Οκτωβρίου.

 

Β.ΤΖ.

 

Scroll to top