18/09/14 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι επώνυμοι είναι… αλλιώς

Ασυλία για τα ηχηρά ονόματα και εμπόδια στη δουλειά του όταν επιχειρεί να τα παραπέμψει, καταγγέλλει στη Βουλή ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζής.
      Pin It

rakitzisΤου Χάρη Ιωάννου

 

Προκλητική ασυλία επωνύμων κατήγγειλε χθες ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Μια ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, περί του καθεστώτος ατιμωρησίας, ώθησε τον κ. Ρακιντζή σε μια «έκρηξη» ειλικρίνειας. «Υπάρχει όντως μια τάση να μπαίνουν εμπόδια, γραφειοκρατικά κ.λπ.

 

Εχετε δει επώνυμο να δικάζεται εύκολα;» αναρωτήθηκε και συνέχισε, μιλώντας σε πιο προσωπικό τόνο: «Λέω το παράπονό μου, ότι στην προσπάθειά μου να παραπέμψω κάποιους επώνυμους, βρίσκω ένα τείχος. Και στη συνέχεια βγαίνουν απαλλακτικά βουλεύματα για τα οποία δεν μπορώ να κάνω τίποτα».

 

Καρφί Δρίτσα

 

«Γι’ αυτό ακριβώς εμείς μιλάμε για μεθοδευμένη παραγραφή αδικημάτων για επωνύμους», συμπλήρωσε αμέσως ο κ. Δρίτσας.

 

Παρά τις επίμονες ερωτήσεις που δέχθηκε, ο κ. Ρακιντζής αρνήθηκε να αποκαλύψει περισσότερα ή να αναφέρει περιπτώσεις με συγκεκριμένα ονόματα. Εφερε, όμως, ως παράδειγμα το γεγονός ότι πρόσφατα ψηφίστηκε νόμος που λέει ότι απαλλάσσονται από την ευθύνη τους οι διοικήσεις των ΔΕΚΟ. «Υποκρύπτεται αμνηστία, αλλά δεν είμαι εγώ ο αρμόδιος να το κρίνω», σημείωσε ο προσεκτικός στις εκφράσεις του πρώην δικαστικός.

 

Ο ανεξάρτητος βουλευτής και δικηγόρος Βασίλης Καπερνάρος έκανε λόγο για ένα «πρόστυχο και σάπιο κράτος και μια διεφθαρμένη χώρα που παρασκευάζει τρύπιους νόμους κατά παραγγελία».

 

Παράλληλα, ο κ. Ρακιντζής προσπάθησε να εξηγήσει στους βουλευτές τα προβλήματα με τη στελέχωση της Αρχής, αλλά και τις πρακτικές δυσκολίες που δυσχεραίνουν το έργο της. «Τα 3/5 του χρόνου των επιθεωρητών είναι στην αναμονή σε αίθουσες δικαστηρίων, ενώ ακόμη και συνταξιούχοι επιθεωρητές τρέχουν ακόμη στα δικαστήρια και πληρώνουν τους δικηγόρους από την τσέπη τους». Την ίδια ώρα, «δεν βρίσκεις εύκολα επιθεωρητές, γιατί χρειάζονται ειδικά προσόντα, ενώ πλέον δεν υπάρχει και κίνητρο, γιατί έχουν κοπεί τα επιδόματα που δίνονταν».

 

Το θέμα της παραμονής του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου έθεσε ακόμη μια φορά ο βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή, Προκόπης Παυλόπουλος. «Υπάρχει αντίστοιχο φαινόμενο κάπου αλλού στο Δημόσιο, όπου έχει ασκηθεί σε κάποιον δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, εκείνος να παραμένει στη θέση του;». Ο κ. Ρακιντζής απάντησε πως το θέμα δεν ανήκει στη δική του αρμοδιότητα, ωστόσο «ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί σε όλες τις περιπτώσεις».

 

 

………………………………………..

 

 

Σημεία και τέρατα στη ΝΕΡΙΤ

 

Με τις ψήφους των δύο κομμάτων που βαρύνονται ιστορικά με το λουκέτο στην ΕΡΤ (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ), η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής απέρριψε χθες το αίτημα που είχε υποβάλει η ΔΗΜΑΡ, διά του Ν. Τσούκαλη, ώστε να κληθούν για να εξηγήσουν τους πραγματικούς λόγους παραίτησής τους οι Αντ. Μακρυδημήτρης και Ροδ. Μορώνης, μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΡΙΤ και ο αναπληρωτής του αντίστοιχα. Από κοντά με την κυβέρνηση, η Χρυσή Αυγή ψήφισε «παρών», ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση υπέρ.

 

Για «πλειάδα απευθείας αναθέσεων και ανέλεγκτων εκταμιεύσεων στη ΝΕΡΙΤ» έκανε λόγο η Ζωή Κωνσταντοπούλου (ΣΥΡΙΖΑ), ρωτώντας σχετικά τον κ. Ρακιντζή. Ο γενικός επιθεωρητής απάντησε ότι αυτά είναι θέματα του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ αναφορικά με το ζήτημα των προσλήψεων ανέφερε ότι έχει στείλει σχετικό ερώτημα στο αρμόδιο υπουργείο και ακόμη αναμένει την απάντησή του. Για τα υπόλοιπα ανέφερε ότι δεν έχει κάποια καταγγελία, όμως η κ. Κωνσταντοπούλου ζήτησε να εκληφθεί ως καταγγελία η τοποθέτησή της.

 

Scroll to top