Pin It

Η ΠΕΣΣ διαχωρίζει τη θέση της με όσους συμμετείχαν στη διαβούλευση και κάνει σκληρή κριτική

 

Της Αννας Ανδριτσάκη

 

Ακόμη και πυρά εκ των έσω άρχισε να δέχεται το υπουργείο Παιδείας για το σχέδιο αξιολόγησης των εκπαιδευτικών. Αποσπασματικό, άδικο και άστοχο χαρακτηρίζουν το προωθούμενο σύστημα οι σχολικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των οποίων συμμετείχαν στην επιτροπή κατάρτισης του σχετικού σχεδίου προεδρικού διατάγματος.

 

Είναι έντονη η δυσαρέσκεια του κλάδου τόσο για το περιεχόμενο του πορίσματος όσο και για τη διαδικασία διαβούλευσης από την οποία έλειπε το συλλογικό όργανο των σχολικών συμβούλων, όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ενωση Σχολικών Συμβούλων (ΠΕΣΣ). Ηδη προκλήθηκαν οι πρώτοι τριγμοί στο επίσημο όργανό τους καθώς οι δύο που συμμετείχαν στην επιτροπή ήταν ο πρόεδρος της Ενωσης και ένα μέλος του Δ.Σ. Οι δυο τους εξέδωσαν μια -ατυχή- ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζουν ότι η επιτροπή εκφράζει μεν τις απόψεις τους, αλλά δεν ταυτίζονται κιόλας.

 

Σε ό,τι αφορά το σχέδιο, η κριτική είναι σκληρή. Μεταξύ άλλων, η ΠΕΣΣ τονίζει:

 

-Το Π.Δ. περιλαμβάνει μη έγκυρα αξιολογικά κριτήρια «όπου στελέχη αξιολογούνται για ανύπαρκτο ή δευτερεύοντα αλλά όχι για κύριο λόγο ή περιγράφεται αξιολόγηση χωρίς λογική σχέση αξιολογητή-αξιολογουμένου». Για παράδειγμα: α) Οι διευθυντές προβλέπεται να αξιολογούνται από τους συμβούλους για διδακτικά καθήκοντα και όχι για τον παιδαγωγικό καθοδηγητικό τους ρόλο στη μονάδα. β) Αποδίδεται αξιολογικός ρόλος σε διοικητικά αναρμοδίους (π.χ. υπευθύνους ΕΚΦΕ ως προς τους συνεργάτες του ΕΚΦΕ).

 

-Η περιγραφική κλίμακα αξιολόγησης συγκεκριμένων κριτηρίων είναι ασύμβατη με την πραγματικότητα, το ουσιαστικό έργο και τις δυνατότητες των εκπαιδευτικών. Για παράδειγμα, οι απαιτήσεις που αναφέρονται στον τομέα της επιστημονικής επάρκειας και επαγγελματικής ανάπτυξης των εκπαιδευτικών είναι τουλάχιστον υπερβολικές και έξω από την τρέχουσα εκπαιδευτική πραγματικότητα. Επίσης, δεν είναι δυνατό σε κάθε αξιολογική περίοδο να μηδενίζονται προϋπάρχοντα προσόντα και να απαιτούνται επιπρόσθετα.

 

-Πρόχειρες διατάξεις οδηγούν σε αρνητική αξιολόγηση τους εκπαιδευτικούς, ασαφείς διατυπώσεις δημιουργούν παρερμηνείες με κίνδυνο να μείνουν εκτός πλαισίου κατηγορίες εκπαιδευτικών, ενώ δημιουργούνται ανισότητες τόσο εις βάρος εκπαιδευτικών που υπηρετούν σε περισσότερα από ένα σχολεία (προβλέποντας αξιολόγηση από αντίστοιχο αριθμό αξιολογητών) όσο και μεταξύ εκπαιδευτικών δημόσιου και ιδιωτικού τομέα μέσω διαφοροποίησης αξιολογικών διατάξεων.

Scroll to top