xardouvelis

19/09/14 ONLINE ΕΚΔΟΣΗ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κόντρα Χαρδούβελη-ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομική πολιτική

Κατά ενδεχόμενου κουρέματος του χρέους τάχθηκε ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος υπεραμύνεται της ασκούμενης πολιτικής. Για εμμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία τον κατηγορεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος .
      Pin It

Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ, σύμφωνα με τις οποίες είναι απαραίτητη η διαγραφή μέρους των χρεών, ώστε να ορθοποδήσει η ελληνική οικονομία, ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης εμφανίζεται αντίθετος με το κούρεμα, σε τηλεοπτική συνέντευξή του στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά, μιλώντας στο περιθώριο του «road show» που διοργανώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών στο Λονδίνο, «δεν αποτελεί επιλογή η διαγραφή (κούρεμα) του δημοσίου χρέους». Ο ίδιος σημείωσε, αναφορικά με την έξοδο της χώρας από το Μνημόνιο, ότι «όλες οι δυνατότητες αυτή τη στιγμή είναι ανοικτές».

Χαρακτήρισε μη ρεαλιστικό τον «κίνδυνο πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα», με αφορμή την προεδρική εκλογή, υποστηρίζοντας ότι οι πολίτες δεν θα επιθυμούσαν ακόμη έναν κύκλο εκλογικών αναμετρήσεων. Υποστήριξε ότι οι αποκρατικοποιήσεις επιταχύνονται καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται πρόθυμοι να επενδύσουν στη χώρα μας, καθώς η οικονομία σταθεροποιείται.

Μάλιστα ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εμφανίζεται σημαντική επενδυτική ζήτηση για εγχώρια ομόλογα και μετοχές. Και τούτο διότι οι επενδυτές διαπιστώνουν πλέον ότι «η Ελλάδα ανακάμπτει».

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα στη Σκοτία, επεσήμανε ότι η τυχόν ανεξαρτητοποίησή της, θα επηρέαζε αρνητικά ολόκληρη την Ευρώπη.

 

«Υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας»

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βουλευτή Β’ Αθήνας και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε τη συνέντευξη του Γκίκα Χαρδούβελη στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, κάνοντας λόγο για την κυβερνητική οικονομική πολιτική. Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, ο υπουργός μιλάει για το 2003 « σαν να μη συνέβη ποτέ η τεράστια κρίση στην Ευρώπη μετά το 2008».

Συγκεκριμένα ο βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε:

«Μέχρι σήμερα κατηγορούσαμε την κυβέρνηση ότι διαπραγματεύεται μόνο για το χρόνο εφαρμογής των μέτρων του Μνημονίου και όχι για την ουσία τους. Μαθαίνουμε όμως, έπειτα από τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Γκ. Χαρδούβελη στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ότι αυτό δεν ισχύει. Στην ερώτηση αν πρέπει να δοθεί περισσότερος χρόνος στη Γαλλία για την τήρηση του ορίου του 3% του ελλείμματος, ο κ. Χαρδούβελης απαντά:

«Θα ήταν λάθος να αγνοήσει η Γαλλία τον κανόνα. Δεν θα έπρεπε να επαναλάβουμε τα λάθη των ετών 2003 και 2004, όταν η Γερμανία και η Γαλλία αδιαφόρησαν για τους κανόνες του ελλείμματος – και μετά πολλοί έκαναν το ίδιο. Η Γαλλία θα έπρεπε να αντιμετωπιστεί το ίδιο με όλους τους άλλους. Αυτό είναι το δίκαιο».

Τη στιγμή που σε όλη την Ευρώπη έχει ανοίξει η συζήτηση για τη χαλάρωση της ασκούμενης πολιτικής -όχι μόνο από την Αριστερά αλλά και από συστημικούς παράγοντες όπως ο Ρέντζι και ο Γιούνκερ» ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίζεται ως υπέρμαχος της δημοσιονομικής πειθαρχίας. Δίνει μάλιστα παραδείγματα για το 2003 σαν να μη συνέβη ποτέ η τεράστια κρίση στην Ευρώπη μετά το 2008.

Όταν μάλιστα τολμά να ψελλίσει κάτι για ευρωομόλογα και μηχανισμούς μεταφοράς πόρων και ο δημοσιογράφος του αναφέρει ότι αυτά δεν θα αρέσουν στον κ. Σόιμπλε, ο κ. Χαρδούβελης ξεκαθαρίζει ότι μιλά όχι για σήμερα -που τα έχουν ανάγκη οι χώρες του Νότου- αλλά για μετά από 20 χρόνια!

Είναι αυτός ένας υπουργός Οικονομικών που μπορεί να διαπραγματευτεί για το μέλλον της χώρας, χτίζοντας συμμαχίες με χώρες που βρίσκονται σε ανάλογη κατάσταση; Η ερώτηση δίνει και την απάντηση».

 

efsyn.gr

Scroll to top