Υπέρ του ελέγχου από τον Άρειο Πάγο του ύψους των αποζημιώσεων που επιβάλλονται από τα δικαστήρια ως χρηματική ικανοποίηση, λόγω ηθικής βλάβης, διατύπωσε η εισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου Ευτέρπη Κουτζαμάνη.
Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός πρότεινε τη μεταστροφή της νομολογίας της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, προκειμένου να μπορεί να ελεγχθεί το ύψος των σχετικών αποζημιώσεων που επιβάλλονται από τα δικαστήρια.
Συγκεκριμένα, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου μέχρι τώρα έχει αποφανθεί ότι δεν μπορεί να ελέγχει το ύψος των αποζημιώσεων που επιβάλλονται, παρά μόνο εάν υπήρξε νομιμότητα κατά την καταβολή.
Σύμφωνα, όμως, με την τωρινή εισήγηση της κ. Κουτζαμάνη, ο Άρειος Πάγος οφείλει να εξετάζει εάν κατά την επιβολή των αποζημιώσεων τηρήθηκε η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ολομέλεια ασχολήθηκε με τις υποθέσεις δύο εκκοκκιστικών εταιρειών. Το Εφετείο επιδίκασε στη μια 1.000.000 ευρώ και στην άλλη 700.000 ευρώ, ως χρηματική ικανοποίηση (αποζημίωση) για την ηθική βλάβη που υπέστησαν από Τράπεζα. Η Τράπεζα σταμάτησε για ένα χρόνο να χορηγεί εγγυητικές επιστολές στις δύο αυτές εταιρείες, με αποτέλεσμα να υποστούν οικονομική ζημιά, λόγω της παύσης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας.
Σύμφωνα με την εισήγηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, το Εφετείο με το να επιδικάσει μεγάλα ποσά αποζημιώσεων υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας και πρέπει ο Άρειος Πάγος να μπορεί να εξετάσει τα πραγματικά περιστατικά και να ελέγχει εάν τηρήθηκε η αρχή της αναλογικότητας.
Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε εκδώσει απόφαση.
Μαρ.Δ.