ΗΛΕΙΑ Του Δημήτρη Τερζή
Λιμάνια και αεροδρόμια φέρνουν σε σύγκρουση Αρκάδες, Μεσσήνιους και Ηλείους για τα έργα που γίνονται στην περιφέρεια, τα ποσά που δαπανώνται και τις «πολιτικές» διευκολύνσεις που επιχειρούνται.
Η ανακοίνωση για τη λειτουργία του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τρίπολης και ως πολιτικού ξεσήκωσε τους Μεσσήνιους, που το βλέπουν να λειτουργεί εις βάρος του δικού τους στην Καλαμάτα, ενώ την ίδια ώρα βάλλουν και κατά της ανακήρυξης του λιμανιού του Κατακόλου ως νέας «γαλλικής Ριβιέρας».
Αρκάδες και Ηλείοι από την πλευρά τους απαντούν πως η Μεσσηνία έχει ευνοηθεί στον μέγιστο βαθμό τα τελευταία χρόνια, «εκμεταλλευόμενη» το γεγονός πως αποτελεί την πατρίδα του πρωθυπουργού, καθώς και ο δρόμος Τρίπολης-Καλαμάτας ολοκληρώθηκε, αλλά και δόθηκαν επιπλέον στρέμματα από την πολεμική αεροπορία ώστε να επεκταθεί το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, το οποίο τα τελευταία δύο χρόνια παρουσιάζει μεγάλη αύξηση στην κίνησή του.
Η υπόθεση του αεροδρομίου και ο ανταγωνισμός μεταξύ Τρίπολης και Καλαμάτας δεν είναι κάτι καινούργιο και είναι γνωστές οι αντεγκλήσεις του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη με τον δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα για το θέμα.
Λάδι στη φωτιά έριξε η κοινή υπουργική απόφαση για ανάπτυξη του αεροδρομίου της Τρίπολης, η οποία συνοδεύτηκε και από «εμπρηστική» –για τους Μεσσήνιους– δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, πως το αεροδρόμιο της Καλαμάτας «είναι πλέον κορεσμένο».
Η διαμάχη αυτή βέβαια φέρνει στο φως όλα τα τοπικιστικά και μικροπολιτικά συμφέροντα, αρκεί ν’ αναλογιστεί κανείς το προφανές: Ποιες πόλεις στον κόσμο, οι οποίες απέχουν 45 λεπτά οδικώς η μία με την άλλη, διαθέτουν διεθνή αεροδρόμια; Κι αν η Καλαμάτα έχει μπει ήδη στο πλάνο των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών του εξωτερικού, αλλά και των low cost εταιρειών, ποιους εξυπηρετεί και γιατί πρέπει να ξοδευτούν κονδύλια για ένα δεύτερο αεροδρόμιο τόσο κοντά;
Τη σκυτάλη των παραπόνων παίρνουν με τη σειρά τους και παράγοντες της Ηλείας, οι οποίοι επίσης διαμαρτύρονται για τη μη εκμετάλλευση του αεροδρομίου της Ανδραβίδας ως πολιτικού. Υπενθυμίζεται ότι η απόσταση Πύργου-Τρίπολης είναι 180 χλμ. και Πύργου-Καλαμάτας 150 χλμ. Θα ήταν πραγματικά παγκόσμια πρωτοτυπία να λειτουργούν 3 διεθνή αεροδρόμια σ’ αυτό το τρίγωνο των πόλεων.
Σε ό,τι αφορά την Τρίπολη, η έγκριση του έργου χαρακτηρίζεται «προσωπική νίκη» για τον Πέτρο Τατούλη, ο οποίος το είχε υποσχεθεί προεκλογικά. Ο σχετικός διαγωνισμός αναμένεται να βγει στον αέρα ώς το τέλος του χρόνου και η χρηματοδότηση της επένδυσης, που ανέρχεται στα 100 εκατομμύρια ευρώ, θα γίνει, σύμφωνα με την περιφέρεια, από ιδιωτικούς πόρους.
Εχει ήδη εκπονηθεί από καναδική εταιρεία η μελέτη μετατροπής και, σύμφωνα με αυτήν, τα έξοδα λειτουργίας του αεροδρομίου θ’ ανέλθουν σε 1,5-2,5 εκατ. ευρώ ετησίως.
«Στην πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία που βρίσκεται η χώρα, η λειτουργία του αεροδρομίου της Τρίπολης θα δώσει νέα ώθηση στην τουριστική ανάπτυξη της Πελοποννήσου και φυσικά θα αναδείξει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Δήμου Ναυπλιέων», έσπευσε να δηλώσει ο δήμαρχος της πόλης Δημήτρης Κωστούρος.
Παράλληλα με τα αεροδρόμια, τριγμούς στη Μεσσηνία προκαλούν τα έργα επέκτασης και αναβάθμισης που ξεκίνησαν στο λιμάνι του Κατακόλου, ύψους 15 εκατ. ευρώ, που θα το καταστήσουν πρώτης τάξεως πύλη για τον τουρισμό κρουαζιέρας.
Οι Μεσσήνιοι διαμαρτύρονται για το ερειπωμένο λιμάνι της Κυπαρισσίας αλλά και για το γεγονός πως η Καλαμάτα υστερεί κατά πολύ του Κατακόλου στην προσέλκυση κρουαζιερόπλοιων. Ειδικά για την Κυπαρισσία θεωρούν πως έχει αδικηθεί ολόκληρο το κομμάτι της επαρχίας Τριφυλίας, το οποίο με τα κατάλληλα έργα αλλά και τη δημιουργία λιμενικού ταμείου θα μπορούσε να βοηθήσει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.