Pin It

ΒΕΡΟΛΙΝΟ Του Παντελή Βαλασόπουλου

 

Μια πολύ δύσκολη αποστολή θα έχει την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, κατά την επίσκεψή του στη γερμανική πρωτεύουσα.

 

Το μεσημέρι της Τρίτης θα συναντηθεί και θα γευματίσει με την καγκελάριο Μέρκελ, προσπαθώντας να πάρει με το μέρος του το Βερολίνο σε ό,τι αφορά την οριστική διευθέτηση του ελληνικού χρέους. Στη Γερμανία το κλίμα έχει ως εξής: η καγκελαρία, το υπουργείο Οικονομικών, αλλά και οι Σοσιαλδημοκράτες –που συγκυβερνούν– είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με όσα έχει καταφέρει η ελληνική κυβέρνηση σε δημοσιονομικό επίπεδο, όμως παράλληλα είναι βαθιά δυσαρεστημένοι με τις καθυστερήσεις που υπάρχουν σε επίπεδο δομικών μεταρρυθμίσεων.

 

Οπως δήλωσε χθες, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, «για το ελληνικό χρέος θα συζητήσουμε μετά την έκθεση της τρόικας και κάθε συζήτηση τώρα είναι πρόωρη».

 

Η καγκελάριος είναι δυσαρεστημένη –και αυτό θα το εκθέσει στον Ελληνα πρωθυπουργό– με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, που «καθυστερούν δραματικά» –όπως υποστηρίζει η γερμανική κυβέρνηση– αλλά και με απλά θέματα της καθημερινότητας, που έχουν λυθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, εκτός της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές ή η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

 

Στόχος του Ελληνα πρωθυπουργού θα είναι να εκφράσει και τις πιέσεις που δέχεται στο εσωτερικό της χώρας για τη μείωση των φορολογικών δεικτών, καθώς η υπερφορολόγηση στην Ελλάδα οδηγεί σε κοινωνικές εντάσεις.

 

Στη γερμανική πρωτεύουσα γνωρίζουν πολύ καλά ότι όλα τα παραπάνω θέματα, και ειδικά η υπερφορολόγηση, ανεβάζουν τα εκλογικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που ο Αντώνης Σαμαράς σίγουρα θα θέσει στη Γερμανίδα καγκελάριο.

 

Το βέβαιο είναι πως η καγκελαρία προτιμά μια κυβέρνηση συνασπισμού Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ από ό,τι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η Γερμανία έχει καταστρώσει και πλάνο Β. Το πλάνο αυτό λέει πως «ό,τι ζητάμε από την κυβέρνηση Σαμαρά, θα ζητήσουμε και από μια κυβέρνηση Τσίπρα».

 

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χάντελσμπλατ», υποστηρίζει πως η Ελλάδα θα εκδώσει εντός της χρονιάς νέο επταετές ομόλογο, ότι η χώρα δεν χρειάζεται τρίτο πακέτο βοήθειας, καθώς αναχρηματοδοτείται από τις αγορές με χαμηλότερα επιτόκια από αυτά του ΔΝΤ, ενώ εκτιμά ότι όλοι στην Ευρώπη πρέπει να τηρήσουν το όριο του 3% σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος.

 

Scroll to top