Λευκωσία – Ανταπόκριση: Άκης Φάντης
Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ο κ. Άιντα ανέφερε ότι στόχος του είναι να βοηθήσει τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους να καταλήξουν σε μια συμφωνημένη λύση, όπως αυτή προνοείται από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, δηλαδή μια δικοινοτική διζωνική ομοσπονδία.
Ο κ. Άιντα ανέφερε επίσης ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων παραμένουν δεσμευμένοι στη συμφωνία της 11ης Φεβρουαρίου, την οποία χαρακτήρισε ως ένα σημείο εκκίνησης, το οποίο είναι ξεκάθαρο και καθόλου αντιφατικό, όπως υποστηρίζεται από κάποιους.
Σχολιάζοντας τις διαφορές μεταξύ των θέσεων των δύο πλευρών, σημείωσε ότι δεν υπάρχει οτιδήποτε που δεν μπορεί να επιλυθεί, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις δεν βρίσκονται στο τελικό στάδιο της διαδικασίας.
Ο νέος ειδικός σύμβουλος του γ.γ. του ΟΗΕ πιστεύει ότι χρειάζεται πολιτική βούληση για τη λήψη αποφάσεων, καθώς και εμπιστοσύνη ανάμεσα στον κόσμο, στοιχεία που θεωρεί αναγκαία για την επίτευξη προόδου για λύση.
Τονίζει παράλληλα ότι ο κόσμος θα πρέπει να στηρίξει την πολιτική βούληση που επιδεικνύουν οι δύο ηγέτες.
Ο κ. Άιντα παρουσιάζεται ενθαρρυμένος ότι μπορεί να βρεθεί λύση στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι και άλλα μακροχρόνια προβλήματα –που φαίνονταν άλυτα– επιλύθηκαν.
Έφερε μάλιστα ως παράδειγμα τη δική του χώρα, τη Νορβηγία, η οποία για δεκαετίες είχε προβλήματα με την τότε Σοβιετική Ένωση και μετέπειτα Ρωσική Ομοσπονδία για καθορισμό της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης, τα οποία επιλύθηκαν.
Αναφερόμενος σε χρονοδιαγράμματα στις συνομιλίες, είπε ότι το δικό του χρονοδιάγραμμα είναι «όσο το δυνατό πιο γρήγορα, αλλά όσο καιρό χρειάζεται».
Χαρακτήρισε σημαντικό τον ρόλο της Τουρκίας, προσθέτοντας ότι και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις θα χαιρετίσουν ως «καλά νέα» μια συμφωνία, στην οποία ενδεχομένως να καταλήξουν οι δύο ηγέτες.
Ο κ. Άιντα θα συνεχίσει τις επαφές του για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα με όλους τους κύριους παίκτες, όπως τις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Ρωσία, την Τουρκία και την Ελλάδα.
efsyn.gr