Pin It

Της Ελενας Βαρίνου

 

Οκνηρία και λάθος διαχείριση στη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων καταλόγισε στις κυβερνήσεις της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας χθες στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο πρέσβης επί τιμή Ιωάννης Μπουρλογιάννης – Τσαγκαρίδης που το 1995 παρέδωσε στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας τη σχετική ρηματική διακοίνωση εκ μέρους της χώρας μας.

 

Προσκεκλημένος της Διακομματικής Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, ο πρέσβης ξεκίνησε την εξιστόρησή του στα γεγονότα υποστηρίζοντας κατ’ αρχάς ότι η ελληνική πλευρά ήγειρε τα αιτήματά της με καθυστέρηση τουλάχιστον πέντε ετών, θα έπρεπε δηλαδή να είχε κινηθεί σχετικά από τη στιγμή επανένωσης της Γερμανίας, το 1990 – ο ίδιος επέρριψε εμμέσως ευθύνες στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 

«Ηταν ήδη αργά», είπε, περιγράφοντας τον διάλογό του με τον τότε υφυπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Πίτερ Χάρτμαν κατά την επίδοση της ρηματικής διακοίνωσης της Ελλάδας, το απόγευμα της 5ης Νοεμβρίου του 1995 στη Βόνη. «Τη διαβάζει και μου λέει ότι το θέμα έχει κλείσει. “Μα πώς έχει κλείσει;”, αναρωτήθηκα κι εκείνος απάντησε: “Ο,τι ήταν να σας δώσουμε σας το δώσαμε μέσω του ΝΑΤΟ”. Εγώ επέμεινα: “…Μα ΝΑΤΟϊκή βοήθεια έχετε δώσει και στην Τουρκία και στην Πορτογαλία, που δεν μπήκαν καν στον πόλεμο”. Επέμεινε και από την πλευρά του, σημείωσε μάλιστα πως η Ελλάδα είχε πάρει χρήματα και μέσω της Ευρωπαϊκής Ενωσης. “Μα δεν ήταν προσωπικά αυτά τα χρήματα!”, συνέχισα και του ζήτησα γραπτώς την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών. Λίγο αργότερα ο ίδιος με φωνάζει να μιλήσουμε ιδιαιτέρως στο γραφείο του. “Γραπτή απάντηση δεν θα λάβεις ποτέ”, μου είπε. “Αφού ο Ανδρέας Παπανδρέου έχει προαναγγείλει στον Τύπο ότι θα προβεί σε ρηματική διακοίνωση προς τη γερμανική πλευρά, τότε θα βγάλουμε κι εμείς ανακοίνωση”. Δεν πρόλαβα να γυρίσω στην πρεσβεία και η ανακοίνωση είχε βγει. Ενημέρωσα αμέσως την Αθήνα. Ξέσπασε θύελλα…».

 

Αλλά και για τους μεταγενέστερους χειρισμούς της Ελλάδας, από την κυβέρνηση Σημίτη έως σήμερα, ο πρέσβης επί τιμή εμφανίστηκε αιχμηρός.

 

«Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Χέλμουτ Κολ (σ.σ. επικαλούμενος συνομιλίες του Κ. Σημίτη με τον Γερμανό καγκελάριο, το 1996) τον ρώτησα αν έθεσε το ζήτημα και εκείνος απάντησε θετικά. Οταν όμως του ζήτησα διευκρινίσεις, μου απάντησε πως ήταν “μια ευχάριστη συνάντηση…”. Τώρα εσείς αυτό ερμηνεύστε το όπως θέλετε!».

 

Η σημερινή κυβέρνηση

 

Αναφερόμενος, τέλος, στις επαφές της σημερινής κυβέρνησης, υπενθύμισε πως την παραμονή της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στο Βερολίνο, την περασμένη Παρασκευή, ο Γερμανός υφυπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει ότι δεν τίθεται ζήτημα με τις αποζημιώσεις και ότι το θέμα είχε λήξει. «Θα ετίθετο βέβαια και στη συνάντηση που είχε προ μηνών ο Ευάγγ. Βενιζέλος με τον Γερμανό ομόλογό του Φρανκ – Βάλτερ Σταϊνμάγερ. Ομως η επίσκεψη του Κ. Παπούλια είναι μεταγενέστερη, άρα τα προηγούμενα σβήνουν», είπε.

 

Ο ίδιος, αποκλείοντας κατηγορηματικά τη δικαστική διεκδίκηση των ελληνικών αξιώσεων, πρότεινε να συσταθούν ολιγομελείς επιτροπές με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο που θα επισκεφθούν ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να προμηθεύσουν με όλα τα απαραίτητα στοιχεία για το θέμα τα γραφεία των αποστολών τους στις Βρυξέλλες.

 

Scroll to top