18/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΓΑΛΑ

Αντί για τις τιμές, πέφτει η… εγχώρια παραγωγή

Η επιμήκυνση του χρόνου ζωής στο «φρέσκο» αύξησε τις εισαγωγές.
      Pin It
Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος συναντήθηκε χθες για το θέμα με εκπροσώπους των σουπερμάρκετ και της γαλακτοβιομηχανίας. Στη συνέχεια έκανε δηλώσεις έχοντας στο πλευρό του τον γ.γ. Καταναλωτή Γιώργο Στεργίου (δεξιά) και τον γ.γ. Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό (αριστερά). «Το γάλα στην Ελλάδα δεν είναι ακριβό», είπε...

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γεράσιμος Γιακουμάτος συναντήθηκε χθες για το θέμα με εκπροσώπους των σουπερμάρκετ και της γαλακτοβιομηχανίας. Στη συνέχεια έκανε δηλώσεις έχοντας στο πλευρό του τον γ.γ. Καταναλωτή Γιώργο Στεργίου (δεξιά) και τον γ.γ. Εμπορίου Στέφανο Κομνηνό (αριστερά). «Το γάλα στην Ελλάδα δεν είναι ακριβό», είπε…

Του Βασίλη Γεώργα

 

Στην «κοινωνική ευαισθησία» των γαλακτοβιομήχανων και των λιανεμπόρων επαφίεται τώρα η κυβέρνηση, για να τους πείσει να τη στηρίξουν με προεκλογικές μειώσεις στην τιμή του γάλακτος, την ίδια ώρα που τα στοιχεία των κτηνοτρόφων δείχνουν ότι, για πρώτη φορά φέτος στην Ελλάδα, οι εισαγωγές γάλακτος θα ξεπεράσουν κατά πολύ την εγχώρια παραγωγή.

 

Ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης, Γεράσιμος Γιακουμάτος, βρήκε χθες να πει μετά τη συνάντησή του με εκπροσώπους των σουπερμάρκετ και της γαλακτοβιομηχανίας, πως «το γάλα στην Ελλάδα δεν είναι ακριβό, αλλά επειδή, παρά τις ρυθμίσεις που έγιναν (σ.σ. επιμήκυνση χρόνου ζωής κατά 2 ημέρες), οι τιμές δεν έπεσαν, πρέπει όλοι τώρα να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη».

 

Η υπευθυνότητα των εταιρειών…

 

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος πως τις αμέσως επόμενες ημέρες οι επιχειρήσεις του κλάδου «θα δείξουν εταιρική υπευθυνότητα» και θα προχωρήσουν είτε άμεσα σε μειώσεις στο ράφι, και σε νέο κύκλο προσφορών, είτε σε «δυναμική τιμολόγηση», κάνοντας δηλαδή εκπτώσεις σε προϊόντα που βρίσκονται κοντά στην ημερομηνία λήξης τους. Υιοθετώντας το επιχείρημα των γαλακτοβιομηχάνων και των λιανεμπόρων, ότι το γάλα στην Ελλάδα δεν είναι ακριβό, ο αρμόδιος υφυπουργός ξέκοψε παράλληλα και κάθε συζήτηση για άλλες πρωτοβουλίες που θα μπορούσε να λάβει η κυβέρνηση στο μέτωπο της ακρίβειας, ακόμη και αυτό της μείωσης του ΦΠΑ (σήμερα είναι 13%). Σε αντίθεση με την εντύπωση που είχε δημιουργήσει με τηλεδηλώσεις του, χθες είπε ότι η μείωση του ΦΠΑ «δεν είναι του παρόντος» και ότι το ΥΠΑΝ δεν έχει υποβάλει σχετική εισήγηση στο ΥΠΟΙΚ, το οποίο είναι αρμόδιο να χειριστεί ένα τέτοιο αίτημα προς την τρόικα.

 

Από την πλευρά τους, εκπρόσωποι της γαλακτοβιομηχανίας έλεγαν μετά τη συνάντηση πως «αντιλαμβάνονται την ανάγκη των καταναλωτών και θα κάνουν ό,τι μπορούν», αλλά σχολίαζαν πως «όταν αυξάνονται συνεχώς οι φόροι και το κόστος, δεν μπορεί η κυβέρνηση να ζητά από τις επιχειρήσεις να ρίξουν τις τιμές». Για το 2014, σύμφωνα με εκτιμήσεις που διατύπωσαν εκπρόσωποι συνεταιριστικών γαλακτοβιομηχανιών, η παραγωγή αναμένεται να πέσει για πρώτη φορά κάτω από τους 600.000 τόνους, όταν η ετήσια κατανάλωση φτάνει τους 1,3 εκατ. τόνους.

 

Ως κύριοι λόγοι για την αποδυνάμωση της εγχώριας παραγωγής προβάλλονται οι αυξημένες εισαγωγές γάλακτος (σ.σ. εκτιμάται ότι αυξήθηκαν πάνω από 10% τους τελευταίους μήνες), που φέτος θα υπερβούν τους 700.000 τόνους, και η συνεχής μείωση του αριθμού των κτηνοτρόφων (από 8.000 έχουν απομείνει 3.000), οι οποίοι υποστηρίζουν πως δεν «βγαίνουν» με 42 λεπτά το λίτρο.

 

Scroll to top